Artikeln innehåller reklamlänkar

Pluspoäng! Snyggt klädd i storlek 44 och uppåt

Asos Curve gör kläder i storlekarna 46-56.

Asos Curve gör kläder i storlekarna 46-56.

Det är inte svårare att styla sig om man är en storlek 48, jämfört med en storlek 38. Däremot är utbudet klent. Men det finns galet snygga kläder i plus size. Det absolut viktigaste är att hitta plagg i RÄTT storlek. Släpp sargen och våga bära trendiga kläder, men bli en storleksrealist; inte för litet men inte heller för stort.

Bäst i test: Trendiga och prisvärda plagg hittar du på Asos.com. Deras eget märke Asos Curve gör kläder i storlekarna 46-56.

Vi tog ett snack med Linda Törnfeldt som driver den populära plus size-bloggen lalinda.se. Hon är 34 år och digital PR-konsult.

Läs även:
Plus size-modell i årets snyggaste kampanj för Aerie
Ida Sjöstedt släpper plus size-kollektion för Ellos till våren 2016
Hudfärgade strumpbyxor för mörkhyade – äntligen i Sverige

Linda Hörnfeldt driver plus size -bloggen lalinda.se.

Linda Hörnfeldt driver plus size -bloggen lalinda.se.

Är det egentligen någon skillnad på att klä sig om man drar storlek 44 och uppåt än om man är en 36:a? Handlar inte allt om att hitta kläder i rätt storlek?
– Det stämmer precis. Otaliga är de gånger jag har stått i en butik och tänkt att det och det plagget hade suttit skitbra på mig – om det bara funnits i rätt storlek. Alla har saker de vill framhäva mer eller mindre, men det är inte alltid kopplat till att man har en större storlek. Jag gillar exempelvis inte öppen rygg på mig själv men älskar en snortajt pennkjol. Det har inte med storlek att göra, det är en stilfråga. Bara för att man passerar storlek 44 så tappar man inte automatiskt all känsla för stil och vill bara ha tunikor och tights. Alla kläder i alla storlekar, det är drömmen.

Läs även:
Plus size-modellen ska få dig att känna dig som en drottning i bikini
Budgetkedjan släpper träningskläder i plus size-storlekar
Christian Louboutin frontar kampanj med plus size-modell för första gången

Var köper du dina kläder? Butik eller online?
– Främst via brittiska och amerikanska onlinebutiker. Asos Curve är en storfavorit men jag shoppar även på Boohoo och Forever21 I Sverige handlar jag en hel del på Ellos (länk till Ellos), de gör alla kläder (i stort sett) i alla storlekar och det ska de ha cred för! Monki är en av väldigt få butiker jag handlar i, de har mycket oversize och stretchiga tyger, så även om storlekarna är ”vanliga”, så finns det en del som funkar. Jag önskar att jag kunde handla mer svenska märken men de är tyvärr alldeles för små.

Hur önskar du att media/samhällets inställning/attityd till plus size-kvinnor skulle vara?
– I en perfekt skulle det inte finnas något som hette ”plus size”. Då skulle alla kläder finnas i alla storlekar och alla människor och kroppar skulle vara lika mycket värda. Nu känns det lite som att plus size är något man plockar billiga PR-poäng på, men inte backar upp i sitt företags värderingar, kommunikation och i sitt utbud. I USA är plus size-bloggare och märken större som begrepp och jag hoppas att Sverige tar efter. Och för Guds skull, sluta dra det generaliserade sambandet att tjock är lika med dålig hälsa.

Vilka är dina bästa stylingtips?
– Att bli bekväm med sin kropp. Det är ju nummer ett om man ska våga visa upp den. Klyschigt, men sant. Titta på kvinnor som ser ut som du och inspireras av dem. Plus size-bloggare på instagram har varit en stor grej för min självkänsla. Mer konkreta tips: Shapingunderkläder – de gör under för hållning och för att ”jämna ut” kroppen. Har du en tydlig midja, markera den! Och var inte rädd för tighta kläder, det är SÅ mycket snyggare än tält. And work that attitude!

Läs även:
Veckans snackis: Är H&M:s plus size-modell för smal?
Charlottas bästa stylingtips för kurviga.
Tyck till om Gina Tricots smala skyltdockor!

Linda Hörnfeldt driver plus size -bloggen lalinda.se.

Linda Hörnfeldt driver plus size -bloggen lalinda.se.

Av: Charlotta Flinkenberg