Syvênde Swimwear, grundat av Merima Zeljkovic, gör badkläder av återvunnen plast.

Svenska Syvênde Swimwear gör badkläder av återvunnen plast

Syvênde Swimwear är ett nytt svenskt klädvarumärke som gör badmode av återvunnen plast. Baaam fick en pratstund med grundaren Merima Zeljkovic.

Merima Zeljkovic har alltid drömt om att starta eget. Sommaren 2019 blev drömmen verklighet då hon och maken Paul Philip Abrigo grundande Syvênde Swimwear. Första fröet såddes under en resa till Filippinerna.

– Det var min då åtta månader gamla son som charmade sällskapet vid solstolarna bredvid oss. De visade sig vara italienska swimwearföretagare. Så idén föddes bokstavligt talat på en strand!

– Efter första graviditeten upptäckte jag också att det inte riktigt fanns badkläder för kvinnor med mer, vad ska jag säga, vanliga kroppar. Badkläder med bra passform som framhäver kvinnokroppen på bästa sätt och som också är exklusiva och snygga. Då bestämde jag mig för att starta Syvênde.

Syvende Swimwear 2020 blå baddräkt

Planerna pausades något när dottern Amélie, som har namngivit första designen, föddes med Downs syndrom och hjärtfel.

– När jag kom på fötterna igen efter det fick jag lära mig i princip allt. Design, passform, mönsterkonstruktion, ekonomi, webbshop och åka jorden runt för att hitta leverantörer. Har man ingen enorm startbudget är det bäst att lära sig det mesta själv, även om det tar längre tid, säger Merima.


Med ett klädintresse som föddes tidigt och uppvuxen i en entreprenörfamilj var det kanske inte oväntat att Merima en dag skulle starta ett klädmärke. Hon har tidigare erfarenheter av såväl restaurangjobb, som säljare och har också arbetat som inköpare inom modebranschen. När hon nu skulle ta fram ett eget varumärke visste hon från första stund att hon ville fokusera på hållbarhet.

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Modebranschen i sig själv är inte särskilt hållbar och det mest hållbara är väl egentligen att bada naken. Men jag visste hela tiden att jag ville göra någonting, så gott jag kunde.

Syvende Swimwear 2020 beige och röd bikini

I jakten på tillverkare i Italien upptäckte Merima econyl, ett material framställt av återvunnen plast, till exempel gamla fisknät från haven och spill från mattfabriker. Idag är samtliga badkläder tillverkade i materialet. Med varumärket vill hon också uppmana till att bryta slit- och slängbeteendet och delar av försäljningen går till organisationen The Ocean Cleanup som arbetar för att städa bort skräp från haven.

– Våra produkter ska hålla länge, både genom hög kvalité och slitstarkt material, men också för att designen ska vara tidlöst vacker och hålla över flera säsonger. Jag vet också att mina kunder verkligen älskar produkten och då tar man bättre hand om den så att den håller längre.

Syvende Swimwear 2020 vit baddräkt

Vad är visionen med varumärket?

– På kort sikt är drömmen att få presentera min produkt och min vision för marknaden och hitta nya och kul samarbeten och pop-up-shop-koncept. Jag har en massa idéer om att utöka både kollektionen och sortimentet med fler typer av produkter, kaftaner, smycken, sandaler och solglasögon. Jag har också idéer om att ta tillbaka kunders använda Syvênde och göra nya plagg av dem.

– På längre sikt vill jag förstås att alla världens kvinnor upptäcker fördelarna med mer hållbara och lite lyxigare badkläder som håller längre. Självklart vill jag se Syvênde på alla fashion weeks och i alla fina modehus i världens storstäder, och bygga ett eget modeimperium med egna butiker i Paris, Dubai, New York och Shanghai.


Vad har varit den största utmaningen med att starta ett hållbart märke?

– Egentligen är det inte så svårt att välja mer hållbara material och processer. Visst kostar det mer, men min bild är att mina kunder förstår värdet och också betalar lite mer för det. Sen tycker jag inte att företag och varumärken ska överdriva värdet av deras miljö- och klimatarbete, allt påverkar ju miljön och klimatet i viss utsträckning och ju mer forskning som kommer finns ju risken att sådant som vi tror är hållbart och smart idag om tio år visar sig inte vara det, säger Merima och fortsätter:

– Materialet vi använder nu är snällare mot miljön, men samtidigt är jag medveten om att mina kläder ändå som helhet också har en miljöpåverkan. Men jag hoppas att man hellre unnar sig en fin Syvênde som man tar hand om och använder länge, än köper kanske tre-fyra andra bikinis eller baddräkter och slänger sen.

Syvende Swimwear 2020 beige bikini

Vad har varit roligast?

– Inget slår känslan av att se mina kunder bli lyckliga och lysa upp. Vår vision var från början att ”hjälpa kvinnor som njuter av livet att hitta sitt mest unika och exklusiva jag” och vi hade en tydlig bild av vilken sorts kund vi ville hjälpa. Att sedan, två år senare, hitta just den kvinnan och se hur hon förälskar sig i Syvênde… Inget kan beskriva den känslan!

– Sen var det ju magiskt att få klä prinsessan Madeleine och springa på Naomi Campbell och visa henne min baddräkt på en och samma dag. Det var overkligt.

Hur hoppas du att modebranschen ser ut om 5 år?

– Jag hoppas att vi en gång för alla går ifrån slit- och släng och fast fashion, till att handla mer kvalitet som håller längre och komplettera med second hand och vintage. Och att alla modehus, såväl stora som små, övergår till cirkulära affärsmodeller och tar tillbaka använda kläder, återanvänder spill och svinn och fokuserar mer på design och mode som håller längre än en säsong. Det känns som att det redan är på gång!

Se mer av Syvênde Swimwear här!


Merimas tre bästa tips för att shoppa hållbart:

1. Lägg pengar på färre men finare plagg av högre kvalitet som håller länge.

2. Fynda saker på second hand och låna eller köp kläder av dina kompisar. Man kan också göra helt galna fynd på olika onlineauktioner.

3. Gör regelbundna räder hos mamma, mormor och din egen källare för att hitta saker. Har man hållit på med mode ett tag är det väldigt tydligt hur allt går i cykler och kommer tillbaka. Jag som är född 1982 tycker att det är så kul att se alla ”90-talskids” på stan med exakt de kläder jag hade när jag var liten. Ångrar att jag inte har kvar allt.

Läs mer:

Designern Lisa Bergstrand utmanar modeindustrin: “Det går att tillverka hållbara kläder”

Hållbart mode! 9 butiker där du kan hyra kläder

Shoppa hållbart! Här är bästa second hand-butikerna online

De ska få oss att sluta köpa kläder: ”Ett plagg används sju gånger”