10 filmer du aldrig kunnat ana var Oscarsnominerade

Tänker du ”Oscarsmaterial” när du ser Transformers, Jackass, Suicide Squad och Crocodile Dundee? Förmodligen inte. Här är Oscarsnomineringarna du inte visste fanns.

Läs mer: 10 skådisar som spelade riktiga människor – och vann en Oscar

Snart är det dags för årets största och mest uppmärksammade filmgala – Oscarsgalan. Dispyter om huruvida rätt film, skådis och regissör faktiskt vann brukar vara kutym och en och annan överraskning bland nomineringarna och vinsterna är ofta att vänta sig. Det finns faktiskt en del filmer som genom åren lyckats anskaffa sig en Oscarsnominering, trots att de fått pisk av både recensenter och biopublik. Nomineringarna kan ofta gömma sig i de mindre kategorierna: bästa ljud, bästa smink, bästa scenografi och så vidare.

Baaam har listat 10 filmer som förvånande nog har blivit Oscarsnominerade.


Suicide Squad

En superhjältefilm som fick ljummen kritik när den kom 2016. Med en rating på 26 procent på Rotten Tomatoes är filmen inte den första man tänker på när någon säger Oscar. Men Suicide Squad blev 2016 nominerad till – och vann – priset för bästa smink.

Grinchen – julen är stulen

Filmen baserad på den klassiska Dr. Seuss-boken var år 2000 nominerad till bästa kostym, bästa scenografi och bästa smink – och vann i den senare kategorin.

Fifty Shades of Grey

Lika delar utskälld, lika delar framgångsrik. The Weeknds låt ”Earned It” gjordes till filmens soundtrack och fick 2016 en nominering för bästa låt.

Jackass Presents: Bad Grandpa

Att den här filmen blivit Oscarsnominerad måste ändå räknas till de lägsta av odds. Men 2014 fick Johnny Knoxvilles förvandling till gammal man en nominering för bästa smink.

Läs mer: 7 jeansmodeller som faktiskt passar dig som har lite rumpa

Passengers

Passengers marknadsfördes som en storfilm med några av Hollywoods starkast lysande stjärnor men levererade dessvärre inte på biograferna och blev sågad av kritikerna. Filmen nominerades trots det 2016 till bästa filmmusik och bästa scenografi.

Crocodile Dundee

Japp, det här hände. Filmen om krokodiljägaren Mick blev nominerad till bästa originalmanus 1986.

Pirates of the Caribbean: Svarta pärlans förbannelse

Den första Pirates-filmen lyckades få till hela fem nomineringar, bland annat en för bästa manliga huvudroll (Johnny Depp).

Batman Forever

Även känd som filmen där Batman-dräkten fick bröstvårtor. Batman Forever hade Jim Carrey som The Riddler, Tommy Lee Jones som Too-Face och kammade 1995 hem nomineringar för bästa foto, bästa ljud och bästa ljudredigering.

Basic Instinct

Den här sexiga thrillern är ändå något av en kultfilm. Skådespelarinsatserna fick inget vidare beröm, däremot blev filmen 1992 nominerad till bästa klippning och bästa filmmusik.

Transformers: Revenge of the Fallen

100 procent sant. Michael Bay-filmerna om utomjordiska robotbilar har genererat enormt mycket pengar – och en Oscarsnominering för bästa ljudredigering 2009.

Foto: IBL