Annons
Natural cycles-grundaren bemöter kritiken: ”Bra med hormonfritt alternativ”
 

Natural cycles-grundaren bemöter kritiken: ”Bra med hormonfritt alternativ”

Natural cycles har snabbt vuxit i populäritet som ett alternativ till hormonella preventivmedel – men de har också fått kritik. Vi ringde upp grundaren Elina Berglund för att prata om hur säker appen är, vilka som inte ska använda den och vad man aldrig får glömma.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs också: Sjukhus anmäler preventivmedelsapp: ”Man måste följa instruktionerna väldigt väl”

Genom att mäta din temperatur varje morgon kan fertilitetsappen Natural cycles meddela hur stor risken är att du blir gravid den dagen om du har oskyddat sex. Appen har varit omdiskuterad men fick i februari 2017 en viktig certifiering som gjorde det tillåtet för företaget bakom att marknadsföra appen som ett preventivmedel.

Annons

I veckan åkte dock diskussionen än en gång upp på agendan då Södersjukhuset i Stockholm anmälde appen till Läkemedelsverket efter att 37 kvinnor har blivit oönskat gravida när de har använt den.
– Vi anmäler till Läkemedelsverket för att samla in statistik och få en uppfattning om hur vanligt det är så att vi kan informera kvinnor om det, sa Lena Marions, gynekolog och universitetslektor vid Karolinska Institutet med placering på Södersjukhuset, då i ett mejl till Baaam.

Södersjukhuset i Stockholm.


Kärnfysikern Elina Berglund grundade tillsammans med sin man Raoul Scherwitzl appen Natural cycles 2013. I en intervju med Baaam säger hon att det är jättetråkigt för de kvinnor som blivit oönskat gravida men att Natural cycles precis som alla andra preventivmedel inte är till 100 procent effektiva.
Oönskade graviditeter är såklart alltid en konsekvens när man arbetar med en produkt som är ett preventivmedel. Men vi är väldigt tydliga med att informera våra användare om hur effektiva vi är och hur appen ska användas för att uppnå högst säkerhet. Och Södersjukhuset följer ju bara sitt protokoll, vilket är helt rätt, säger Elina till Baaam.

Vi har vuxit väldigt snabbt och ju fler som använder appen desto fler kommer göra abort på grund av den.

Hon menar dock att Natural cycles har brustit i att informera sjukhusen om hur många som faktiskt använder appen i dag – särskilt i Stockholm.
– Vi har vuxit väldigt snabbt och ju fler som använder appen desto fler kommer också att göra abort på grund av den. Däremot borde inte aborterna i stort öka eftersom majoriteten av våra användare tidigare använde p-piller, som har ungefär lika hög säkerhet som Natural cycles, eller inget preventivmedel alls.

Elina Berglund, grundare till Natural cycles.

Elina säger dock att Natural cycles, till skillnad mot företag som gör p-piller, kondomer eller spiraler, som en del av sin certifiering även själva följer upp hur många som blir gravida trots appen och ser hur det stämmer överens med kliniska studier som gjorts. Däremot håller hon med gynekologen Carina Montin som säger att appen inte är ett lämpligt preventivmedel för unga eftersom den kräver viss disciplin.
Vi har 18-årsgräns på vår app och vi blockerar alla som är under 18 och ber dem kontakta en gynekolog för att hitta ett preventivmedel som passar dem. Detta för att om man inte är i ett stabilt förhållande så ska man använda kondom eftersom Natural cycles inte skyddar mot könssjukdomar. Men det är inte något stort problem för oss då vår genomsnittsanvändare är 30 år gammal, i en stabil relation och ofta funderar på att skaffa barn om några år. Då passar det ju också bra att börja lära känna sin kropp och sin menscykel.


Det stämmer inte att man måste ha regelbunden menscykel och en extrem noggrannhet för att Natural cycles ska fungera.

Gynekologen Lena Marions menar att de oönskade graviditeterna som Södersjukhuset behandlat delvis kan bero på att kvinnorna inte följt appens instruktioner till punkt och prick då den kan vara svår att använda.
– Det har hävdats att man måste ha regelbunden menscykel och en extrem noggrannhet för att Natural cycles ska fungera, men det stämmer inte. Har man oregelbunden menscykel eller är dålig på att ta tempen så får man fler röda dagar men inte en ökad risk att bli gravid på de gröna. Vid typisk användning har appen en säkerhet på 93 procent, jämfört med p-piller som har 91 procents säkerhet, och vid perfekt användning ligger Natural cycles på 99 procent. Skillnaden mellan de siffrorna är om man använder kondom som skydd på röda dagar eller ej.

Elina säger att Natural cycles absolut är ett bra alternativ till hormonella preventivmedel.
– Det har samma effektivitet som p-piller och liksom p-piller kräver Natural cycles något av en varje dag. Därför är det heller inte lika effektivt som att använda kopparspiral, hormonspiral eller p-stav. Så behöver man ett väldigt högt skydd så rekommenderar jag istället det.


Natural cycles säger att de hela tiden arbetar för att bli tydligare och bättre för användarna – allt för att de ska få så hög säkerhet som möjligt.
– Till exempel kan man fylla i om man har oskyddat eller skyddat sex på röda dagar. Vi skickar då även meddelanden till dem som har oskyddat sex eftersom vi ser att det är de som loggar oskyddat sex på röda dagar som också blir ofrivilligt gravida.

Det är att det är bra om det finns alternativ till p-piller.

Varje gång någon blir ofrivilligt gravid sker en automatiserad rapport via appen där kvinnorna även uppmanas kontakta Natural cycles om de vill ha stöd eller har frågor.
– Det vi känner är att det är bra om det finns alternativ till p-piller och andra hormonella preventivmedel. Det finns ingen metod som passar alla och inte heller kanske en metod som passar för en person under hela ens liv. Därför är det väldigt viktigt för oss att erbjuda andra alternativ och det är också därför vi har gjort den här appen. Vi litar på Läkemedelsverket och på att de kommer att göra en bra och korrekt bedömning, säger Elina Berglund till Baaam.

Läs också: På tiden! Nu ska manligt preventivmedel testas i Sverige

Foto: IBL

 


 
 


Annons