Baaam Recap: Game of Thrones, Säsong 8, Avsnitt 5

10 viktiga ögonblick ur femte avsnittet av Game of Thrones säsong 8

Baaam recapar allt du behöver ha koll på från femte avsnittet ur Game of Thrones sista säsong.

OBS! Spoilers för femte avsnittet på säsong 8 av Game of Thrones!

Så var det dags för det näst sista avsnittet någonsin av Game of Thrones. Efter (ännu ett) mellanavsnitt väntade så det andra stora slaget för säsongen och nu var det dags för Daenerys och Cersei att slutligen drabba samman. Den som hoppades på blod och förödelse fick sina begär uppfyllda. Den som hoppades på en bra intrig, smarta drag och logiska karaktärsutvecklingar – not so much. I efterhand verkar åsikterna om avsnittet pendla mellan ”Så snyggt! Så bra effekter!” och ”What? Vad har ni rökt på innan ni skrev detta?”.

Men oroa er inte, vi reder ut det steg för steg för Baaam har i vanlig ordning sammanställt en recap med de viktigaste ögonblicken från avsnitt fem.


Daenerys avrättar Varys för högförräderi

Det börjar lugnt. Missandei är borta och det är en sliten Daenerys med okaraktäristiskt rufsigt hår vi möter. Hon är förbannad. Jon har svikit henne, han har berättat om sitt ursprung för Sansa, som berättat för Tyrion som i sin tur berättat för Varys. Och någons huvud måste rulla! Fingret landar på Varys som i stoisk tystnad möter sin död genom att brännas ihjäl av Drogon. En blinkning till vad som komma skall. Det här gör dock inte det under för moralen som hon kanske tänkt sig utan lämnar Tyrion ännu mer sliten mellan vad han lovat som hennes rådgivare och vad han känner är rätt.

Tyrion räddar Jaime

Det står snart klart att Varys död blev droppen som fick bägaren att rinna över för Tyrion. Han tycks ha insett att blod är tjockare än vatten och ger sig iväg för att rädda Jaime och be honom ta med sig Cersei och fly till Essos. Här får även Tyrion och Jaime ett fint ögonblick där Tyrion berättar att utan sin bror hade han aldrig överlevt sin barndom. Det är rörande och man blir samtidigt rörande övertygad om att de två aldrig kommer att ses igen.

Gyllene kompaniet kom, sågs… och dog

Så är det dags för kriget att dra igång. Utanför Kings Landings portar står Gyllene kompaniet OCD-tillfredställande snyggt uppställda. Framför dem står en grupp skäggiga, oredliga nordbor redo att gå till attack. Att vi skulle luras att tro att man vinner ett slag bara för att man har skinande rustning är otroligt och mycket riktigt dröjer det bara sekunder innan Daenerys dyker upp i horisonten, ridandes på sin drake. Först går hon till attack mot Eurons flotta.

Förra avsnittet lyckades de ju med konststycket att i bakhåll, gömda bakom ett berg och på flera hundra meters avstånd träffa hennes drake med sina skorpioner inte en, inte två utan typ tre gånger. Det ser alltså mörkt ut för Dany när hon dyker mot flottan. Men så genom ett under kan de inte träffa henne en enda gång och hon bränner istället ned hela flottan i ett svep. Så smidigt! Därefter ger hon sig på alla vapen på muren runt staden (som försvinner i ett nafs) för att slutligen krossa porten och tutta eld på hela det Gyllene kompaniet. För jämförelsens skull kan man konstatera att denna legoknektarmé dödade färre än Sam Tarly.

Lannisterarméerna kapitulerar

Kort därpå stormar nordborna, The Unsullied och Dothrakiryttarna…

PAUS! Hur sjutton överlevde de slaget mot de odöda? Vi såg dem ju alla rida mot de dödas armé och deras facklor dö ut i mörkret. Hade de en till trupp ryttare gömda någonstans som inte deltog i slaget? Och i så fall, varför gjorde de inte det? Det är så mycket som inte stämmer nu alltså.

