Nostalgi! Minns du it-väskorna genom åren?

Drömde du om en färgglad Louis Vuitton? Eller kanske en Chloé med stort hänglås? Baaam listar it-väskorna vi alla velat ha genom åren.

Läs även:
Sex it-väskor alla drömmer om våren 2016
Sex saker du bör veta innan du köper en designerväska
Så lyckas du köpa en Hermes Birkin-väska

Hermes Kelly Bag

Olika versionen av Kelly-väskan har faktiskt funnits varit i omlopp sedan 1800-talet men väskan fick inte sitt berömda namn förrän skådespelerskan Grace Kelly använde den för att dölja en graviditet för fotografer. Enligt sägen föll Kelly för väskan efter att kostymdesignern Edith Head valde ut väskan till henne när hon medverkade i Alfred Hitchcock– filmen ”To catch a thief”.

Chanel 2.55

Coco Chanel skapade den första versionen av den här ikoniska väskan på 1920-talet men väskan gjorde inte succé förrän efter andra värlskriget då Coco Chanel gjorde comeback. 2.55 är en förkortning på datumet då väskan gjordes – februari 1955. Karl Lagerfeld tog in väskan igen på tidiga 2000-talet och 2.55 produceras fortfarande.

Hermès Birkin Bag 

Den första Birkin-väskan skapades 1984 och har fått sitt namn efter Jane Birkin. Dåvarande VDn på Hermès sägs ha suttit bredvid skådespelerskan på ett plan 1981 och noterat att hon hade svårt att hitta i sitt handbagage. Över 30 år senare är väskan fortfarande en av de mest populära världen över. Ironiskt nog är Jane Birkin dock inte speciellt förtjust i väskan själv och har tidigare sagt i en intervju:

– Varför ska man köpa mer än en Birkin bag? Du behöver bara en och du kommer få ont i armen för den är jäkligt tung! Jag kommer behöva opereras för seninflammation i axeln.

 

Christian Dior Lady Dior Bag

1995 introducerade Bernadette Chirac den här Dior-väskan för prinsessan Diana, som sedan bar väskan flitigt på pressresor. Väskan döptes sedan även efter henne till Lady Dior Bag.

 

Fendi Baguette Bag

Fendi Baguette Bag är en av de absolut första och största it-väskorna. Kultserien ”Sex and The City” hade en stor del i det och i serien jämfördes en fejkad Baguette-väska med ett dåligt äktenskap.

Balenciaga Motorcycle Bag

Den första Motorcycle-väskan designades 2001 av Nicolas Ghesquiere själv och till en början var modehusets ledning inte särskilt förtjust i den. Kate Moss började sedan att bära väskan och en limiterad upplaga av väskan producerades. Väskorna blev snabbt en stor succé och är det än idag, 15 år senare.

Louis Vuitton Monogram Multicolor Speedy

Louis Vuittons chefsdesigner Marc Jacobs samarbete med den japanska konstnären och skulptören Takashi Murakami ledde till att väskan Monogram Multicolor Speedy föddes. Väskan blev snabbt en extrem succé världen över och syntes bland annat på Jessica Simpson i realityserien ”Newlyweds” och på dåtidens paparazzistjärnor. Kollektionen slutade att produceras förra året efter att ha sålts i 12 år.

Chloé Paddington Bag

Väskan skapades under Phoebe Philos regim på Chloé. Enligt flera magasin är Chloés Paddington Bag den väska som har sålts mest på kortast tid någonsin. Vogue rapportade om att de 8 000 väskor som producerades för våren 2005 redan hade sålts innan lansering och att inte en enda väska nådde butik.

 

Fendi Spy Bag

Fendi Spy-väskan designades av Silvia Venturini Fendi som också designade Baguette-väskan. Den kom i ungefär samma veva som Chloés Paddington men blev inte fullt lika populär.

Céline Luggage Tote

Phoebe Philo upprepade succén efter Paddington men denna gång för Céline. Väskan gjorde att Céline blev känt även för allmänheten och var en stor trend år 2010, då den släpptes.

Givenchy Antigona

Antigona, som först släpptes 2011, blev inte en enorm succé som de andra väskorna på listan, men är absolut Givenchys mest populära väska genom tiderna och gjorde att modehuset blev känt även för sina accessoarer. Väskan är fortfarande en kändisfavorit.

Läs även:
Sju tidlösa trender (som aldrig blir omoderna)
Så mycket kostar designerväskorna i butik
Sex saker du inte visste om Hermes

Av: Malin Ny

Foto och källa: Purseblog