Så shoppar du smart och hållbart på rean

Så shoppar du smart och hållbart på rean

Röda prislappar och höga procenttal kan lätt få oss att köpa saker vi egentligen inte behöver. Så, hur shoppar man egentligen smart och hållbart på rean? Baaam ger dig fem värdefulla tips.

Vi närmar oss reatider igen och tanken på att göra sådana där kap som vi kommer berätta för våra barnbarn om är lockande. Men hur ska man egentligen tänka för att shoppa smart och hållbart när de röda prislapparna jobbar så hårt på att förföra oss?

Mest hållbart är givetvis att inte shoppa alls. Eller att enbart handla second hand. Men det finns också några saker du kan tänka på om du faktiskt planerar nya inköp under rean och samtidigt vill värna om miljön.


Rean börjar redan hemma

Och på tal om att planera är det exakt vad vårt första tips handlar om. Den bästa reashoppingen börjar nämligen hemma – redan innan rean har dragit igång. Gör en ordentlig koll i garderoben och skriv ner en lista på eventuella plagg eller skor som du behöver, eller önskar, addera. Ta också ett kik i badrumsskåpet för att se vilka skönhetsprodukter som håller på att ta slut. Antingen kommer du fram till att du faktiskt inte behöver något nytt just nu, eller så har du en lista att utgå från. Det minskar risken att köpa hem saker som förblir oanvända och det kommer dessutom spara både tid och ork när rean väl är igång.

Välj material och återförsäljare med omsorg

Det bästa du som konsument kan göra, utöver att inte överkonsumera, är att ha koll på vad det du handlar faktiskt är tillverkat av. Och enklaste vägen till det är att välja företag som är transparenta med produktionen. Att basera dina köpbeslut på kvalitet snarare än kvantitet är klokt. Välj plagg som tillverkats under bra villkor och med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt. Satsa på material som är slitstarka och håller länge, eller som är helt återvunnet.

Så, vilka plagg är bäst att leta efter?

De bästa reafynden är tidlösa favoriter som du kan använda många gånger. Exakt vilka plagg det är skiljer sig ju från person till person, men tänk dig en kappa, en kavaj, en vit skjorta, en väska eller ett par loafers – klassiker med röd prislapp. Basplagg som stickade tröjor och t-shirts är också alltid smart att leta efter i reatider. Likaså underkläder. Underkläder är plagg vi alltid kommer behöva och som det sällan går trender i.

Har du något att matcha med?

Tänk också på vad du har hemma att matcha med innan du köper ett plagg. Det är en förutsättning för att handla kläder som du kommer kunna använda till flera olika tillfällen. Du kan köpa en jättefin blus, men om du inte har någon underdel att matcha med så kommer du förmodligen inte att använda den. Det det här betonar ytterligare vikten av att ha bra koll på din garderob innan du ger dig ut på jakt efter procentsymboler och ”två för en”-erbjudanden.

Undvik spontanköp och ”bara för att det är billigt-köpen”

Sammanfattningsvis är spontantköp en hållbar reashoppings värsta fiende. Genom att noga tänka igen om punkterna ovan har du goda chanser att undvika dem. Och köp aldrig en produkt bara för att den är billig! Om plagget sitter konstigt, är obekvämt eller kanske inte har riktigt rätt färg kommer du förmodligen aldrig att använda det. 80 procents rea innebär inte ett bra kap om plagget sedan aldrig kommer utanför garderoben. Säg nej till alla plagg som är halvbra.

Läs mer:
Shoppa smart! 6 råd som hjälper dig bygga en hållbar garderob
Vad är veganskt läder? Och hur miljövänligt är det? Allt du behöver veta
Shoppa hållbart! Här är bästa second hand-butikerna online

Foto: TT