Nyligen avlidne Karl Lagerfeld och några av hans looks.

Karl Lagerfeld är död – se några av hans minnesvärda looks

Modeskaparen tillika Chanels chefsdesigner Karl Lagerfeld, 85, har somnat in efter en tids sjukdom. För att hedra hans minne har vi samlat några av ikonens mest minnesvärda looks genom åren.

Designern, kreatören, fotografen, illustratören och formgivaren Karl Lagerfeld är död. Det rapporterade franska Le Figaro vid lunchtid under tisdagen den 19 februari.

Enligt tidningen ska den legendariska modeskaparen ha varit sjuk under några veckors tid, och troligtvis var det även därför han inte närvarade under Chanels senaste couture-visningar i Paris. Spekulationer kring hans hälsa började redan då att cirkulera, men nu får de alltså ett slut. Kung Karl är död.

Karl Lagerfeld föddes 1933 i Hamburg. På 1950-talet flyttade han till Paris där han sedan levde och verkade som designer för ett flertal modehus, bland annat Fendi, Valentino, Repetto och Jean Patou. 1983 tog han över som chefsdesigner för Chanel, där hans inträde blev en nystart för modehuset.

Lagerfeld gjorde sig bland annat känd för att förvalta Chanels svartvita signum tillsammans med innovativa modifikationer.

ELLEs moderedaktör Jenny Fredriksson nåddes av nyheten om Karl Lagerfelds död under tisdagen.

– Jag blev genuint ledsen och förfärad när jag hörde att han hade gått bort, men inte förvånad. I och med han inte var någon ungdom och att han inte var med på den sista couturevisningen – och Karl är alltid med.

Vad har Karl Lagerfeld betytt för dig och för modevärlden?

– Karl Lagerfeld var och är en riktig modeikon i ordets rätta bemärkelse. Ingen kan slå hans arbetsglädje och kreativitet som blev hans raison d’etre. Vi kan bara tacka och ta emot för all modemagi vi har fått ta del av genom åren.

Här är några minnesvärda looks av Karl Lagerfeld

Passa på att uppdatera dig om vårmodet 2019: Allt om säsongens största trender

Läs mer:

Chanel hakar på konkurrenterna – slutar med äkta päls
Så mycket kostar designerväskorna i butik

Foto: TT