Saker boomers inte fattar

10 saker som boomers inte fattar

Klockan är 13:37. Ikväll ska jag bakea mitt face efter att jag käkat middag framför en mukbang. Här är 10 saker som boomers inte fattar.

Det känns ju nästan som att den här artikeln förlorar all sin ironi om jag inleder med att förklara vad en boomer är. Men nu gör jag det ändå. Ordet boomer kommer av babyboomer, alltså människor som är födda under babyboomen mellan 1946 och 1964. Uttrycket ”ok boomer” har blivit populärt i sociala medier den senaste tiden när ”äldre personer inte fattar grejen”. Typ ett slags virtuellt himla med ögonen.

Den som vill läsa mer om fenomenet kan göra det här

Så, vilka grejer är det boomers inte fattar egentligen? Och vad gör icke-boomers som får den äldre generationen att himla tillbaka med ögonen. Om de ville skulle de förmodligen kunna hämnas och säga ”ok millenial” till en hel del av de här sakerna.

Här kan du lära dig vad alla generationer heter

1. Varför det är en grej när klockan blir 13:37

Det har blivit en grej att säga 1337 när klockan är 13:37 och alla fattar. Utom boomers. 1337 står för leet, alltså elit, på ”hackerspråk”. Det används i spelvärlden när någon är bra på något. Råkar man se just det klockslaget på telefonen en dag så blir allt bara lite bättre. Du är ju elit. Men enligt diverse forum så ”använder ingen hacker” det uttrycket.

2. Att hälstrumpor används året om

Även millenials och personer från generation Z är osams kring detta. Ta upp ämnet på rasten eller i fikarummet och jag lovar upprörda diskussioner i klass med debatten kring ”att vägra vaccin”. Oavsett åsikt går det inte att ignorera det faktum att det dagligen, i städer, rör sig yngre personer iklädda dunjacka, mössa, långa byxor… och hälstrumpor. Ofta matchat med sneakers. Inget väderlag är för kallt för att dessa personer ska överge sina hälstrumpor. Kan det vara så att deras anklar blivit immuna mot kyla?

3. Att Netflix and chill inte betyder ”kolla på film och ta det lugnt”

När man ska möta upp någon för Netflix and chill så är det inte för att man ska se en dokumentär och duka upp en ostbricka om vi säger så…

4. Att gifar är bättre än ord

Varför skriva ett sms när man kan skicka en gif? Via en bild får du chansen att både svara på en fråga och visa upp din humor, utan att i princip ens använda tangentbordet.

5. Att det inte är konstigt att kolla på influencers på Youtube

Ja, jag tittar på en person som pratar om att hennes hund bajsat i trappan igen och att hon glömt ta ett dagen-efter-piller. Nej, jag känner inte henne personligen. Men ja, jag vet att hon och hennes kille har hittat tillbaka till varandra igen och att de bor i portarna bredvid varandra och att han startat en Youtubekanal. Nej, jag känner inte honom heller. Ja, han lagar pasta. Nej, jag ska inte laga mat, jag har redan ätit.

6. Varför mukbangs är en grej

Varför ens boka bord på en restaurang och klä upp sig när det går att få middagssällskap av din favorityoutuber som också äter middag och dessutom pratar på ett sätt som gör att allt känns hemtrevligt fast det bara är du där?

7. Att alla funktioner på sociala medier inte behöver användas

Det går att superlikea på Tinder. Men det gör man inte. Precis som att det går att göra collage på Instagram och lägga till bakgrundsfärger och mönster i inlägg på Facebook…

8. Att googla baking inte innebär att det blir fika

Baking syftar inte på att skapa en sockerkaka. Det är en sminkteknik som innebär att du, efter du använt foundation och concealer, lägger ett transparent puder under kindbenen och ögonen och låter det vara där i 5-10 minuter innan du borstar bort det med en fluffig borste. Detta gör att värmen från ditt ansikte ”sets your makeup”. Det gör helt enkelt att sminket sitter bättre och att du slipper få veck under ögonen (det tog emot att inte skriva ’så att du slipper att ditt smink creasar’ här).

9. Att daba har hunnit bli otrendigt igen

Om man googlar vad dab är får man följande svar från Wikipedia. ”Dab är en dansrörelse där dansaren i en rörelse sänker huvudet mot armvecket likt en nysning och höjer motsatt arm upp och ut åt sidan”. Jag tänker inte kommentera den meningen. Men det är ingen som dabar längre.

10. Vad ”weird flex but okay”, betyder

Varje gång jag behöver förklara ett slangord känner jag hur några av mina celler slutar leva. Men låt gå. Uttrycket weird flex går att säga när någon skryter om något märkligt och du vill poängtera det något ironiskt, men samtidigt ”accepterar det” och går vidare i livet. Typ: Du säger till Voldemort att du är snorig. Han svarar ”weird flex but okay”.

LÄS MER:

Vad betyder ”Ok boomer”? Här är svaret

X, Millenials, Z och Alpha – Baaam reder ut generationerna

Mest googlade frågorna 2019 – Baaam svarar på de 10 märkligaste