90-talet saker

10 problem millenials hade som generation z aldrig kommer fatta

Att behöva skriva ut kartor för att hitta, radera musik från din ipod på grund av platsbrist eller köpa en mobilbakgrund från en skvallertidning. Tillhör du generation z vet du förmodligen inte vad jag pratar om! Eller?
6 saker millenials definitivt minns
Slå på ljud

Millenials, eller generation Y, som de också kallas, är den största generationen räknat i folkmängd. För att räknas som millenial ska man vara född mellan 1981-1997.

Generation Z tillhör du om du är född mellan 1998-2010. Hur stor skillnad kan det vara mellan generationer egentligen? Svaret är: Ganska stor! I alla fall om man tittar på teknikutvecklingen.

Själv tillhör jag millenial-kullen och kan meddela att jag fått en lättare ålderskris av att skriva denna text.

Vilken generation tillhör du? Läs Baaams generationslista här!

Här är 10 problem millenials hade som generation z aldrig kommer förstå:

1. Millenials har behövt skriva ut kartor

När millenials växte upp fanns inte smartphones. Det innebär alltså att man inte kunde ta upp sin telefon och skriva in adressen dit man skulle. Nej, det behövde kollas upp innan - på datorn. Sedan fick du skriva ut ett papper och markera platsen du skulle till. Desto längre resa, desto fler papper!

2. Mobilkamerorna kunde knappt ta bilder

När kamerafunktionen kom på mobiltelefonerna kändes det otroligt. Det komiska är dock att kvalitén på bilderna var så dålig att man knappt såg vad de föreställde om du inte tog kort i otroligt dagsljus.

3. Alla selfies togs med digitalkamera

Att ta selfies med mobilen var inte en grej. Framkameran var inte uppfunnen. Om du är en millenial har du med största sannolikhet burit med dig en digitalkamera varje gång du skulle umgås med vänner. Varje filmkväll eller fest blev blev till ett fotoalbum online.

4. Filmer behövde hyras

Streamingtjänster fanns inte när millenials växte upp. Ville du kolla på film fick du går till videobutiken för att hyra filmer. Hade du syskon var det här extra jobbigt - ni behövde nämligen samsas om vilka filmer ni skulle se. Kanske hyrde du till en början filmerna på kasettband för att senare övergå till dvd.

5. Musik fick köpas på cd

Spotify var inte uppfunnet. Ville du som ung millenial lyssna på nya låtar fick du köpa den artistens cd-skiva som du sedan fick sätta i din stereo eller - om du var cool - freestyle. Sedan kom mp3:n, föregångaren till ipoden och wow - den var ju så liten jämfört med freestylen!

6. Millenials fick radera låtar på sina ipods

Efter mp3-spelaren kom ipoden. Plötsligt fanns en display! Men obs, inte touch! Problemet var att ipods sällan hade supermycket minne. Om det inte var en av de dyra modellerna. Det gjorde att du som millenial då och då behövde radera låtar för att få plats med ny musik.

7. Mobilspelet snake var inne

Trots att inga appar existerade medan millenials växte upp fanns fortfarande mobilspel. Nokias Snake var det absolut populäraste. Genom siffrorna på din knapptsats (ja, knappsats!) skulle du styra en orm som skulle fånga små pluppar. För varje plupp blev ormen längre och svårare att styra eftersom den började åka snabbare.

8. Snygga bakgrunder till telefonen behövde köpas

Mobilskärmarna var minimala när millenials växte upp. Färg fanns till en början inte. Men om du var väldigt cool kunde du ha en bakgrund! Den fick du köpa via en skvallertidning. På baksidan av vissa tidningar fanns nämligen annonser med bakgrunder - typ delfiner, hjärtan och fotbollar. Genom att skicka in en kod fick du din bakgrund, som såklart kostade pengar. Tack mormor för att jag fick köpa en delfin. Mamma sa nämligen nej.

9. Internet exploder kraschade

Google chrome eller Safari fanns liksom inte... De flesta millenials brukade använda internet via det gamla klassiska Internet explorer. Och det brukade krascha. Ofta. Varje gång det hände kom det fram en felruta och när man försökte flytta den duplicerades den och fyllde hela skärmen med rutor. Typ som ett mönster.

10. Trådlöst internet var otroligt

Tro det eller ej. Men det har funnits en tid där alla datorer var tvungna att vara uppkopplade med sladd för att få tillgång till internet. Innan dess krävdes dessutom ett modem för att surfa. Varje gång det skulle startas igång hördes ett fruktansvärt ljud.

Läs mer:

X, Millenials, Z och Alpha – Baaam reder ut generationerna

Vad betyder ordet simp? Baaam reder ut!

Vad betyder ”Ok boomer”? Här är svaret