10 fantastiska dokumentärer du borde se på Netflix

Sätt på en dokumentär och lär dig lite mer om världen. Vi har samlat tio favoriter som upprör, berör och underhåller.

Läs mer: Det här är Baaam

Dokumentärer är ett fantastiskt sätt att lära sig något nytt, se saker ur ett nytt perspektiv och tänka lite extra på sin samtid. Allt detta – och du blir samtidigt underhållen! Netflix har ett stort utbud av dokumentärfilmer och serier som är tankeväckande, upprörande och berörande. Vi har samlat tio dokumentärer om allt från brott och natur till musik och familj.

Klicka dig in i bildspelet för våra bästa doku-tips!

1. Making a MurdererUnder 10 år följer dokumentärfilmarna Steven Avery och rättsprocessen runt brotten han anklagas för. Serien är galet spännande och gjorde succé när den kom för något år sedan.

2. TerraEn fantastiskt vacker dokumentärfilm om naturen och människans förhållande till andra arter. 

3. Hip-Hop EvolutionBerättelser om hur hip-hopen tog form och utvecklades från 1970-talet till 90-talet med intervjuer med DJ:s och MC:s som definierade genren.

4. Det 13:e tilläggetAktivister, politiker och historiker analyserar kriminaliseringen av afroamerikaner genom historien och rasismen i USA:s fängelser.  

5. Audrie & DaisyEfter att två tonårstjejer blev våldtagna utsätts de och deras familjer för nätmobbing, hat och hot.

6. Jiro Dreams of SushiDen prisade dokumentärfilmen följer 85-åriga sushimästaren Jiro och hans restaurang i Tokyo.

7. The ImposterEn skrämmande berättelse om en ung man i Spanien som påstår till en sörjande familj i Texas att han är deras försvunne 16-åriga son.

8. Amanda KnoxEn dokumentär om amerikanska utbytesstudenten Amanda Knox som döms – och sedan frias – för mordet på sin vän i Italien.

9. BlackfishEn upprörande film om hur man fångar in och behandlar späckhuggare i nöjesparker, och faran som både djuren och människor utsätts för.

10. TwinstersSamantha och Anaïs är båda adopterade från Sydkorea och uppväxta på olika kontinenter. Genom sociala medier hittar de varandra och misstänker att de är tvillingsystrar.

Foto: Omega, Netflix