Lisa Strannesten: "Jag har inte firat jul i Sverige på flera år"

God jul, önskar Lisa Strannesten!

God jul, önskar Lisa Strannesten!

Baaams moderedaktör Lisa Strannesten har firat jul bland palmerna i Dubai de senaste åren, men i år ser hon fram emot en riktig Disney-jul med nära och kära. Hon passar samtidigt på att skänka en extra tanke till alla som är ensamma i jul.

Var och hur kommer du att fira jul i år?
– Jag ska faktiskt fira jul i Sverige för första gången på fyra år vilket ska bli otroligt mysigt. Jag åker hem och överraskar min lillebror som kommer hem från New York och är riktigt besviken på mig som inte firat jul med familjen på flera år eftersom han tror att jag blir kvar i Dubai i år också. Det ska bli supermysigt och det har varit jättesvårt att inte avslöja mig när vi haft kontakt och pratat om jul och julklappar. Jag ser fram emot en riktig Disney-jul med en alldeles för stor gran, Bing Crosby på repeat, knäcktillverkning och massor av glögg!

Vad är det bästa med julen?
– Jag älskar det mesta med julen; dofterna, stämningen, alla levande ljus men att man får vara med dem man älskar mest men inte träffar tillräckligt ofta slår ju så klart allt! Att man dessutom får äta tonvis med godis utan att skämmas är ju inte helt fel heller.

Vad önskar du dig i julklapp?
– Den bästa julklappen blir att jag äntligen får fira med min familj men i år har jag faktiskt bett tomten om en Ipad eftersom jag reser så mycket och vill slippa släpa med min laptop varje gång.

"Wire Chair" i olika färger från Charles & Ray Eames.

”Wire Chair” i olika färger från Charles & Ray Eames.

Ända sedan jag var liten och brukade önska mig halva IKEA-katalogen så har jag älskat att få möbler i julklapp så stora hårda paket smäller högt hos mig! I år får det gärna innehålla en ”Wire Chair” från favoriterna Charles & Ray Eames.

Vilken är den bästa respektive sämsta julklapp du har fått?
– Kommer inte på någon specifik sämsta grej men alla julklappar utan någon tanke bakom brukar bli ganska kass, som till exempel ett paket badbomber när jag inte ens hade ett badkar. Bästa är fortfarande min gungstol från Charles & Ray Eames som jag fick av min pojkvän det första året vi firade tillsammans. Som sagt, möbler är grejen!

Har du något billigt och bra julklappstips?
– Jag återanvänder förra årets tips eftersom jag tycker att man fixar många av de bästa klapparna själv. Gör en fotobok med bilder från året som gått, en resa ni gjort tillsammans eller en annan rolig upplevelse. Klipp och klistra själv eller beställ en inbunden bok på nätet. Uppskattas alltid! Jag gillar även att både få och ge bort mat och vin. Fyll en korg med små delikatesser eller ge bort en vacker burk med något du syltat eller lagt in själv. Är man en hejare på att sticka så hade i alla fall jag blivit otroligt glad över en stor härlig halsduk.

Vem skulle du vilja önska god jul, förutom dina nära och kära?
– Jag skulle vilja skicka en stor, varm julkram till alla dem som inte har någon kvar i livet att fira tillsammans med och till alla dem som spenderar julen långt bort ifrån sina nära och kära för att hjälpa till i krisdrabbade länder och på andra håll där det behövs. Jag tänker extra mycket på människor som det under julen. Jag har själv många vänner som inte har någon familj kvar eller där de nära är alldeles för långt borta.

Jag vill så klart också önska en riktigt god jul till det härliga teamet på Baaam och alla fantastiska läsare!

Läs även: Rebecca Fredriksson: ”Jag gör alltid långa önskelistor”

God jul, önskar Lisa Strannesten!

God jul, önskar Lisa Strannesten!

Av: Rose-Marie Söderlund