Så gör du bästa fynden på rean – 6 tips

Så hittar du bästa fynden på rean

Reatider kan leda till riktigt bra fynd – om du har rätt taktik. Baaam hjälper dig att shoppa smartare och undvika felköp bland röda prislappar och kampanjskyltar.
1:43

Efter reklamen: DE VIKTIGASTE MODETRENDERNA VÅREN 2021

(1:43)

<p>BAAAM</p>

Röd prislapp på just dina favoritplagg, kap som får smilbanden att breddas och fynd att skryta om i flera år. Ja, det är ju målet när rean startar. Men det är också lätt att bli vilseledd bland alla procenttal och ”två för en”-erbjudanden. (Hand upp om du som vi någon gång kommit hem med plagg som du sedan aldrig använt!).

En lyckad reashoppings värsta fiende stavas spontanköp. Så undvik dem om du vill komma hem med smarta fynd. Det gör du bäst genom att förbereda dig ordentligt hemma redan innan rean börjar. Att vara väl förbered och att noga tänka igenom varje köp är även nyckeln till hållbar shopping.

Baaam listar sex tips på hur du undviker felköpen och gör bästa fynden på rean. Scrolla ner och bli tidernas reaproffs du också!

Läs mer: Moderedaktören väljer: 14 kaftaner att bo i hela sommaren

Så gör du bästa fynden på rean

Scanna igenom garderoben

Den bästa reashoppingen börjar redan innan rean har startat. Scanna igenom din garderob och skriv ner en lista på plagg, skor och accessoarer som du behöver eller skulle vilja köpa. Genom att ha en lista att utgå ifrån sparar du tid och ork när rean väl är igång, och du minskar dessutom risken för att köpa hem saker som förblir oanvända.

Gå igenom dina favoritbutiker

Några dagar innan rean börjar är det också en god idé att scanna av utbudet hos dina favoritvarumärken. Klicka dig runt på hemsidorna du brukar shoppa från och se om du hittar några godbitar att hålla span på och hugga om de får röd prislapp.

Slopa ”bara för att det är billigt-köpen”

Vi har hört det förr, men det är värt att påminnas om igen… Och igen, igen och igen. Köp aldrig en produkt bara för att den är billig! Det är varken bra för miljön eller plånboken. Om plagget sitter konstigt, är obekvämt eller kanske inte har riktigt rätt färg kommer du förmodligen aldrig använda det. 80 procents rea betyder inte ett bra kap om plagget sedan aldrig kommer utanför garderoben. Alltså: Säg nej till plagg som är halvbra.

Så, vilka plagg är bäst att satsa på?

Generellt är det ofta värt att lägga lite mer pengar på tidlösa favoriter som en trenchcoat, skinnjacka, ett par boots eller loafers och låta hajpade trender få vara budgetköp. Så även på rean. Fynda trendplagg för en billig peng (eller undvik dem helt) men passa på att investera i klassiker med röd prislapp. Basplagg som stickade tröjor och t-shirts är alltid smart att leta efter i reatider. Samma sak gäller en svart klänning, kavajen, en vit skjorta och en vardagskjol. Underkläder går det sällan trender i – också bra plagg att fynda på rea.

Och vilka plagg är trendiga även i höst?

Visst, det är lite tidigt att tänka på höstens outfit redan nu, men för dig som gillar att klä dig trendigt kan det vara smart att ha höstmodet i åtanke när du reashoppar i sommar. Blommigt forsätter vara helrätt liksom kavajen. Den rådande färgexplosionen blir bara ännu kraftigare och vi klär oss gärna i starka färger från topp till tå. Rutigt är alltid hett till hösten och den här säsongen lägger vi stort fokus på markerade axlar.

Tänk på miljön och shoppa långsiktigt!

Som alltid när du shoppar bör du tänka långsiktigt när du handlar reakläder. Välj material som är slitstarka och håller länge och plagg som du kommer kunna använda till flera olika tillfällen. Shoppa inte bara för shoppandets skulle utan fundera på om du verkligen behöver plagget. Tänk också på vad du har hemma att matcha med innan du köper ett plagg. Du kan köpa en jättefin blus, men om du inte har någon underdel att matcha med så kommer du förmodligen inte använda den.

Läs mer:
Moderedaktören väljer: 14 kaftaner att bo i hela sommaren
Den ultimata guiden till sommarens 35 snyggaste sandaler
Hej, hälsporre! Nu är flipflops trendigt igen
25 fina klänningar till bröllopet – alla under 600 kronor
Säsongens 30 snyggaste shorts – för både vardag och fest
Säsongens snyggaste hattar att skydda dig mot solen i

Foto: TT