16 smarta knep: Så blir du bra på bild

Klicka på bilden för att se fler bilder från Sania Claus outfitplåtning.

Klicka på bilden för att se fler bilder från Sania Claus outfitplåtning.

Du har fotoleendet redo, men det finns fler snabba knep för att lyckas med bilderna – både som fotograf och framför kameran.

Modebloggaren och ”dagens outfit”-experten, Sania Claus Demina vet hur du blir snyggast på bild:

1. Ta bilderna underifrån (men inte för långt underifrån), så ser du och benen längre ut.

2. Håll i något. Om det känns stelt framför kameran så är tipset att hålla i någonting. Typ mobilen, en väska eller liknande. Då blir det enklare att slappna av.

3. Övning ger färdighet! Helt klart. Ta några testbilder först så blir resterande bilder garanterat jättebra.

4. Tänk på vad som ska vara i fokus. Vill du visa kläderna? Dig själv? Frisyren? Utgå från det!

5. Hoppas på tur! Knäpp av massvis med bilder, ha roligt samtidigt, tänk inte överhuvudtaget och håll tummarna för att något magiskt fastnar på linsen. Chansen är stor, eftersom man slappnar av när man inte tänker = bra bild.

6. Inspireras. Spara bilder som du gillar som andra har tagit. Inspiration är jätteviktigt. Kolla efter vinklar, var fokus ligger (vad är det första du tänker på när du ser bilden?), ljus, bakgrund och så vidare.

7. Bakgrunden är jätteviktig! En alldeles för rörig bakgrund tar fokus från bilden. Om du tycker att en vägg är för tråkigt kan du ta bilderna lite snett mot väggen, för att få djup i bilden.

8. Undvik korsade ben. Jag tycker personligen inte om när man står med benen i kors. Ena skon syns inte och så tycker jag att man ser större ut än vad man är…

9. Sträck på dig och var inte rädd för kameran. Tänk att den är din kompis.

10. Fokusera. Det är enklare att slappna av om man totalblockerar omgivningen.

Carlos Norlén jobbar som fotograf.

Carlos Norlén jobbar som fotograf.

Proffsfotografen Carlos Norlén ger dig de bästa nybörjarknepen för att lyckas med dina bilder:

1. Lita på kameran. Alla moderna kameror är så pass bra att du kan köra på ”auto” i de flesta situationer förutsatt att du har jämnt ljus (inga skuggor som lurar kameran).

2. Testa programinställningarna. Använd gärna kamerans olika programinställningar som porträtt, närbild och sport när du har blivit mer van. Kameran optimerar då ännu bättre än med full automatik.

3. Använd blixt vid sol! Blixten jämnar ut hudtonen och minimerar skuggorna. Ta bilden i motljus, alltså med solen bakom objektet.

4. Variera dina bakgrunder. Rena bakgrunder, som en jämn vägg, framhäver dig och dina kläder. Ta inte bild på dig själv i spegeln och undvik pussmunnen!

5. Bli ljusexpert. I kameran finns en inställning för ljusstyrkan, kallad ISO. Ha inte den på auto utan ställ in den på ett tal runt 400, då är kameran förberedd för de flesta ljuslägen. Vill du däremot ändra ISO-talet efter olika ljus, ha ett högt tal vid svagt ljus som på kvällen, och ett lågt tal vid mycket starkt ljus som till exempel på stranden eller utomlands.

6. Efterfixa. Med bra inställningar underlättas efterarbetet. Skaffa grundkunskaper i Photoshop där du kan förbättra och förändra din bild efter önskemål, som kontrast och färger. Den enkla Photoshop Elements räcker utmärkt.

Av: Helena Skoog, Caroline Snabb