rafa pastor elena Lazcanotegui

”När du känner dig bekväm i din outfit strålar det om dig”

CHIC reste till München för att träffa Rafa Pastor och Elena Lazcanotegui för att diskutera höstens trender 2016 redan nu.

Trots att våren står för dörren ligger modevärlden alltid ett par steg före. Baaam träffade Rafa Pastor och Elena Lazcanotegui, från Esprit respektive edc by Esprit, en regnig och gråmulen dag i mars i München, för att redan nu diskutera höstens hetaste trender 2016.

Berätta om höstkollektionen 2016!
Elena: Åh, vart ska jag börja? Kollektionen är egentligen väldigt enkel – det handlar om att kunna ha på sig kläderna. Ena dagen ska jag kunna känna för en simpel look med en rutig skjorta, medan nästa dag ska jag kunna plocka fram en mer feminin outfit med en klänning och kappa. Det är casual och snyggt på samma gång.
Rafa: Själva kollektionen handlar allra mest om att vara moderiktig men ändå kunna funka i vardagen. Vi designar kläder för riktiga kvinnor, och det ska kunna gå att ha på sig.

Vilka plagg är ni mest nöjda med?
Båda: Kapporna!
Rafa: En lång kappa går verkligen att matcha med allt i höst. Förut gjorde inte Esprit kappor, men nu säljer vi det till och med på somrarna. Det är jag väldigt stolt över!
Elena: Jag älskar verkligen den långa kappan från edc by Esprit, den funkar lika bra med sneakers i lekparken som med höga klackar på jobbet.
Rafa: Esprit har en lång historia med denim också. Jag älskar våra jeansplagg, men om jag bara får välja ett plagg så är det kappan.

höstkappor 2016

En sneak peek på höstkapporna från Esprits AW16-kollektion.

Hösten 2016 hos Esprit bjuder på långa silhuetter, dova nyanser och jordnära toner. Vad inspirerade er för era respektive kollektioner inför hösten?
Rafa: Det viktigaste för oss är alltid att ha en dialog med kunden. Vad vill kunden ha och hur kan vi ge henne det på bästa sätt? Vi lyssnar på våra kunder och ser till att ge dem en trendig kollektion baserad på vad hon faktiskt vill ha på sig. Det är viktigt att hon ska kunna ha kläderna till vardags.
Elena: Vi inspirerades mycket av street style i Paris och vad folk runtomkring oss har på sig till vardags. Personligen läser jag gärna bloggar för att hämta inspiration.

”Vinrött och terrakotta är stora trender hösten 2016”

Vilken är favoritbloggen?
Elena: Jag kanske är lite gammeldags, men The Sartorialist är fortfarande min största favorit. Där hämtar jag mycket inspiration.

Vilka är de största trenderna till hösten 2016 enligt er?
Rafa: I modeväg satsar vi mycket på rostfärgat, vinrött och terrakotta, blandat med trendiga snitt, bohemiska influenser och 70-tal.
Elena: Långa silhuetter, utan tvekan. Det känns som att allt blir längre i höst, haha! Ett av mina personliga favoritplagg ur höstkollektionen är en längre kappa i mörka nyanser – den passar till allt.

höstmode 2016

Rostbrunt och vinrött är två stora trender hösten 2016.

Men hur fungerar långa silhuetter på kortare kvinnor?
Elena: Självklart fungerar det, vi jobbar stenhårt på att designa kläder som ska passa alla. Kappan blir längre på en kortare person, men varför skulle det vara fel? Och plan b – höga klackar. Det funkar alltid!

Hur går det till när ni designar mode för en så stor marknad?
Rafa: En utmaning är att inte vara för snabb med trender. När vi till exempel åker till Paris Fashion Week har alla helt plötsligt rosa på sig, men det behöver inte betyda att den vanliga kunden i butiken vill ha det redan nu. Däremot måste vi kunna haka på trender om vi inser att det börjar sprida sig fort. Därför har vi en del av kollektionen öppen, så att vi kan producera plaggen väldigt fort och ha dem i butik inom ungefär sex veckor.

Elena: En annan utmaning när vi designar för en stor marknad, som sträcker sig över hela världen, är att hitta former och snitt som passar alla. Sen när det kommer till färger går det inte att vara särskilt extrem, och detsamma gäller material – det får inte vara för dyrt men det måste ändå vara bra kvalitet. Men det går inte att jämföra våra kläder med en kappa som kostar över en miljon euro. Det är inte alls samma sak.

Rafa: En spännande sak i sammanhanget är faktiskt att våra bästsäljare är nästan samma i alla länder – trots att vi har så stor marknad i olika världsdelar. Det enda som skiljer de olika länderna åt är egentligen vädret, att det är för varmt för vissa plagg i vissa länder till exempel.

Elena Lazcanotegui

”Våra kläder går inte att jämföra med plagg som kostar en miljon euro”, säger Elena Lazcanotegui till Baaam.

Vad är era bästa stylingtips inför hösten 2016?
Rafa: Åh, först av allt – jag tycker det handlar mer om verkligheten. Du ska aldrig ha på dig något du inte känner dig bekväm i, låtsas inte vara någon du inte är. Du kommer bara känna dig fel och det kommer alla att märka. Sen handlar det också om att respektera alla olika typer av mode. Du måste kunna vara ödmjuk och låta andra klä sig som de vill. Jag försöker verkligen inte ge renodlade moderåd. Jag tror inte det hjälper. Det handlar om att bygga kvinnans självförtroende i slutändan, det är det viktigaste.

Elena: En lång kappa är nyckelplagget för hösten 2016. Det är mysigt och snyggt på samma gång och går att matcha i all oändlighet.

Rafa: Rent modemässigt handlar hösten om rutor, koftor och långa kappor. Och utifrån det borde du skapa din egen stil, något du känner dig bekväm i och som känns du. För när du känner dig bekväm i dina kläder, först då strålar det om dig.

Läs även:
Bildextra: Se allt från Hunkydorys AW16-visning och 20-årsfirande
Vårens 33 snyggaste budgetplagg för under 500 kronor
Åtta saker alla moderiktiga kvinnor gör varje dag

Foto: Esprit