shoppingtips

Så undviker du 9 vanliga fällor när du shoppar

Att göra dåliga köp är ett minne blott - åtminstone om du följer CHICs nio shoppingtips som gör att du lyckas shoppa smartare och billigare på samma gång.

Har du tröttnat på att ha minus på kontot innan lönen kommer på grund av flera, dåliga köp? Eller är du utled på din överfulla garderob trots att du inte har något att ha på dig? Lugn! CHIC ger dig nio grymma shoppingtips som garanterar svart bälte i klädköp.

Kolla in CHICs bästa tips i bildspelet här nedanför!

Kolla in CHICs bästa tips för att bli bra på att shoppa!

1. Vill du reashoppa?Om du är ute efter att reashoppa är det bra att börja längst in i butiken där man ofta hänger reaplagg. Se till att granska plaggen noga innan du köper dem – ibland blandas vanlig rea upp med plagg som har fått revor eller är smutsiga som säljs till ett lägre pris.

2. Tänk långsiktigt.Att köpa vans i oktober eller en vinterjacka i maj kan kännas både tråkigt och rentav onödigt, men tro det eller ej; vi har fyra årstider i Sverige, och de kommer (garanterat) år efter år. Investera i tidlösa plagg och passa på att scanna av reorna med jämna mellanrum och tänk taktiskt. Ett smart knep är att shoppa second hand eller på andrahandssajter på nätet off season också – i regel är det inte samma budgivning på en somrig väska i november som det är i april.

3. Kolla alltid tvättråden.Om du inte är en person som med jämna mellanrum lämnar in plagg på kemtvätt – köp inte sådana plagg heller. Utgå från dig själv och dina vanor för att slippa ha dyrbara investeringar i garderoben som bara kan handtvättas (vilket du kanske aldrig kommer orka ta dig an ändå).

4. Shoppa ensam.Sluta romantisera idén om att shoppa med vänner – de bästa kapen hittar du med största sannolikhet när du är själv och slipper input från andra. Det kan vara kul ibland, men när du ska ut på en riktig shoppingrunda är det bäst att få avgöra själv om ett plagg är snyggt eller inte.

5. Testa plagget. Gör det bara.Att köpa ett plagg i tron om att du ska testa det hemma kommer i tre av fyra fall resultera i att du behåller det även fast du inte tyckte att det satt särskilt bra (science, typ). Passa på att testa plagget i butik och om du hellre provar hemma är det viktigt att behålla kvitto, se till att plagget är helt och rent samt låta alla lappar sitta kvar. Det viktigaste? Häng påsen på ytterdörrshandtaget så att du faktiskt kommer ihåg att lämna tillbaka det.

6. Håll koll på butikens policy.Om vi ska se till lagar och regler så är det faktiskt inte ett måste för butiker att ha öppet köp. Däremot kan du alltid reklamera en vara om den visar sig vara felaktig. Men för att shoppa smart är det viktigt att du frågar om butikens policy kring öppet köp och returer innan du drar kortet.

7. Skippa köptvånget.Det är faktiskt helt okej att strosa runt planlöst i en butik utan några som helst köptankar. Bara för att ett butiksbiträde råkar vara superschysst och ger dig komplimanger om hur snyggt en viss kavaj sitter på dig så betyder det faktiskt inte att du måste köpa den. Kom ihåg att de du stöter på i en butik är säljare och har som uppgift att, ja, just det – sälja.

8. Om du gillar – köp flera.Hur många gånger har du inte fällt en tår när favoritjeansen slits till den grad att de nästan är oigenkännliga? Om du hittar plagg som du trivs i och som du tror dig tycka om i flera år framöver är det lika bra att passa på att köpa på dig ett lager. Det må kosta, men du kommer att tacka dig själv i slutändan.

9. Var realist.En gång för alla – det är varken bra, smart eller logiskt att köpa för små eller för stora kläder, skor du inte kan gå i eller en väska som är snygg bara för att den råkar vara från ett visst märke. Var realistisk när du shoppar. Om plagget inte passar, är trasigt eller rentav inte alls matchar din övriga stil så är det, och kommer alltid att vara, ett dåligt köp.

Läs även:
10 smarta shoppingtips innan du börjar shoppa
Så blir du ett reaproffs
Tricket som gör att du aldrig får ont i fötterna av höga klackar igen

Foto: All Over Press