Olagligt för klädkedjor att samla in och återvinna gamla kläder

Klädjättar som H&M och Kappahl har startat uppskattade insamlingar för klädåtervinning i sina butiker. Men det visar sig vara olagligt, menar Naturvårdsverket.

Flera stora klädkedjor som H&M och Kappahl har på eget initiativ startat insamlingar i sina butiker där kunder kan lämna in en kasse kläder och textiler och i ersättning få en rabattkupong att nyttja i butiken. Projekten har varit uppskattade av många, som menar att det minskar mängden textiler som hamnar i soporna, men det har visat sig vara olagligt skriver SvD idag.

Problemet är att insamlandet inte följer reglerna för hantering av hushållsavfall, som gamla kläder klassas som, förklarar SvD. Istället är det kommunen som ansvarar för att återvinna kläderna.

Även Kappahl satsar på klädinsamling. Foto: Kappahl
Även Kappahl satsar på klädinsamling. Foto: Kappahl

– Ingen annan än kommunen, och ingen av de här aktörerna får samla in hushållsavfall, om det inte sker på uppdrag av kommunen, säger Elin Forsberg, projektledare för utredningen på Naturvårdsverket.

Vad det innebär i praktiken är att kommunen har ansvaret för samhällets sopor, och att kläderna är en del av det. Trots att återvinningen egentligen är till för något gott, att samla in mer textiler än tidigare.

Hos H&M, till exempel, går samarbetet ut på att du lämnar in en påse textiler och får en kupong tillbaka med 50 kronor rabatt på nästa köp över 300 kronor. Kläderna återvinns genom second hand, återanvändning och återvinning vilket uppskattas av många då det gör det lättare att bli av med gamla plagg och samtidigt vara miljövänlig. I dag slänger genomsnittssvensken cirka åtta kilo textiler om året direkt i soporna.

Vad som kommer att ske med kedjornas klädinsamling framöver är ännu oklart.

Läs även:
Rensa garderoben på mindre än 20 minuter
25 klädmärken som du lättast säljer på Tradera
Fem lyxiga second hand-butiker på nätet

Foto: H&M, Kappahl