Vad är veganskt läder? Allt du behöver veta

Vad är veganskt läder? Allt du behöver veta

Vad är veganskt läder? Och hur miljövänligt är det? Baaam har guiden som ger dig svar.
90-talets supermodeller – det här gör de i dag
1:57

Efter reklamen: 90-talets supermodeller – det här gör de i dag

(1:57)

Slå på ljud
Supermodellerna Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista och Kate Moss dominerade modeindustrin på 90-talet. Se bilder från glansdagarna och få reda på vad de gör idag!

Efterfrågan på skinnimitation har ökat de senaste åren. Fler och fler väljer bort läder av etiska och miljömässiga skäl och även om skinn länge varit ett populärt materialval – både utseendemässigt men också för att det är slitstarkt – erbjuder många företag nu skor, väskor och plagg i så kallat veganskt läder som ett alternativ till animaliska produkter.

Men vad är egentligen veganskt läder? Och hur bra är det för miljön? Baaam förklarar och reder ut!


Vad är veganskt läder?

Veganskt läder är helt enkelt ett samlingsnamn för icke animaliska material som till färg och form liknar djurläder. Det är alltså ett annat ord för fejkläder eller skinnimitation.

Tack vare stor efterfrågan från konsumenter och den senaste tidens ökade miljöfokus bland företag är den tekniska utvecklingen inom just det här området på frammarsch. Spännande veganska alternativ som bananläder (ja, du läste rätt), svampläder och ananasläder har tagit plats på kartan och det kommer nya material hela tiden.


Hur miljövänligt är veganskt läder?

De allra vanligaste materialen som används till produkter i konstläder, särskilt när vi snackar budgetalternativ, är idag dock polyvinylklorid (vilket förkortas PVC) och polyuretan (som förkortas PU). Vad det är? Plast.

Veganskt läder är alltså inte automatiskt snällt för miljön. Plast tillverkas som du vet av olja och olja är ju (liksom köttindustrin) inte känt för att vara miljöns bästa vän, utan tvärtom som en av våra stora miljöbovar.

PVC uppfyller Naturskyddsforeningens kriterier för farlig kemikalie och används idag inte i lika stor utsträckning som PU, vilket är den mer moderna och lite mindre skadliga plasten av de båda. PU är en ofarlig plast för användaren när den finns i kläder, men vid nedbrytning frigörs farliga kemikalier. PU är dock under ständig utveckling för att göras mer miljövänlig.

Hur miljövänligt är veganskt läder?

Veganskt läder är oftast gjort av plasterna PVC och PU.

Med det sagt – även om väldigt få veganska läder idag är gjorda av naturliga material, finns det konstläder som är snällare mot miljön. Ett av dem är Piñatex – ananasläder – som tillverkas av fruktens växtfibrer. Då det är relativt billigt att framställa och går att ta fram i olika färger och med olika ytor, har det kommit att bli ett populärt materialval för klädmärken som fokuserar på hållbart mode. Piñatex är dock inte hundra procent nedbrytbar då materialet för att öka hållbarheten har en ytbeläggning som härstammar från PU, men det är ett betydligt bättre alternativ än PVC och PU.

Veganskt läder tillverkas också av andra naturliga material. Kork, banan och svamp är som vi nämnde ovan några av dem. Äpplen, korn, alger och kaffe är ytterligare några exempel från växtriket.


Veganskt eller äkta läder – vad är bäst för miljön?

Att veganskt läder är ett bättre alternativ för djuren är ju givet. Men vad är bäst för miljön – veganskt eller äkta läder? Svaret är: det beror på.

Frågan är komplex och det finns många variabler att ta hänsyn till. Hur levde djuren som användes för att ta fram det äkta lädret? Gjordes skinnväskan av restprodukter som annars skulle slängas? Hur behandlade man lädret? Och det veganska alternativet – vad består det av? Är det gjort av naturligt material eller kanske återvunnen plast? Och vad händer när vi bryter ner det, frigörs det då farliga kemikalier?

Vi vet att djurläder på många sätt är dåligt för planeten. I Global Fashion Agendas rapport Pulse of the fashion industry år 2017 betraktades det som det minst hållbara materialet av alla vanliga material som används i modeindustrin. Men att köpa en billig jacka gjord av plast gör inte heller gott för vår miljö. Då är det till exempel bättre att köpa en läderjacka på second hand.

Är veganskt eller äkta läder bäst för miljön?

Frågan kring huruvida veganskt eller äkta läder är bäst för miljön är väldigt komplex.

Ofta, men inte alltid, är livslängden för veganskt läder dessutom betydligt kortare än animaliskt läder, vilket ur hållbarhetsaspekt såklart inte är en fördel.

En annan viktig aspekt är hur plagget sitter på kroppen, då det faktiskt påverkar hur länge du använder det. Många plagg i konstläder är osköna och andas inte, medan äkta läder formar sig efter kroppen. Å andra sidan behöver inte skinnimitation automatiskt ha ett plastigt utseende och gå sönder på noll och inga sekunder – så länge du hittar rätt typ av veganskt läder och (ofta) är beredd att betala lite mer.

Satsar vi på veganskt läder behöver djuren i alla fall inte lida, säger du. Nej, absolut! Ur den aspekten är skinnimitation alltid ett bättre val. Men fabrikerna där budgetmodet – och därmed också en stor del av konstlädret – idag tillverkas, är inte heller kända för att ha de mest etiska arbetsförhållandena för personerna som arbetar där.


Summa summarum – varken äkta eller veganskt läder är särskilt bra för miljön. Och det bästa du som konsument kan göra, utöver att inte överkonsumera, är att ha koll på vad det du handlar faktiskt är tillverkat av. Och enklaste vägen till det är att välja företag som är transparenta med produktionen.

En sak som dock är säker är att tekniken för framställning av vegansk läder som också är snällt för miljön är under utveckling. Och den utvecklingen går snabbt!

Så även om det inte är många av oss som slänger en bananläderväska över axeln just idag, lär det inte dröja länge tills läder gjort på äpplen, svamp och ananas produceras i betydligt större skala.

Läs mer:
Här är bästa second hand-butikerna online
Shoppa smart! 6 råd som hjälper dig bygga en hållbar garderob
De anammar trenden och omvandlar plast i havet till hållbart mode

Källor: Naturskyddsföreningen, Global Fashion Agenda, Mahileather.com, Nylon.com, Tidningensyre.se

Foto: TT