Från A till Ö – nystarta och bygg en perfekt basgarderob

Vill du bygga en perfekt basgarderob – nyckeln till att alltid ha något att ha på dig? Baaam listar tipsen från A till Ö för att rensa, komplettera och bygga upp.

Är du trött på känslan av att ha shoppat hela livet – men har ändå inte något att ha på dig? Passa på att se det nya året som en nystart, även för garderoben. Rensa, kasta, skänk bort och komplettera för att slippa klädkris för gott (vi lovar!). Baaams guide från A till Ö ger dig nyckeln till den inspirerande basgarderoben du alltid drömt om.


Användningsområde

Om det har gått ett år och du fortfarande inte har hittat ett vettigt användningsområde till ett specifikt plagg är det dags att rensa bort det. Grundregeln för en bra och hållbar basgarderob är att du faktiskt tycker om och använder alla plagg du äger.

Bannlys!

Trasiga, för stora eller för små plagg och ting du bara behåller av nostalgiska skäl är dags att bannlysa för gott. Lämna plats åt inspirerande kläder och vinka farväl till gamla dammsamlare som ändå inte fyller någon funktion längre.

Checklista

För att sluta spontanshoppa plagg som bara blir liggandes i garderoben är det smart att ha en checklista i mobilen som du kan slänga ett öga på när du är ute på stan. Skriv ner en långsiktig inköpslista så behöver du inte lägga pengar på kläder du ändå inte behöver.

Läs också: Knepet som gör det enklare att välja kläder på morgonen

Dubbelköp

Om du har turen att hitta drömjeansen som sitter som en smäck – köp två och kasta ut ett par gamla. Du kommer att tacka dig själv gång på gång.

Ersätt

Har du redan fem svarta klänningar och funderar på en sjätte? Skippa! En garderob kräver variation och om du inte verkligen behöver en till snarlik klänning (i jobbet, till exempel) är det faktiskt bara onödigt att ha flera likadana.

Färgkoordinera

Dela upp dina plagg efter färger för att lättare se vad som matchas bäst med vad. Det sparar både tid och främjar inspirationen.

Ge ärliga svar!

Passar plagget? Skulle jag köpa det här idag? Kommer jag bära plagget inom tio månader? Är plagget helt? Känner jag mig självsäker i det här? Om svaret är nej på en eller flera frågor är det dags att säga sayonara.

Bygg en perfekt basgarderob med klassiska nyckeplagg.

Bygg en perfekt basgarderob med klassiska nyckeplagg.

Ha tid!

Att rensa garderoben från grunden tar tid – och det är smart att boka in en dejt med dig själv, eller varför inte en vän för att ha ett smakråd, för att ta itu med problemet. Avsätt ett par timmar och gå grundligt igenom vad du har, vad du vill behålla och vad du bör göra dig av med.

Inventera

Riv ut allt ur garderoben med jämna mellanrum och gör en ordentlig inventering – tro oss, det är en befriande känsla. Testa plaggen du äger och rensa bort det som inte passar. Skriv en lista över vad du äger och vad du behöver komplettera med (se punkt “C” – checklista). På så sätt blir det lättare att få en överblick över vad du har och vad du borde köpa.

Läs också: Sex saker alla kvinnor med en perfekt organiserad garderob gör

Justera

Uppdatera gamla plagg med enkla medel för att få dem att passa in i din nya garderob. En kavaj som inte känns helt rätt blir som ny om den sys in efter just dina mått. Ett par jeans som är för långa förvandlas till trendriktiga om du klipper av dem och får råa denimkanter nedtill.

Kategorisera

I en amerikansk studie fastslog man nyligen att anledningen till “jag har inget att ha på mig”-effekten beror på att vi är för dåliga på att kategorisera våra kläder. När fest, jobb och vardag blandas ihop i en enda röra är det svårt att hitta inspiration till olika tillfällen vilket är som upplagt för klädkris. Bli bättre på att dela upp garderoben i olika sektioner för att slippa problemet.

Låna

Har du tröttnat på allt i garderoben? Byt eller låna kläder med en vän under en period. Gratisshopping när det är som allra bäst!

Material

Investera i material som håller år efter år. Och kom ihåg att olika material har olika fördelar och nackdelar. Ull kan klia men håller formen och värmer. Bomull är ett populärt naturmaterial men kan lätt tappa färg efter ett par tvättar. Akryl och polyester blir gärna svettigt, men är å andra sidan varmt. Siden är svårt att tvätta men är lyxigt och håller länge. Lär dig vilka material du föredrar och bygg din basgarderob utifrån det.

Noga utvalt

Försök tänka att varje plagg i din garderob ska vara noga utvalt efter just dina preferenser. På så sätt blir känslan mer speciell när du bär det – och risken att du tröttnar minskas.

