Tyck till om Gina Tricots smala skyltdockor!

Gina Tricot är i hetluften sedan en extremt smal skyltdocka har skådats i deras butik på Sergelgatan i Stockholm. Bilden på dockan i röd klänning har cirkulerat flitigt i sociala medier de senaste dagarna och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Debatten tog fart redan i höstas då radioprataren Cissi Wallin reagerade på kedjans skyltdockor:

– Jag blev riktigt förbannad när jag såg hur smala dockorna var. Så smal är man bara om man är svårt sjuk, sa hon då till Aftonbladet.

Smala skyltdockor hos Gina Tricot hösten 2011. Foto: Mark Malmström

Smala skyltdockor hos Gina Tricot hösten 2011. Foto: Mark Malmström

Företagets marknadschef Victor Appelqvist försvarade till en början skyltdockorna och sa att de var ett uttryck för mode och de ville förmedla något lekfullt snarare än att porträttera mänskliga personer. Efter en namninsamling erkände han dock:

– Det här var ett test som helt enkelt inte föll så bra ut. Det är mycket viktigt att vi lyssnar på konsumenterna och om dockorna upprör många är det självklart att vi ska byta ut dem. Vi ber om ursäkt om någon har tagit illa upp. Vi kommer att byta ut dem så snart som möjligt.

Men nu har alltså nya smala dockor dykt upp hos Gina Tricot, vilket Victor till en början hade svårt att tro på när Aftonbladet konfronterade honom:

– Syns revben på skyltdockor? Nej, inte i vår ­butik. Det ska inte vara några revben i vår butik. Det går jag inte på. Vi har inga konstiga skyltdockor.

Några timmar senare är dockan borttagen från skyltfönstret.

En kedja som tvärtom använder sig av normalstora skyltdockor (som i jämförelse enligt många ser mulliga ut) är Åhléns. Ett exempel som vi på Baaam tycker fler borde följa. Vi förstår självklart att det även finns människor som är naturligt väldigt smala och lider av det, men det är knappast ett ideal som bör uppmuntras.

Hur känner du för skyltdockorna? Blir du mer eller mindre sugen att handla hos respektive kedja, eller påverkas du inte alls? Skriv en kommentar!

Den omtalade smala skyltdockan från Gina Tricot. Foto: Kalle Berggren

Den omtalade smala skyltdockan från Gina Tricot. Foto: Kalle Berggren

Av: Rose-Marie Söderlund Foto Åhléns: Becka.nu