Lindex anklagade för plagiat

Savannah Carrolls design till vänster och Lindex till höger.

Savannah Carrolls design till vänster och Lindex till höger.

Den amerikanska designern Savannah Carroll anklagar Lindex för plagiat. Savannah säljer handgjorda mjukisdjur på Etsy.com, men i måndags uppmärksammades hon av en norsk kund att hennes mest populära karaktär ”Liam The Sleepy Woodland Fox” har dykt upp på ett par skor och en body till bebisar hos Lindex.

– Jag är minst sagt hjärtekrossad. Jag arbetar hårt och är väldigt stolt över min design. Jag har många fans som älskar mitt arbete för dess originalitet. Det gör ont att ett så stort företag har stulit min design bakom min rygg. Vem vet hur många de redan har sålt? Hundratals? Tusentals? Samtidigt som jag sitter här i min lilla lägenhet och jobbar så hårt jag kan för att få det att gå ihop gör Lindex pengar på min design, skrev Savannah upprört på sin blogg i måndags.

Efter att nyheten spridits som en löpeld på internet och i sociala medier drog Lindex omedelbart tillbaka produkterna från sitt sortiment. De har även kontaktat Savannah och utreder nu vad som har hänt.

– De har sagt att de vill komma fram till någon slags överenskommelse inom de närmaste dagarna för att kunna fortsätta sälja produkterna. Vi får se om de håller sitt ord, skrev Savannah igår.

På frågan hur detta kunde hända svarar Kajsa Lyckdal, presschef på Lindex, till SvD Näringsliv:

– Det kan vi inte svara på förrän vi har utrett detta klart. Vi är många personer, ett trettiotal, i våra designteam som arbetar tillsammans för att skapa våra kollektioner. Vi har ingen avsikt att kopiera någon annan.

Läs även: Är det okej med piratkopior? Tyck till!

Bebisskorna från Lindex.

Bebisskorna från Lindex.

Savannah Carrolls originaldesign "Liam The Sleepy Woodland Fox".

Av: Rose-Marie Söderlund