10 orsaker att hata dig

10 orsaker att hata dig – det gör skådespelarna i dag

När highschoolfilmen 10 orsaker att hata dig kom 1999 gjorde den succé. Vi minns intrigerna mellan Heath Ledgers, Julia Stiles och Joseph Gordon-Levitts komiska karaktärer. Nu tittar vi tillbaka på casten och vad de åstadkommit över 20 år senare. Häng med!
TV: 10 orsaker att hata dig – det gör skådespelarna i dag
1:24

Efter reklamen: TV: 10 orsaker att hata dig – det gör skådespelarna i dag

(1:24)

Slå på ljud

Filmen 10 orsaker att hata dig är inspirerad av William Shakespeares komedi Så tuktas en argbigga från 1623. Handlingen utspelar sig på Padua High School där Cameron (Joseph Gordon-Levitt) blir kär i Bianca (Larisa Oleynik). Han vill vara hennes dejt till skolbalen men Biancas pappa har bestämt att hon inte får dejta någon förrän hennes syster Kat (Julia Stiles) har hittat en lämplig kavaljer.

Men Kat som är en tjurig och otrevlig person har få som vill dejta henne. Cameron som är rädd att skolans snygging Joey (Andrew Keegan) ska vinna Biancas gunst, ber därför den beryktade Patrick (Heath Ledger) att bjuda ut Kat mot betalning. Intriger och highschool-drama följer.

Filmen är i dag en klassiker som highschoolfilm betraktad, och många av skådespelarna har haft lysande karriärer efter sin medverkan. Här listar vi vad favoriterna gör nu för tiden.

Julia Stiles

julia stiles i 10 orsaker att hata dig

Julia Stiles har fortsatt jobba med filmer och tv-serier.

Efter att ha spelat huvudrollen Kat Stratford var Julia Stiles, 39, ett populärt namn på castingarna. År 2005 tog hon examen i engelsk litteratur vid Columbia University och fortsatte därefter sin skådespelarkarriär. Hennes meritlista blev snabbt lång.

Hon medverkade i ytterligare två filmer som inspirerades av Shakespeare, Hamlet och O (som byggde på Othello). Hon spelade i Save the Last Dance, Mona Lisas leende och Bourne-triologin. Sedan 2017 har hon huvudrollen i tv-serien Riviera och under 2020 ska Stiles senaste film The God Committee ha premiär. Hon är gift med kameraassistenten Preston J. Cook och de har en son tillsammans.

Heath Ledger

heath ledger i 10 orsaker att hata dig

Heath Ledger dog år 2008 i en överdos.

Från tonårsidol till Oscarsbelönad legend. Heath Ledger spelade den mystiske, charmige och beryktade Patrick Verona i 10 orsaker att hata dig. Han fortsatte därefter sin karriär med storfilmer som Brookeback Mountain och Batman-filmen The Dark Knight. Han fick en dotter med skådespelerskan Michelle Williams år 2005 och var pappaledig i ett och ett halvt år. Allt detta innan hans tragiska bortgång i en överdos blott 28 år gammal år 2008. Samma år som han dog belönades Heath postumt med en Oscar för bästa manliga biroll i The Dark Knight. Ledger anses i dag vara en av Hollywoods största skådespelare.

Larisa Oleynik

Larisa Oleyni i 10 orsaker att hata dig

Larisa Oleynik har synts i Pretty Little Liars.

Larisa Oleynik, 38, hade en karriär som barnskådespelare innan hon fick rollen som den populära tjejen Bianca Stratford vars hjärta både Cameron James och Joey Donner slogs om. Larisa har sedan gått vidare till tv-seriernas värld med roller i Pretty Little Liars, Mad Men och nu senast The Healing Powers of Dude.

Joseph Gordon-Levitt

Joseph Gordon Levitt spelade Edward Snowden.

I rollen som Cameron James kämpade Joseph Gordon-Levitt, 39, för att få drömtjejen Bianca (till exempel genom att lära sig franska!). Han fortsatte sedan sin karriär med att spela Tommy Solomon i nära 150 avsnitt av tv-serien Tredje klotet från solen och Tom i den romantiska komedien 500 Days of Summer. Joseph spelade precis som Heath Ledger i en Batman-film, The Dark Knight Rises och porträtterade Edward Snowden i filmen om visselblåsarens liv, Snowden. Joseph Gordon Levitt är gift med Tasha McCaule och paret har två barn ihop.

Andrew Keegan

Andrew Keegan

Andrew Keegan öppnade ett tempel.

Han spelade den bortskämde och fåfänge Joey Donner som försökte sig på en modellkarriär samt var Camerons främsta hot i jakten på att vinna Kats hjärta. Andrew Keegan, 41, och Julia Stiles spelade mot varandra på nytt i filmen O innan han gick vidare till att grunda ett andligt center, Full Circle, i Venice Beach utanför Los Angeles. Centret fick stänga ned 2017 efter kontroverser med bland annat olovlig försäljning av kombucha. Andrew har legat lågt sedan dess. Han har en dotter född 2016.

Gabrielle Union

Gabrielle Union då och nu

Gabrielle Union jobbar med tv-serier.

Efter att ha spelat Biancas statusklättrande bästa vän Chastity, fick Gabrielle Union, 47, betydande roller i tonårsfilmer som Bring It On och Think Like A Man. Sedan 2013 har hon satsat på tv-serier med en roll i långköraren Being Mary Jane och nu senast L.A.’s Finest. Hon har gett ut sina memoarer och har en dotter tillsammans med maken Dwayne Wade som är en känd före detta basketspelare i NBA.

David Krumholtz

David Krumholtz i 10 orsaker att hata dig

David Krumholtz är tv-skådespelare i en rad serier.

Efter rollen som den nördiga killen Michael Eckman har David Krumholtz, 41, synts i tv-serierna Cityakuten, Numb3rs, The Newsroom och Mom. Under 2020 är han aktuell med en rad tv-projekt som serierna Evel och The Plot Against America. På ett privat plan har David tagit sig igenom en cancerdiagnos och fått två barn tillsammans med hustrun Vanessa Britting som också är skådespelerska.

Kyle Cease

Kyle Cease I 10 orsaker att hata dig

Kyle Cease föreläser och ger ut självhjälpsböcker.

Han spelade Bogey Lowenstein, killen som bar en stickad väst och var ordförande i föreningen för företagsekonomi. Efter 10 orsaker att hata dig spelade Kyle Cease, 42, i Not Another Teen Movie, och sedan blev det tyst. I dag är Kyle mest känd som komiker, motivationstalare och författare till prisade självhjälpsböcker.

Susan May Pratt

susan may pratt i 10 orsaker att hata dig

Susan May Pratt fortsatte med tonårsfilmer.

Susan May Pratt, 46, spelade rollen som Kats Shakespeare-älskande bästa vän Mandella. Hon fortsatte under tidiga 2000-talet på highschool-spåret med filmer som Drive Me Crazy och Center Stage. På senare år har hon synts i tv-serierna Outcasts och Masters of Sex. Susan är gift med skådespelaren Kenneth Mitchell och har två barn ihop med honom.

Källa: People

Foto: TT

LÄS MER:

11 roliga fakta om 90- och 00-talets tv-serier

De spelade high school-roller fast de själva var runt 30

9 klassiska romantiska komedier med usla kärleksråd