Tips för att göra bästa fynden på rean

Så gör du bästa fynden på rean – 7 tips

Kampanjer och röda prislappar kan leda till riktigt bra fynd – om du har rätt taktik. Baaam hjälper dig att shoppa smartare och undvika felköp på rean.

Reatider innebär i bästa fall röd prislapp på dina favoritplagg, kap som får smilbanden att breddas och fynd att skryta om i flera år. Men det kan också skapa andningssvårigheter. I alla fall om du inte är ordentligt förberedd. Och just planering och förberedelse är bland det viktigaste när du går in i readjungeln – om du vill komma därifrån med ett lyckat köp, alltså.

Baaam listar sju tips på hur du undviker felköpen och gör bästa fynden på rean. Scrolla ner och bli tidernas reaproffs!

Läs mer: Shoppa hållbart! Här är bästa second hand-butikerna online

Scanna igenom garderoben

Den bästa reashoppingen börjar redan innan rean har startat. Scanna igenom din garderob och skriv ner en lista på plagg, skor och accessoarer som du behöver eller skulle vilja köpa. Ta också en kik i badrumsskåpet för att se vilka skönhetsprodukter som håller på att ta slut. Genom att ha en lista att utgå ifrån sparar du tid och ork när rean väl är igång, och du minskar dessutom risken för att köpa hem saker som förblir oanvända.

Gå igenom dina favoritbutiker

Några dagar innan rean börjar är det också en god idé att scanna av utbudet hos dina favoritvarumärken. Klicka dig runt på hemsidorna du brukar shoppa från och se om du hittar några godbitar att hålla span på när rean kickar igång. Skriv ner eventuella favoriter på listan, så blir det ännu enklare att hålla koll på vilka av dem som får röd prislapp!

Ladda ner varumärkens appar

Ett annat smidigt sätt att hålla utkik efter favoritplagg på rean – och undvika felköp som blir hängandes i garderoben – är att ladda ner butikernas appar. Då kan du spara varor under favoriter eller i varukorgen och ser snabbt om eller när de reas ut. Då slipper du leta efter plaggen igen och kan snabbt klicka hem dem när den efterlängtade röda prislappen är där.

Vilka plagg är bäst att satsa på?

Ibland är det smart att shoppa budget, ibland bättre att välja kvalitet. Generellt är det ofta värt att lägga lite mer pengar på tidlösa favoriter som en kappa, ett par boots eller en skinnjacka och låta hajpade trender få vara budgetköp. Så även på rean! Fynda trendplagg för en billig peng (eller undvik dem helt) och investera i klassiker. Basplagg som stickade tröjor och exklusiva material som kashmir är alltid smart att leta efter i reatider. Underkläder går det sällan trender i – också bra plagg att fynda på rea.

Shoppa online

Folk överallt, långa köer till provrum, svett som rinner nedför ryggen. Reatider i butik står inte på topplistan bland tidernas bästa shoppingupplevelser. Vårt bästa tips är att shoppa hemifrån soffan och klicka hem dina fynd. För dig som ändå vill prova kläderna, gå till butikerna dagarna innan rean börjar och passa på att prova då.

Fundera på varför du köper ett plagg

Vi har hört det förr, men det är värt att påminnas om igen… Och igen, igen och igen! Shoppa bara ett plagg eller en accessoar om du hade kunnat tänka dig att köpa samma produkt till fullpris. 90 procents rea betyder inte ett bra kap om du aldrig kommer använda plagget. Köp aldrig en produkt bara för att den är billig!

Fråga om öppet köp och bytesrätt

En del butiker har öppet köp och bytesrätt även på reavaror. Håll koll på reglerna för den butik du shoppar i.

Läs mer:
Så hittar du hemliga utförsäljningar (och missar aldrig mer ett kap!)Shoppa smart! 6 råd som hjälper dig bygga en hållbar garderob
Den panka kvinnans guide till en stilsäker garderob

Foto: IBL