Paris AW/09, Chanel: Victorianskt & urbant

Chanel A/W 2009.

Chanel A/W 2009.

Kung Karl lyckas skapa plagg som både är tidlösa men samtidigt intressanta för den yngre publiken. Höstkollektionen är inget undantag från den regeln utan bjuder på spännande krag- och armdetaljer, sofistikerat dräktskrädderi, eleganta kappor, pompösa hattar och handväskor av hitech-karaktär.

Av Charlotta Flinkenberg

NYCKELORD: Victorianskt, svartvitt, Kamelia-krås, brittisk dandy, puffiga jackor, satäng, spets, bouclé, babyrosa, jadegrönt, volangarmband, tunnstickat & grovstickat, skinnklänningar, benvärmare & armvärmare, plexiväskor med multifunktion

Karl Lagerfeld levererar en träffsäker höstkollektion för oroliga investerare av lyxmärket Chanel. De svartvita preferenserna finns givetvis med och i höst är det detaljer som vita kråsskjortor med stärkta kragar eller utanpåliggande volangarmband som ger en victoriansk känsla åt de svarta, välsydda plaggen. Känslan av engelsk forntida drottning förstärks av de pompösa silhuetterna och valet av ädelstenen jade, vars gröna färg dyker upp både i smyckena (gigantiska ringar), på vissa plagg, men även lekfullt nog på modellernas nagellack. Det är påklätt, elegant och chic i den högre modeskolan. Men för att bryta av det konservativa dräktfokuset med Kamelia-krås, väljer Karl att peta in bikerklänningar i skinn, benvärmare och stabila platåskor. Den urbana känslan blir extra tydlig då det gäller just accessoarerna, där Chanel i höst lanserar en corny plexivariant av handväska där man bär sina nödvändigheter (självklart från Chanel), som läppstift, iPhone, mobil och aftonväska insluten i transparent fodral. Det är inte lätt att blidka både stilmedvetna kvinnor över 50 år och deras trendsugna barnbarn, men Chanel lyckas med sitt starka varumärke med båda delarna. Några grafiskt mönstrade bodysuits med märklig Pucci-referens känns malplacé i en kollektion som i övrigt kommer att få stort gehör och bli beundrad denna höst.

[nggallery id=160]