Artikeln innehåller reklamlänkar
Kostym, frack eller smoking – så tyder du klädkoden på bröllopet

Kostym, frack eller smoking – så tyder du klädkoden på bröllopet

Vad betyder klädkoden för kvinnor på bröllop? Baaam reder ut alla frågetecken, och förklarar vad du ska ha på dig när det står "mörk kostym" eller "sommarfin" på inbjudan.

När en inbjudning till ett bröllop trillar ner i brevlådan betyder det att det är dags att börja fundera på vad du ska ha på dig. Med inbjudan följer ofta en klädkod som är viktig att följa för att respektera brudparet, men att avläsa en klädkod som kvinna är inte alltid helt enkelt – eftersom den trots allt fokuserar på mannens klädsel.

Så vad ska du egentligen ha på dig när det står ”mörk kostym” i inbjudan? Baaam listar vad som gäller och vad som bör undvikas när det kommer till klädkod på bröllop.


Klädkod på bröllop – vad betyder vad?

Kavaj

När det står kavaj som klädkod är det klänning, kjol eller byxdress som gäller för kvinnor. Rent generellt kan du tänka att du ska klä dig lite finare än till vardags. Långklänning bör du dock undvika – det är för uppklätt.


Grön prickig klänning med volangkant, korta ärmar och knytning i sidan från Bubbleroom, den finns här (länk till Bubbleroom).

V-ringad klänning med omlottskärning och plisserad kjol från H&M, den finns här (länk till H&M).

Rosa klänning med vida ärmar och V-ringning fram och bak från Na-kd, du hittar den här (länk till Na-kd).


Mörk kostym

Satsa på en finklänning eller kjol, snäppet mer uppklädd än om det står ”kavaj” på inbjudan. Klänningen eller kjolen bör vara längre än knälång, men inte hellång. Om det är en kyrklig vigsel kan det vara en god idé att ta med en sjal, axlarna ska vara täckta i kyrkan.

Gammelrosa omlottklänning med knytning i midjan från Joelle, du hittar den här (länk till Ellos).

Mintgrön spetsklänning med tunna axelband från H&M, den finns här (länk till H&M).

Lila långärmad klänning med diskret mönster och knappar fram, från & Other Stories. den finns här (länk till & Other Stories).


Smoking

Smoking betyder för dig som kvinna en klänning som går ner till vaderna. Klänningen behöver inte vara lika uppklädd som om det står ”frack” på inbjudan, men ska ändå vara elegant.

Brun klänning i ett satinliknande material med tunna axelband, från Na-kd. Den finns här (länk till Na-kd).

Rosa chiffongklänning med hög skärning fram och en öppning med spets i ryggen från NLY Eve, den finns här (länk till butik).

Mörkblå satinklänning med hög skärning, tunna axelband och slits fram. Den kommer från Moments New York och finns här (länk till Bubbleroom).


Frack

Frack betyder all in när det kommer till att klä upp sig. Klänningen ska vara golvlång och i ett elegant material, och mer strikt än om det står ”smoking” i klädkoden.

Kortärmad puderrosa klänning med paljettmönster från Maya, den finns här (länk till butik).

Senapsgul satinklänning med drapering och omlottknytning fram från Asos Design, den finns här (länk till butik).

Ljuslila klänning med hög skärning, 3D-detaljer och knäppning i ryggen från Bubbleroom, den finns här (länk till Bubbleroom).


Valfri klädsel, sommarfin, cocktail

Det finns flera ”nya” klädkoder som går emot traditionella regler. De kan du i regel tolka mer fritt än annars, och om du känner dig osäker – fråga brudparet eller toastmastern på bröllopet helt enkelt.

Läs även: Blir trendigast på sommarens bröllop – fyra färdigmatchade looks


Vanliga frågor

Är det okej att bära svart på bröllop?

Nej, vitt och svart ska du undvika. Svart är sorgens färg och vitt är traditionellt brudens färg – om de inte uppger något annat i inbjudan.

Kan man ha rött på bröllop?

Förr sade man att om du som kvinna bar rött på ett bröllop betyder det att du har legat med brudgummen, så enligt gamla seder är det inte okej att bära rött på bröllop. Däremot kan du självklart fråga brudparet hur de ställer sig till den gamla sägnen – många vet nog inte ens om den numera.

Får man ha pastelliga färger på bröllop som påminner om vitt?

En tumregel kan vara att om du känner dig osäker på om färgen kan tolkas som vit, skippa den. Pastellfärger är självklart helt okej om du är gäst på bröllop, men försök undvika champagnefärger eller ljust beige som kan förväxlas med cremevitt.

Får man ha en vit klänning med mönster?

Nja är svaret. Om mönstret utmärker sig mer än den vita färgen är det med största sannolikhet okej, men fråga bruden för säkerhetsskull. En vit topp med en annan färg på underdelen går självklart bra!

Generellt om klädkoder

Att ha för urringat eller för kort klänning är nästan alltid emot klädkoden på bröllop. Om du ska vistas i kyrkan bör du ha axlarna täckta av tradition.

Relaterade artiklar
10 klassiska bröllopspresenter att ge bort
Färgglada kostymer vi vill bära i sommar – 13 snygga köptips
Så mycket kostar ett bröllop – och så pressar du utgifterna