Svenska Suitopia har gjort kostymerna i “The Hunger Games”

Den första filmen i serien ”The Hunger Games” är redan en stor succé, knappt en vecka efter premiären. Under öppningshelgen i USA spelade den in över en miljard kronor, vilket gör den till den tredje mest inkomstbringande filmen någonsin.

Baaam har fått en pratstund med Peter Holmgren från det svenska företaget Suitopia som gjort de färgglada kostymerna i filmen. Suitopia är norra Europas största internetskräddare och syr i normala fall mest upp vanliga kostymer och bröllopskläder.

Hur gick det till när ni fick beställningen?

– I våras kontaktades Suitopia av Liongate Films. De ville veta om Suitopia kunde leverera några kostymer till en kommande produktion. Vid den tiden användes fortfarande kodnamn så vi hade ingen aning om vilken filminspelning som det handlade om. Vi fick en beställning på två testkostymer. Filmbolaget ville se om kostymerna skulle passa de skådespelare som de var avsedda för och de scener som de skulle användas för. Om det slog väl ut skulle det kunna bli en beställning på ett 20-tal kostymer. Det skulle visa sig att ordern skulle bli väsentligt större. De första testkostymerna gjorde uppenbarligen succé. Så snart de hade fått testkostymerna kom en ny stor order. När de insåg möjligheten att få varje kostym anpassad efter dess ändamål så ökade intresset drastiskt. Ett önskemål var att man skulle halvera kavajslagen och spetsa dem med sammet för att det skulle bli perfekt. Resultatet blev en order på 139 kostymer och dessutom en större mängd extra tyg.

Hur känns det att vara med i en så stor film?

– Det känns fantastiskt. Vi fick reda på vilken film det gällde under sommaren 2010 och vi visste ärligt talat inte vad ”Hunger Games” var, så vi gick och köpte böckerna. När vi såg rollistan insåg vi att det var en blivande blockbuster.

Vad kostar det på ett ungefär om man vill ha en egen kostym uppsydd?

– En kostym kostar ca 1 800 kr, priset blir dyrare ju finare tyg man väljer.

Har ni märkt någon ökad efterfrågan efter filmpremiären?

– Ja det har vi gjort, samtidigt ar det ganska svårt att säga, vi säljer väldigt mycket bröllopskläder vi denna tiden på året (jacketter, frackar och smokings).

Har ni fler kända kunder, eller någon speciell drömkund?

– Vi har bland annat sålt kostymer till Phil Collins band. Vi hoppas att prins Daniel skall välja skräddarsydda Suitopia-kostymer när han är ute och representer Sverige. Han klär sig alltid väldigt elegant.

Suitopia har endast gjort de manliga kostymerna i filmen, men nedan är en närmare titt på ett par av de kvinnliga huvudrollsinnehavarna.

Läs även: Baaam guidar dig till “The Hunger Games” – nästa stora filmserie

Av: Rose-Marie Söderlund Foto: All Over Press