Artikeln innehåller reklamlänkar
second hand online kedjor

Här är modekedjorna som säljer och tar emot second hand och vintage

Oavsett om du vill fynda märkesväskor eller budgetplagg från kedjorna till ännu bättre pris så finns det många svenska modekedjor som både säljer och tar emot second hand – vi listar dem nedan!

Det finns flera anledningar till att handla second hand – förutom att plaggen inte är nyproducerade utan redan har levt ett liv (som det ofta är många år kvar på!) så kan du dessutom hitta högkvalitativa plagg och accessoarer till ett betydligt lägre pris än om de hade varit helt nya.

Du kan dessutom göra skillnad genom att själv lämna in dina använda kläder, hemtextilier och accessoarer till second hand-butiker eller några av de stora kedjorna, som distribuerar dem vidare till second hand-kedjor eller återvinning – och dessutom ofta ger dig en belöning för besväret!

Second hand och klädinsamling hos kedjorna 2021

Många stora modekedjor har hoppat på second hand- och återvinningståget och erbjuder allt från försäljning av lyxiga vintageplagg och -accessoarer till rabattcheckar till dig som lämnar in dina använda plagg, textilier och accessoarer för återbruk och återvinning. Vi har listat några av de bästa erbjudandena nedan!

Åhléns

Hos Åhléns finns det mängder av vintage och second hand att fynda! Om du är ute efter accessoarer från de stora modehusen är det ett hett tips att kolla in utbudet här först – genom Luxclusif, som även skickar med ett äkthetsbevis, hittar du ett stort antal väskor från till exempel Gucci (länk till Åhléns), Louis Vuitton (länk till Åhléns) och Dior (länk till Åhléns), accessoarer från Bvlgari (länk till Åhléns) och Chanel (länk till Åhléns) och eftertraktade sneakers från Balenciaga (länk till Åhléns), för att bara nämna några. Hos Åhléns får du dessutom hela 60 dagars öppet köp även på ditt vintageköp – se hela utbudet här (länk till Åhléns).

märkesväskor second hand och vintage

Hos Åhléns kan du bland annat köpa vintage-väskor från Dior och Loewe – klicka på bilden för att se hela utbudet.

Foto: TT/REX

H&M

En av de första svenska kedjorna att erbjuda klädinsamling i butikerna var H&M, som redan 2013 började med konceptet. Idag kan du lämna in kläder och textilier i alla deras butiker världen över. Som tack får du en digital rabattcheck på 50 kronor att använda på ett köp över 300 kronor – och du kan få upp till två rabattcheckar för två påsar per tillfälle. Kläderna som lämnas in tas hand om företaget I:CO och säljs som second hand, återanvänds eller återvinns. Läs mer under fliken Hållbarhet på H&M:s hemsida (länk till H&M).

Sellpy

För några år sedan gick dessutom H&M in som delägare i den svenska second hand-sajten Sellpy. Om du har kläder och prylar hemma kan du beställa påsar från Sellpy som du fyller och de hämtar upp. Personalen bedömer sedan vad sakerna kan säljas för och lägger upp dem på sajten, och vid en eventuell försäljning får du 40 % av försäljningspriset (minus 10 kronor per annons). Om det är en dyrare vara får du 90 % av priset på delen som överstiger 500 kronor.

Genom H&M:s samarbete med Sellpy får du som är H&M-medlem dessutom 15 % rabatt när du köper plagg och accessoarer från kedjan hos Sellpy – du hämtar rabattkoden på medlemssidorna hos H&M genom att logga in här (länk till H&M).

Arket

Hos Arket kan du bland annat lämna in textilier och accessoarer. De påpekar att alla bidrag räknas, till och med en ensam strumpa i byrålådan, och tar även emot Arket-förpackningar, alltså sådant som produkterna du köpt från kedjan har levererats i. Som tack får du en rabattcheck på 10 % att använda i någon av deras butiker – läs mer under Recycle with Arket på deras hemsida (länk till Arket).

& Other Stories

Även hos & Other Stories kan du lämna in kläder och textilier, samt tomma skönhetsförpackningar, och få 10 % på ett köp i någon av deras butiker. Läs mer under fliken Recycling på & Other Stories hemsida (länk till & Other Stories).

stilinspiration second hand

Att fynda second hand är ett perfekt sätt att testa nya stilar och looks – utan att tömma plånboken.

Foto: TT/REX

Na-kd

Den snabbt växande svenska kedjan har gjort det enkelt för kunder att sälja vidare sina Na-kd-plagg till andra kunder. På sajten kan du nämligen gå in på sidan för produkten du äger och registrera vilken produkt du har hemma samt vilket skick den är i. Den som är intresserad av att köpa plagg kan sedan välja mellan att köpa det nytt eller second hand till ett lägre pris. Extra smart att hålla utkik på second hand-sidan om du är ute efter plagg och accessoarer som är slutsålda! Läs mer och se hela utbudet hos Na-kd här (länk till Na-kd).

Lindex

När du lämnar in en normalstor påse med kläder och textilier till Lindex får du en rabattcheck på 50 kronor som du kan använda när du gör ett köp på minst 300 kronor inom tre månader. Kläderna och textilierna som lämnas in skänks till Myrorna för försäljning, och det som inte är i tillräckligt bra skick för att säljas återanvänds inom industrin, till exempel som isoleringsmaterial. Läs mer under fliken Hållbarhet på Lindex på Lindex hemsida (länk till Lindex).

Kappahl

Hos Kappahl får du för varje inlämnad påse med kläder och hemtextilier en rabattcheck på 50 kronor som kan användas vid köp över 300 kronor. Kläderna som lämnas in tas hand om av Myrorna och säljs vidare eller återvinns. Läs mer under fliken Hållbarhet på Kappahls hemsida (länk till Apprl).

Vill du ha mer inspiration? Här hittar du fler tips på hur du köper och säljer second hand och vintage!

Tv-intervju med Lola Zackow om Dystopia, sociala medier och vintageintresset
3:17

Efter reklamen: Tv-intervju med Lola Zackow om Dystopia, sociala medier och vintageintresset

(3:17)

Relaterade artiklar

Här är bästa second hand-butikerna online

5 hållbara sätt att skapa en personlig stil utan att bli ruinerad