zara gluten

Zara kritiseras för "glutenfri" t-shirt

Budgetkedjan Zara får kritik från glutenintoleranta världen över efter att ha lanserat en t-shirt med tryck som fick många att reagera starkt.

Glutenintolerans, celiaki, är något många lider av i dag. Därför började det storma kring budgetkedjan Zara när de släppte en t-shirt med trycket ”Are you gluten free” (översatt: ”Är du glutenfri?”). Många i sociala medier kritiserar kedjan för att förlöjliga och driva med allergin, som i mångas fall kan vara livshotande.

Det var Marta Casadesus från Terrassa i Spanien som startade ett upprop på nätet för att få en offentlig ursäkt från Zara. ”Glutenintolerans är inte en trend, inte heller är det en sjukdom att skämta om på grund av den stränga dieten som måste följas för att inte bli sjuk”, skrev hon i sitt öppna brev

Hennes kampanj fick snabbt över 60 000 underskrifter vilket gav resultat. Zara bekräftade i ett pressmeddelande att de beslutat att dra tillbaka t-shirten samtidigt som de passade på att be om ursäkt.

zara gluten tee

Hennes kampanj fick Zara att dra tillbaka t-shirten.

”T-shirten som nämndes i kampanjen drogs tillbaka från vår onlinebutik för ett par veckor sedan och just nu säkerställer vi att den inte säljs i butik heller. Vi ber om ursäkt för att det här kan ha tolkats som ett förlöjligande av sjukdomen, vilket var motsatsen till vårt syfte”, skrev Zara.

”Vi ber om ursäkt om någon misstolkade tröjan”, fortsatte de.

Marta själv meddelar att hon är glad för att kedjan tog sitt ansvar.

”Jag är glad. Jag blev väldigt förvånad över hur fort de slutade sälja t-shirten i butik och på nätet”, sade hon till The Local. Nyheten spreds bara ett par veckor efter att Forever 21 kritiserats för en t-shirt med ett tryck som sades vara våldtäktsrelaterat.

Läs även:
Nio saker du inte visste om Victoria’s Secret
Budgetkedjan kritiseras för t-shirt med våldtäktscitat
Åtta saker alla moderiktiga kvinnor gör varje dag

Foto: Zara, All Over Press