Guide: Handla på Wish – allt du behöver veta

Har du tänkt shoppa från populära appen Wish? Baaam har testat och ger dig en recension för att du själv ska kunna shoppa så säkert som möjligt framöver.

Appen Wish dök upp som en blixt från klar himmel i shoppingvärlden och helt plötsligt känns det som att var och varannan man stöter på ger svaret ”Wish” på frågan ”var har du köpt den där?”. Och att handla på Wish behöver varken vara osäkert eller krångligt – Baaam har testat och ger dig svar på frågorna du undrar över.

Vad är Wish?

Wish är en shoppingapp som fungerar som förmedlare mellan försäljare och dig som kund. Det är alltså ingen egen butik utan den länkar samman dig med andra butiker.

Wish är ingen egen butik – det är en app som länkar samman dig med återförsäljare.

Wish är ingen egen butik – det är en app som länkar samman dig med återförsäljare.

Är det säkert att handla från Wish?

På Wish handlar du direkt från återförsäljare, Wish är alltså ingen egen butik. När du har beställt dina varor kan du enkelt följa dem genom appen tills de landar hos ditt närmsta postombud. Råkar fel storlek eller fel vara dyka upp kan du också vara lugn – det är enkelt att få återbetalning och oftast behöver du inte ens skicka tillbaka plagget som inte passade. Du betalar genom Klarna vilket betyder att själva butiken aldrig får tillgång till dina kortuppgifter.

För att vara på säkra sidan är det bäst att kolla igenom recensioner från den butik eller den person du handlar från. Om det är många negativa omdömen är det smart att dra öronen åt sig – i övrigt skulle vi bedöma det som säkert att handla från Wish.

Hur är Wish storlekar?

Plaggen skickas från Kina och asiatiska storlekar stämmer inte alltid överens med våra europeiska. När Baaams testperson, som i vanliga fall har storlek XS eller 34, köpte en tröja i storlek medium passade den henne perfekt. I appen kan du via recensioner enkelt se hur andra upplever storlekarna, men ha som tumregel att klicka hem plagg i minst två storlekar större än du brukar ha.

Vad kostar frakt och vad är det för frakttid på Wish?

Ibland är frakten gratis och ibland kostar den en mindre summa. Det står angivet och du betalar för frakten när du checkar ut i kassan. Däremot tar det tid att få varorna. Under varje plagg brukar det stå ungefär hur lång tid säljaren uppskattar att frakten kommer att ta, men räkna med att det tar i snitt en månad innan du tar paketet i handen. Ska du köpa en bikini inför en semester är det alltså smart att börja i tid!

Under plaggen på Wish står det hur lång frakttid det uppskattas vara.

Under plaggen på Wish står det hur lång frakttid det uppskattas vara.

Måste jag betala tull från Wish?

Om du handlar via nätet från ett land utanför EU uppger Tullverket att varan är befriad från tull såvida värdet är högst 1500 kronor. Säljaren uppger själv på paketet vad varan är värd när du handlar från Wish, och eftersom de flesta varor är väldigt billiga slipper du tullkostnaden.

Hur är kvaliteten?

Kvaliteten är väldigt varierande när du handlar från Wish, och bli inte förvånad om varan skiljer sig från bilden. Återigen är det bästa knepet att spana in tidigare köpares recensioner. Många laddar upp bilder på plaggen de har fått hem för att visa andra hur de ser ut på riktigt.

Läs recensioner för att veta hur storlekarna är på Wish.

Läs recensioner för att veta hur storlekarna är på Wish.

Vad kan jag handla från Wish?

I princip allt. Kläder, accessoarer och skor finns det hur mycket som helst av. Men du kan också köpa ”tv-shop”-varor som grönsaksknivar, träningsredskap och inredning.

Ska jag köpa smink från Wish?

Nja. Det finns ett stort utbud av smink och andra hudprodukter på Wish. Vissa produkter från bra recensioner, men tänk på att sminket kan innehålla ingredienser som inte är tillåtna i Sverige och som kan ge utslag.

Fler grymma shoppingtips
24 par trendiga vårskor att klicka hem inför våren 2017
Vårens största jeanstrender – 24 trendiga köp
Sommarens hetaste badmode – 20 snygga bikinis och baddräkter
Sneakers till våren 2017 – 20 stilsäkra köp
17 pastellfärgade köp att investera i inför våren

Foto: Wish