10 skådisar som spelade riktiga människor – och vann en Oscar

Årets Oscarsgala är runt hörnet – och en hyfsat säkert kort för att ta hem statyett är att spela valfri verklig person. Baaam har samlat tio Oscarsvinnare som gjorde succé genom att spela kända (och okända) personer från historien.

Läs mer: Vad är det här? Läs mer om Baaam

Alicia Vikander

Förra året fick Alicia hela Sverige att känna sig som en stolt förälder när hon tog hem priset för bästa kvinnliga biroll för hennes insats som Gerde Wegener i ”The Danish Girl”. Filmen är inspirerad av de två danska konstnärerna Lili Elbe och Gerda Wegener och deras äktenskap. Lili är känd för att vara en av de första personerna att genomgå en könskorrigering.

Julia Roberts

2001 vann Julia Roberts priset för bästa kvinnliga huvudroll efter sin porträttering av Erin Brockovich i filmen med samma namn. Erin jobbade som assistent på en juristbyrå och är känd för att ha avslöjat en stor skandal som involverade försörjningsbolaget PB&G.

Sean Penn

Sean Penn vann 2009 en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin roll som Harvey Milk i filmen ”Milk”. Harvey var gayaktivist under 1970-talet och den första öppet homosexuella man som valdes till ett politiskt ämbete i Kalifornien.

Nicole Kidman

Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick 2003 till Nicole Kidman för hennes porträttering av den brittiska författaren Virginia Wolf i filmen ”Timmarna”. Virginia skrev bland annat klassikerna ”Mrs. Dalloway” och ”Ett eget rum” och anses vara en av 1900-talets vikigaste engelskspråkiga författare. Hon gick ett tragiskt öde till mötes då hon 1941 begick självmord genom att fylla fickorna med sten och vandra ut i en flod.

Jamie Foxx

Jamie Foxx vann priset för bästa manliga huvudroll 2005 för sin insats som Ray Charles i filmen ”Ray”. Ray Charles var en soulartist som under 1960-talet gjorde sig känd för sin fantastiska sångröst och förmåga att blanda in rock i sin musik.

Charlize Theron

Sydafrikanska skådespelaren Charlize Theron tog 2004 hem Oscarsstatuetten för bästa kvinnliga huvudroll efter sin roll som seriemördaren Aileen Wuornos i filmen ”Monster”. Aileen försörjde sig som prostituerad och dömdes 1992 till döden för morden på sju män som hon menade hade våldtagit henne. Hon avrättades 2002 med giftinjektion.

Meryl Streep

Meryl Streep vann priset för bästa kvinnliga huvudroll 2012 för sin roll som Storbritanniens före detta premiärminister Margaret Thatcher i ”The Iron Lady”. Filmtiteln syftar till Margaret Thatchers smeknamn och hon var den första kvinnan som har innehaft jobbet.

Forest Whitaker

I ”The Last King of Scotland” gör Forest Whitaker rollen som Ugandas före detta diktator Idi Amin och belönades med en Oscar för bästa manliga huvudroll 2007. Diktatorn var ledaren för en våldsam regim som ledde till att mellan 100 000 till 500 000 invånare dog.

Eddie Redmayne

Eddie Redmayne spelade den världsberömda fysikern Stephen Hawking i filmen ”The Theory of Everything”. Rollen gav honom priset för bästa manliga huvudroll 2015. Stephen Hawking lider av nervsjukdomen ALS och har bland annat bidragit till forskning inom den allmänna relativitetsteorin, kosmologi och kvantmekanik.

Sandra Bullock

I ”The Blind Side” spelar Sandra Bullock Tennessee-mamman Leigh Anne Tuohy som adopterade fotbollsspelaren Michael Oher. Sandra Bullock vann priset för bästa kvinnliga huvudroll 2010 för sin porträttering.

Foto: IBL