Artikeln innehåller reklamlänkar
Tre bokomslag mot lila bakgrund

10 roliga böcker som kommer få dig att skratta rakt ut

Skratta och fnissa dig genom hela semestern med Baaams tips på roliga, varma och bitvis hjärtskärande böcker.

Läs mer: 9 böcker som är omöjliga att lägga ifrån sig

Ett gott skratt förlänger livet, visst? Du får i varje fall en dos av lyckohormonet dopamin och minskar stresshormonet kortisol i kroppen. Bara det är skäl nog att välja en bok full av värme och humor till sommarens läsmaraton. Med lite hjälp från de underbara medlemmarna i Facebookgruppen Litteraturgäris har Baaam satt ihop en lista med tio böcker som garanterat kan locka fram ett och annat gapskratt.


Bossypants av Tina Fey

Tina Fey, kvinnan bakom bland annat ”Mean Girls” och ”30 Rock”, skriver om sin barndom, vägen till framgång i Hollywood och allt däremellan. Alla som har sett det som Tina Fey skapat eller skådespelat i vet att hon är hysteriskt rolig, och den här boken är inget undantag.
Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

En man som heter Ove av Fredrik Backman

En storfavorit bland många. 59-åriga Ove beskrivs som bitter och är inte helt uppskattad i kvarteret. En dag råkar de nyinflyttade grannarna förstöra Oves brevlåda, det blir starten på en varm, rolig och bitvis sorglig berättelse.
Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Läs mer: Snart är det semester! Här är 13 böcker att sträckläsa

Konsten att vara kvinna av Caitlyn Moran

Uppskattar du en dos feminism med dina roliga böcker? Då är det här något för dig. Boken är ett självbiografiskt, feministiskt manifest som tar sin början när Caitlin Moran är 13 år och följer genom tonåren, kärlek, övervikt, abort och moderskap. Ocensurerat, politiskt och roligt.
Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Naked av David Sedaris

En samling noveller som alla utforskar det absurda och hysteriskt roliga i vår samtid. Läs särskilt novellen där författaren testar på livet som nudist – skratt utlovas.
Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Ytterligare en roman av en Sveriges just nu mest uppskattade författare. Sjuåriga Elsas bästa vän är hennes mormor, men en dag får hon veta att mormor är döende. Som ett sista äventyr ger mormorn Elsa en serie brev där hon ber sina grannar om ursäkt.
Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Good Omens av Terry Pratchett & Niel Gaiman

Demonen Crowley och ängeln Aziraphale försöker stoppa Armageddon, världens undergång, eftersom de blivit hyfsat bekväma med sina liv på jorden. När Antikrist föds ser de till att han växer upp med fel familj, på fel plats. En ovanlig undergångsberättelse full av vrickad humor.
Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Ragga som du shoppar av Lin Jansson

Lovisa är fast i ett tröttsamt jobb och kommer ingenvart med killen hon är intresserad av. Då får hon förslaget att ragga så som hon shoppar, och plötsligt händer det saker i rasande fart i Lovisas liv. En skratta-tills-man-kissar-på-sig-framkallande roman som blandar träffsäkra skildringar av Sverige 2017 med humor och allvar.
Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Läs mer: Feministböckerna du borde ha läst (eller åtminstone hört talats om…)

Projekt Rosie av Graeme Simsion

En mysig feel good-roman om 39-åriga Don som bestämt sig för att gifta sig. Men han vet inte med vem. För att hitta den perfekta partnern utformar han Projekt fru – ett grundligt frågeformulär. När Don träffar Rosie, som är allt det där han egentligen inte vill ha, vänds planerna upp och ned.
Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Naiv. Super. av Erlend Loe

En roman som, när den först gavs ut 1998, gav författaren kultstatus. Efter att förlorat ett krocketparti rasar den 25-åriga huvudpersonens liv samman. Han hoppar av studierna, säljer större delen av sina ägodelar och lånar sin brors lägenhet. Samtidigt börjar han filosofera om stora frågor som tid, rum och hur man hittar det som är meningsfullt i livet. Passar dig som även är ute efter riktigt bra författarskap och svärta såväl som underhållning.
Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Liftarens guide till galaxen

En klassiker bland roliga böcker. Och låt dig inte luras av filmen – boken är mycket bättre. På tre minuter går jorden under och brittiska Arthur är den enda som överlever. Tillsammans med vännen och utomjordingen Ford slussas han ut i rymden. Den första boken av en serie.
Läs mer och köp här. (länk till Adtraction)

Foto: respektive förlag