12 proffsknep som får dina jeans att hålla längre

jeans hålla längre

Baaam förklarar hur du får dina jeans att hålla längre.

Ett par riktiga snygga jeans kan vara den perfekta investeringen för din basgarderob, men det är inte helt lätt att veta hur du går tillväga för att ta hand om dem på ett optimalt sätt för att bibehålla passform och färg. När det gäller just jeans uppstår det också oftast en miljon frågor: När ska man egentligen tvätta dem? Ska man tvätta dem alls? Är det bäst att tvätta för hand eller i maskin? Förvirringen kan vara total.

Om du vill få dina jeans att hålla – för det vill du ju – har Baaam sammanställt 12 tips på hur du får ditt favoritplagg att hålla så länge som du vill.

Läs även:
Vårmode 2016: Shoppa säsongens viktigaste nyckelplagg
Baaam listar vårens hetaste trender 2016
19 inspirerande street style looks från Paris Haute Couture Week våren 2016

1. Om dina jeans är av den strama sorten, alltså av så kallad rå denim, bör du vänta sex månader innan du tvättar de för första gången. Varför? Jo, jeans formar sig efter din kropp och när du har tvättar dem försvinner mycket av den passformen. Det bästa är alltså att vänta med tvätt i början.

2. De flesta jeans som finns att köpa idag är behandlade, det vill säga de har tvättats för att få en sliten look. I dessa fall behöver du inte vänta så länge med att slänga in dem i tvättmaskinen, däremot bör du bara tvätta jeansen när de är fläckiga eller börjar ”hänga”.

3. För att bekämpa dålig doft kan du hänga upp jeansen i badrummet innan du duschar (ångan kommer att fräscha upp dem) eller lägga in ett par i frysen i en plastpåse i två dagar.

4. Om du vill undvika att färgen på jeansen bleknar vänder du ut och in på jeansen innan du tvättar. Se också till att tvätta dem i kallt vatten, på 30 grader eller för hand. Om du däremot VILL att färgen ska blekna, ska du tvätta dem en gång i varmt vatten.

5. Vill du behålla färgen så mörk som möjligt? Häll i en kopp vinäger i slutsköljen när du tvättar.

6. Låt jeansen lufttorka. Om du har tvättat i maskin, använd kallaste temperaturen och plocka ut jeansen innan de är helt torra. Låt plagget ligga platt eller häng upp och ner för en snabbare torktid.

Läs även:
Så får du bort saltfläckar från dina skor
Hur du rengör din förlovningsring (och alla andra smycken)
Fyra oväntade saker att använda hårspray till

7. Så här viker du jeansen som ett proffs:  Lägg jeansen på en platt yta, och vik in från vänster till höger. Vik sedan in jeansbenen på hälften så att sömmarna på benen möter midjan. Vik därefter in dem på hälften en gång till.

9. Denim behöver andas, så packa inte dina jeans för tajt på en hylla. Samma sak gäller med övriga jeansplagg – häng inte in dem för tajt i garderoben.

10. Om du ska lämna in dina nya jeans till skräddaren bör du tvätta jeansen två gånger innan du gör det. Detta för att jeans alltid krymper i längd när de tvättas.

11. Om du inte har tid att pröva jeansen i affären, pröva nackmetoden: Du kan avgöra din storlek genom att placera midjan på jeansen runt din nacke. Om midjan på byxorna möts igen runt nacken kommer jeansen att passa.

12. Är jeansen lite för tajta? Låt de lufttorka, och dra ut midjan med händerna. För att stretcha ut ännu mer gör du det samtidigt som du blåser med en hårfön på byxorna eller med ett varmt strykjärn.

Ännu mer inför våren 2016:
21 snygga vårjackor (i butik nu!)
Fem skotrender att satsa på våren 2016
Vårmode 2016: Det ska du shoppa och så ska du styla det
10 viktiga hårtrender inför våren 2016
Vårens hetaste trender 2016

Av: Malin Ny

Foto: All Over Press