undvika skavsår

Så undviker du skavsår på fötterna i sommar – 7 enkla tips

Sommar är nästan synonymt med skavsår, eller hur? Baaam har lösningen som gör att du enkelt undviker skavsår på fötterna i sommarens alla skor.
0:45

Efter reklamen: 5 Tidlösa skor att investera i

(0:45)

<p>Vi listar skorna som behövs i basgarderoben.</p>

När sommaren är här kommer skavsår som ett brev på posten. Svettiga och fuktiga fötter kombinerat med skor i fuskläder eller kanske helt oanvända pjucks är sällan en god idé – och skavsår är ofta ett rent faktum efter bara ett par timmar.

Men att undvika skavsår går faktiskt om du har rätt knep. Baaam listar sju tips som både lindrar och förebygger skavsår.

förebygga skavsår på fötterna

Det går att förebygga skavsår på fötterna med Baaams knep.

Är skadan redan skedd? Här kan du läsa om hur du botar skavsår rekordsnabbt!


Håll fötterna torra och mjuka

När fötterna blir fuktiga uppstår friktion mellan huden och skorna vilket är grunden till ett skavsår. Om du försöker hålla fötterna torra och använder skor som andas, till exempel i äkta skinn eller mocka, kan du undvika skavsår. Se till att förbereda fötterna genom att smörja in dem med en fet kräm på morgonen som gör att friktionen minskar.

Strumpor

Om du har sneakers eller andra tygskor är det alltid bra att ha en strumpa i skon. Satsa på låga strumpor där inte skaftet syns, men som skyddar foten mot skavande tyg.

Skavsårsplåster

Många använder skavsårsplåster när ett skavsår har uppstått, men ett riktigt proffs sätter på ett plåster redan innan för att förebygga skavsår på utsatta ställen. Det finns flera varianter på marknaden som är särskilt utformade just för skavsår som verkar avlastande och formar sig efter huden. Undvik vanliga plåster – de glider mest omkring och kan faktiskt vara anledningen till skavsår i vissa fall.

Gå in skorna hemma

Det är aldrig en bra idé att använda ett par nyinköpta klackar på en viktig fest. Gå istället in skorna hemma eller på jobbet i 15 till 20 minuter om gången för att få dem att forma sig efter dina fötter och minska risken för elaka skavsår. Om skorna klämmer åt på vissa ställen går det att töja ut dem hos en skomakare eller hemma.

Behåll gamla skor

Bara för att du har köpt ett par nya skor är det ingen bra idé att kasta eller skänka bort de gamla. Behåll gamla skor tills du känner dig bekväm med de nya.

Se till att skorna sitter ordentligt

Redan när du köper skor kan du lätt avgöra om de riskerar att ge dig skavsår eller inte. Köp bara skor som sitter ordentligt – om de glappar eller klämmer åt på vissa ställen är de med största sannolikhet ett dåligt köp.

Lufta fötterna

Eftersom skavsår är ett resultat av fuktiga fötter och friktion är det viktigt att du emellanåt under dagen luftar fötterna och torkar av dem försiktigt för att slippa skavsår. Babypuder, som suger upp fukten, kan vara bra att förebygga skavsår med redan på morgonen.

Foto: TT