Läs också: Plaggen du ska ha i en basgarderob (länk till ELLE)

#OOTD

Var din egen inspiration! Påbörja en vana att fota varje outfit som du blir lite extra nöjd med och spara bilderna i mobilen. På så sätt har du alltid snygga looks att inspireras av när du känner att klädkrisen kommer smygandes på morgonen.

Personligt

Låt din garderob spegla dig och ingen annan. Trender kommer och går men din basgarderob ska du bygga så att du bara äger plagg som speglar dig, dina behov och din stil.

Quality

Passa på att rensa ur gamla plagg som har tappat formen och ersätt med nya varianter av bättre kvalitet. Rannsaka dig själv och tänk ut vilka plagg du egentligen värdesätter i din garderob. Investera i varianter med material som håller längre.

Din garderob ska spegla dig och din personlighet.

Din garderob ska spegla dig och din personlighet.

Reashoppa smart

En röd prislapp kan antingen signalera ett klipp eller ett onödigt köp. Lär dig att reashoppa smart för att inte fylla garderoben med plagg som inte har någon annan fördel än det låga priset.

Säsonger

Dela upp din garderob i två sektioner – höst och vinter respektive vår och sommar. Bär ner i källaren och plocka fram när säsongerna sätter fart för att skapa variation.

Läs mer: Garderobsrensning 2.0: 12 saker du måste kasta direkt

Trendplagg

Kombinera din basgarderob med utvalda trendplagg och detaljer för varje säsong. Lägg fokus (och pengar!) på tidlösa favoriter som alltid funkar och låt hajpade trender få vara budgetköp.

Utvärdera din stil

Precis som med allt annat utvecklas din stil med åren. Se till att utvärdera din garderob med jämna mellanrum och jämför det du äger med den stil du vill ha. Ett nytt jobb, en graviditet eller en annan livsförändring kan göra att din klädsituation förändras.

Vårda rätt

När du har investerat i dyrgripar som ska utgöra en bra bas i garderoben är det viktigt att du tar hand om och vårdar dem på rätt sätt. Googla och bli ett proffs på skötselråd, impregnering och rengöring för att förlänga livstiden på favoriterna.

What would Baaam do?

Skriv ut och spara den här listan och se tillbaka på den när det är dags för nästa rensning.

Xtra

Det lilla extra i garderoben stavas smycken, accessoarer och andra detaljer (och även här är det dags att rensa emellanåt). Låt smyckesgarderoben bestå av egna signaturdetaljer som du kan bära dag efter dag utan att tröttna på. Satsa på accessoarer i form av scarves och väskor som kan förändra din look på bara en sekund.

Scrolla vidare och se Baaams lista över 12 basplagg som bygger den perfekta basgarderoben.

Scrolla vidare och se Baaams lista över 12 basplagg som bygger den perfekta basgarderoben.

Yta

Anpassa din garderob efter den yta du har att jobba med. Din garderob blir lätt rörig om du proppar in för många plagg på för liten plats (tyvärr).

Zzz!

Sov på saken! Känner du dig osäker på vissa plagg och inte vet om de är värda ett behålla eller ej? Lugn – du behöver inte göra något förhastat bara för att. Lägg plagget i en hög och kika på det dagen efter igen. Har du fortfarande inte kommit på ett användningsområde kan du med gott samvete skänka bort det.

Återvinn

Kom ihåg att inte kasta kläder som du inte vill ha längre. Lämna till välgörenhet, sälj vidare på nätet eller återvinn och ha miljötänk i bakhuvudet.

Relaterat: 25 klädmärken som är lättast att sälja på Tradera

Ärliga svar!

Passar plagget? Skulle jag köpa det här idag? Kommer jag bära plagget inom tio månader? Är plagget helt? Känner jag mig självsäker i det här? Om svaret är nej på en eller fler frågor är det dags att säga sayonara.

Överanalysera inte

Lämna nostalgi och andra sentimentala skäl åt sidan när du ska rensa garderoben och bygga upp den på nytt. Tröjan du fick av ditt ex, sockorna som farmor stickade för 22 år sedan (som dessutom har hål på tån) och designerpumpsen som till och med kostade för mycket på rea – men som både är obekväma och fula – hör inte hemma i en nystart.

Lista: Plagg du behöver i en perfekt basgarderob

1. Jeansen som sitter som en smäck
2. En enkel tisha i grått eller vitt
3. Skjortan som funkar att både klä upp och ner
4. En välsydd tvådelad kostym
5. En stickad tröja
6. Den tidlösa kappan som funkar år efter år
7. Skinnjackan som du kan slita med hälsan
8. En klassisk handväska modell snäppet dyrare som du kan ha livet ut
9. Skor – ankelboots, flats, sneakers och pumps med lagom klack
10. Säsongsplagg – tänk kjolar och sommarklänningar vs. vinterkängor och dunjacka
11. En snygg kjol att matcha till både fest och kontor
12. Den lilla svarta

Passa på att uppdatera dig om vårmodet 2018: Allt om säsongens hetaste trender

Foto: Mondadori, IBL