Vårmode 2020: Trender för dam

Vårmode 2020: Allt om säsongens största trender

Våren 2020 närmar sig och vårmode likaså. Tropiska mönster, shortsen, 70-tal och virkat – Baaam guidar dig genom vårens hetaste trender.

Våren 2020 är inte så långt bort som du tror och snart är galgarna i butikerna fyllda med plagg som rimmar väl med vårens trender.

Den här säsongen ser vi tropiska mönster, virkat och 70-talsinfluenser. Shortsen är ett nyckelplagg och det hetaste materialet stavas skinn eller konstläder, helst i en ljus nyans. Och neon släpper vi inte taget om än på ett tag!

Få stenkoll på vilka plagg, mönster och färger som gäller i år du också. Baaams moderedaktör Emma Blomberg sammanfattar de hetaste trenderna för våren och sommaren 2019.

Vårens trender 2020

Trend 1: Shortsen

Vårmode 2019: Trend shorts

Jacquemus, Bottega Veneta, Valentino.

Shortsen har stor potential att bli vårens trendplagg nummer ett. Ja, för nu tar de korta byxorna plats på scen! Vi ser allt från minimala hotpants, med och utan strumpbyxor under, till bermudamodeller som sträcker sig till knäna. Oavsett vilken längd du väljer är du helrätt ute (fast inne) om du byter ut brallorna mot shorts i vår. Matchar, ja det gör vi gärna med kavajen.

Trend 2: Neon fortsätter

Vårmode 2020: Trend neon

Marni, Valentino, Jacquemus.

Är vi inte trötta på neon? Det trodde vi också. Tills vi såg catwalken inför våren 2020. Då stod det klart att kärleksaffären minsann pågår ett tag till – och vi är fortsatt förälskade. Gröna nyanser dominerar men färgen har givetvis sällskap av såväl turkost som stark fuchsia och orange. Låt en dovt grön kavaj möta pastelliga nyanser à la Jacquemus ovan, eller gå loss på trenden och matcha två kontrasterande färger.

Trend 3: Skinn och konstläder

Vårmode 2020: Trender – skinn och konstläder

Givenchy, Bottega Veneta, Marni.

Om du trodde att skinn och konstläder bara hörde hösten och vintern till trodde du fel. Det tycker i alla fall de stora modehusen som nu låter materialet ta ordentligt med plats på vårmodekartan 2020. Vi ser ljusare nyanser, gärna i pastell, som matchar vår- och sommargarderoben exemplariskt. Om skinn och konstläder är vårens stora trendmaterial? Svar: Absolut.

Trend 4: Braletten

Vårmode 2020: Trend – braletten

Jacquemus, Givenchy, Dior.

Plats på scen, braletten! Våren 2020 tar de vi de croppade topparna till en ny nivå och välkomnar braletten in i garderoben. Eller snarare ut ur garderoben. Catwalken inför säsongen bjöd på såväl virkade varianter som modeller i glansigt material. Maxa trenden och bär till en kjol med hög midja, eller låt behå-toppen sticka fram som en fin detalj under kavajen.

Trend 5: Ta dig i kragen!

Vårmode 2020: Trend – kragen

Fendi, ​Saint Laurent och Lanvin.

Om fjolårets fokus hamnade på axlarna tar kragen definitivt över strålkastarljuset våren 2020. Under modeveckorna var det tydligt att modehusen är eniga – kragar extra allt är vad som gäller nu. Spetsiga varianter som för tankarna till Studio 54 blandades med blockfärgade plagg där kragen blir en kul kontrast.

Trend 6: Moder jord

Vårmode 2020: Trend – tropiska mönster och moder jord

Christopher Kane, Louis Vuitton, Valentino.

Modetrenderna är ofta en reaktion på vad som händer i världen, så att vi skulle se spår av rådande klimatkris bland vårens hetaste plagg var föga förvånande. Och vilka motiv symboliserar vår vurm för naturen mer än influenser från just moder jord? Vi ser tropiska mönster, en färgskala som påminner om djungeln och prints inspirerade av galaxen.

Trend 7: That ’70s Show

Vårmode 2020: Trend – 70-tal

Fendi, Celine, Louis Vuitton.

Vilket årtionde det är som gäller i år? Kul att du frågar! Vi ser tydliga influenser från 70-talet. Färger som orange och brunt kombineras med geometriska mönster och storblommiga prints. Tänk dig en gammal tapet eller soffa från årtiondet och du är hemma! Vi ser utsvängda jeans och stora glasögonbågar – och västen som ett nyckelplagg. Kavajen som slängs över skjortan är lång och smal. De bohemiska klänningarna är högaktuella och skärpet är en given accessoar.

Trend 8: Virkat

Vårmode 2020: Trend – virkat

Gabriela Hearst, Fendi, Isabel Marant.

Virkade plagg gör stark comeback i vår. Javisst, vi ser såväl toppar som klänningar och accessoarer som för tankarna till mormors vackra handarbeten. I en värld där snabbast vinner och massproduktion allt som oftast är ett faktum känns det som ett friskt inslag med lite meditativ stickning och plagg som kan ärvas från generation till generation. Att hitta trendplagget på second hand är superenkelt i vår!

Trend 9: Glitter, glitter, glitter!

Vårmode 2020: Trend – glitter

Chanel, Bottega veneta, JW Anderson.

Allt som glimmar ÄR guld. Åtminstone våren 2020! För nu förlänger vi festsäsongen och bär med oss glitter och paljetter ändra fram till sommaren. Material som påminner om skimrande godispapper och plagg som paljettklänningar och glansiga kavajer avlöste varandra när vårmodet presenterades.

Trend 10: Prickigt

Vårmode 2020: Trend – prickigt

Sacai, Balmain, Dries Van Noten.

Prickigt har varit på tapeten de senaste säsongerna och vi ser inga som helst tecken på att trenden skulle vara på väg bort. Tvärtom maxar vi mönstret våren 2020 och färgskalan går gärna i svart och vitt. Tillhör du skaran som anser att prickigt är lite för sött är det hög tid att tänka om. Det visar bland annat Balmain prov på!

Trend 11: Småblommigt

Vårmode 2020: Trend – småblommigt

Stella McCartney, Givenchy, ​Isabel Marant.

Att blommigt är trendigt på våren får väl ingen att rycka på ögonbrynen. Och inte trodde du väl att vi skulle komma undan den här säsongen heller? Även om retrostora blommor och tropiska mönster norpar åt sig en del uppmärksamhet i år, utgör romantiska blomprints ett stort inslag i modehusens vår- och sommarkollektioner. Och den här säsongen är det små rackare som regerar. Vi ser småblommiga blusar, klänningar och byxor som med fördel matchas med höga stövlar.

Läs mer:
Här är detaljerna som trendar stort våren 2020
Neon, guld och klassiskt svart! Färgerna som dominerar våren 2020

Foto: TT