Mousserande vin kan vara bra för din hälsa

Bubbligt vin, som till exempel champagne, sägs ge kroppen en riktig antioxidantboost. Bubblornas kvalitet spelar mindre roll vilket gör att det går lika bra med champagne som med prosecco eller cava.

Faktum är att champagne är lika bra för hjärtat som rött vin, enligt en studie från Readings University, publicerad i British Journal and Nutrition.

Det här beror på att drycken tillverkas av både gröna och blå druvor och därför innehåller den kraftfulla antioxidanten resveratrol, som bland annat är bra för hjärthälsan.

Champagne innehåller ytterligare en riktigt fin antioxidant, nämligen polyfenol, som också skyddar hjärtat.

”Vi har upptäckt att ett par glas om dagen har en positiv effekt på blodkärlen, och det tyder på att champagne skulle kunna bidra till att förebygga stroke och hjärtproblem”, säger forskaren Jeremy Spencer vid Readings University.

Champagne innehåller dessutom färre kalorier än rött och vitt vin. Ett normalstort glas består av omkring 80 kalorier, jämfört med ett glas rött som bjuder på runt 120 kalorier.

Att unna dig ett glas mousserande vin då och då kan du alltså göra med ett gott samvete.