fakta chanel

Sju saker du inte visste om Chanel

Hur mycket kan du om modehuset med stort M - Chanel? CHIC listar sju spännande fakta om Chanel som du kanske inte har hört tidigare.

Hur mycket koll har du på modehusens modehus Chanel? Baaam har tagit fram sju fakta om Chanel som du förmodligen inte har hört tidigare.

Läs mer:
Åtta saker som avslöjar om väskan är en kopia
Så sparar du ihop till drömväskan (Baaams bästa knep!)
Sex anledningar till att aldrig köpa piratkopior

1. Chanel 2.55 blir dyrare och dyrare

Om du velar över huruvida du borde köpa en Chanel 2.55 eller ej så kan vi meddela att det är dags att slå till. Väskan är nämligen en av få accessoarer som faktiskt ökar i värde för varje år som går, eftersom efterfrågan skjuter i höjden men tillgången är densamma som tidigare.

2. Coco Chanel ägde aldrig hela modehuset

Visste du att Coco Chanel herself faktiskt bara ägde 10 procent av Chanels aktier från början? Hennes businesspartner Pierre Wertheimer var majoritetsägare i företaget och gav henne större andelar vartefter modehusets intäkter ökade. I dag ägs hela Chanel av Pierre Wertheimers arvingar Alain och Gerard Wertheimer.

3. Hemligheten bakom den tvåfärgade ballerinan

I dag har flera andra skoföretag efterhärmat Chanels klassiska tvåfärgade ballerinasko, där själva tån har en annan färg än övriga skon. Hemligheten bakom skomodellen, som lanserades 1957, är att Coco Chanel ville skapa en sko som fick kvinnans fötter att se nättare ut och benen längre.

chanel ballerinaskor

Chanels klassiska tvåfärgade ballerinaskor.

Läs mer: 10 inspirerande och peppande citat av Coco Chanel

4. Coco Chanels tidiga liv

Under barndomen var Coco Chanels liv allt annat än glamouröst. Modeikonen växte upp på barnhem och lärde sig sy av nunnorna som uppfostrade henne – vilket sedan blev nyckeln till hennes modeimperium.

5. Chanel Le Vernis

Chanels klassiska nagellack Chanel Le Vernis var faktiskt det första någonsin att få en väntelista eftersom efterfrågan var så hög vid lanseringen.

chanel

Chanels Le Vernis-lack.

6. Den lilla svarta

År 1926 publicerade tidningen Vogue en bild från Chanels senaste kollektion föreställandes en svart klänning, som de refererade till som ”Chanels Ford”. I dag menar många att det startskottet för ”den lilla svarta”, som förknippas med Chanel ännu.

7. Betydelsen bakom 2.55

Visste du varför Chanel 2.55 heter som den gör? Sanningen är att modehusets ikoniska väska är döpt efter månaden och året den släpptes – februari (2) 1955 (55).

Fortsätt läsa:
Sex saker du inte visste om Hermès
Fendis nya handväska är inspirerad av Snapchat och selfies
Så mycket tjänar Kendall Jenner och Gigi Hadid på Instagram

Av: Cassandra Lindblom

Foto: All Over Press