Varning! Modemissarna du inte vet att du gör

Illustration: Camilla Thilander

Illustration: Camilla Thilander

Baaams ilskna och anonyma fashionista som driver skvallerbloggen Off The Record (som för tillfället ligger på is) läser här lusen av oss gällande modemissar, bloggfiaskon och andra epic fails. Känner du igen dig…?

Din för korta kappa

En vanlig stilmiss som totalt pajar helhetsintrycket av en annars fint sammansatt outfit. Om du har en kjol eller klänning som kikar fram en decimeter under din kappa så är kappan helt enkelt för kort, eller plaggen under för långa. Det motsatta förhållandet är dock inga problem, så om din kjol är mini kan du med fördel ha ett ytterplagg som är betydligt längre än så.

Selfien du ger sken av att någon annan tagit

Nej, det spelar ingen roll att du tittar bort eller åt sidan. Vi har alla gjort samma sak och tagit 27 varianter av bilder som ska se ”spontana” ut. Och din sneda axel och konstiga vinkel på kroppen avslöjar att du håller fram armen för att kunna ta bilden själv.

Läs även: Fredrik Etoall: ”Så tar du bra bilder med mobilen”

Din oförmåga att uttala designernamn

Kalla mig snobbig men jag får spel när vissa designernamn uttalas fel så pass ofta att det till slut blir legitimt att säga det som inte är korrekt. Och så fort man säger det rätta, typ ”Schifvånsschiiii” om Givenchy och inte ”Givv-ÄN-schaj” så himlar folk med ögonen och börjar småfnissa. Och det sista E:et i Céline är stumt (man säger ”Sälinn”). Hermes uttalas ”Arrghmäss”, inte ”Herrmeeees”. Men värst av allt är ändå de som skriver Christian Lobertaine upprepade gånger med självsäkert eftertryck och inte Louboutin. Ska du svänga dig med designernamn, se då till att du vet hur de uttalas.

Strumpbyx-haveriet

Några enkla regler: svarta strumpbyxor får aldrig någonsin vara glansiga. De var glansiga på 80-talet men har inte varit det sedan dess. Glansen är inte smickrande för dina ben, det är en gammal myt du läst i din morsas Damernas Värld från 1983 på utedasset på landet. Du kan inte ha strumpbyxor i öppna skor (peeptoes eller sandaler), punkt. OM du inte gör en grej av det förstås och har väldigt färgglada och täckande/mönstrade strumpbyxor. Och hudfärgade strumpbyxor är ett no no om du inte heter Nanne Grönvall. Då är det bättre att köra barbent och fuska med brun-utan-sol om du är rädd för blekchock. Svenska kvinnor är dessutom överlag ett fan av otyget nylonknästrumpor. Du förstår väl att skarven och bullen syns igenom byxorna? Och vad ska du med strumpor till i vackra heels? Om det är kallt, ta hellre med ombytesskor som är varma.

Läs även: Hudfärgade strumpbyxor, hiss eller diss? Rösta!

Engelskan, som du faktiskt är rätt dålig på
Vi vet att även du tror att du ska slå internationellt och bli nästa stora bloggraket i världen. Därför översätter du mödosamt dina inlägg på engelska. Sluta med det. Du har 700 unika besökare i veckan (inte 70 000, som du gärna uppger då någon frågar) och ingen bryr sig. Det blir bara patetiskt när du dessutom (som de flesta svenskar) faktiskt är ganska dålig på engelska och gör direktöversättningar och svajar med grammatiken.

Jeansen med stora fickdetaljer

Många tror att jeans med stora bakfickor gör att rumpan ser mindre ut. Honey, det stämmer inte. Ett mellanting i storlek är det du behöver, inte frimärksstora lappar till fickor, men något däremellan. Har du någon ärlig väninna i din bekantskapskrets? Som gör sig lite obekväm ibland för att hon säger sanningen? Ta med henne nästa gång du prövar jeans.

Behån i fel storlek

För stor behå ger dig säckig hållning och dåligt lyft för bysten, medan en för liten storlek skapar valkar och förstör dina övriga plaggs funktion eftersom de inte kommer till sin rätt. 80 % av alla kvinnor sägs ha fel storlek på behån. Du är troligtvis en av dem.

Läs även: Tips! Så hittar du rätt storlek och modell på behå