… Kings Landing och Lannisters arméer ser sig snart besegrade. De lägger ned sina vapen och låter klockorna klämta för kapitulation. Cersei fäller en enda tår när hon inser att hon förlorat sin älskade krona. Slutet gott, allting gott!

Daenerys blir The Mad Queen

Skoja bara! Trots att arméerna gett upp och slaget är vunnet utan att så många oskyldiga behövt dö verkar blodtörsten inte tagit slut för Daenerys. Istället går hon fullt ut Mad Queen och ridandes på sin drake bränner hon nu allt i sin väg: oskyldiga barn, gråtande mödrar, gamla som unga – alla får smaka på ”Dracarys”. I snabba klipp ser vi också Jon och Tyrions ansikten när de inser att de stöttat fel regent. Den här Targaryen var minsann också galen.

… sedan verkar manusförfattarnas idéer abrupt tagit slut

Det är i alla fall den enda rimliga förklaringen till detta haveri till intrig. De verkar så pressade att trolla fram en ny konflikt till sista avsnittet att de bortser från all logik och rimliga karaktärsutvecklingar. För varför skulle Dany annars bränna ner hela staden och dess invånare (inklusive sina egna soldater)? Hon hade redan vunnit slaget, det fanns ingen som helst poäng med det men, om de lämnat henne där hade Jon inte haft lika stor anledning att gå till strid mot henne och uppenbarligen är det vad som kommer att ske i sista avsnittet. Det allra troligaste är att åtta säsongers väntan på vem som hamnar på järntronen varit förgäves för hur skulle den av allt kunnat klara den här drakeldsbonanzan. Detta är lite som att se Pocahontas och sedan vänta på tvåan och tänka ”gud, vad spännande detta kommer att bli!” och sedan ser man den efter två års väntan och allt man kan säga är ”Shieeeet, vad hände? Vem har rökt på vad och skrivit detta?”. RIP, GoT. You had six good seasons and two we shall forget all about.

Btw, Cersei. Det hade nog inte spelat någon roll om du fått över elefanterna också.

Jaja, det hände några saker till som vi borde ta upp så vi gör väl det i alla fall.

Euron dyker upp som gubben i lådan

På andra sidan staden kämpar Jaime för att ta sig fram till Cersei och rädda dem båda undan undergången. Men precis när han når fram till platsen där det finns en hemlig väg in i slottet kliver som på beställning Euron Greyjoy upp ur vattnet. Hur han överlevt att hans skepp brändes ned av en drake och sedan en simtur i det stormiga havet har såklart ingen vettig förklaring så vi släpper bara det. Nu är han fast besluten att bli den som dödar Jaime Lannister. Och det ser verkligen ut att bli så när han får in två dolkstötar i Jaimes bål. Men det gör inget! Jamie återhämtar sig, dödar honom istället (tack och lov ändå, vi kommer inte sakna Jack Sparrow the Second) och vandrar vidare.

The Hound och Arya har ett fint ögonblick

Mitt i allt kaos har Arya och The Hound kommit in i The Red Keep. Men väl där inser The Hound att Cersei kommer att dö oavsett och övertalar Arya att hon måste rädda sig själv nu och släppa hämndbegäret, annars kommer hon att dö. De delar ett fint ögonblick och kanske är det just de här två karaktärerna som är de enda som haft en rimlig karaktärsutveckling. Deras relation känns äkta och det är inte utan att man känner ett styng av sorg över att se de två separeras. Men vi vet ju alla vad som väntar nu, va?

CLEGANEBOWL IS ON!!!!

Eller, det är så manusförfattarna vill att vi ska reagera. Efter säsonger av väntan ska nu The Hound slåss mot sin bror The Mountain i en episk kamp på liv och död. Men det känns mest påskyndat. Fajten är okej, det är riktigt visuellt snyggt och vi får äntligen se hur Ser Gregor ser ut under hjälmen. Svaret? Ganska exakt som en zombieversion av Darth Vader. Till slut inser The Hound i alla fall att han inte kan döda sin bror i en rättvis kamp. Så, han trotsar sin eldrädsla och sliter med sig The Mountain ut över kanten och faller ned i ett hav av eld.

Jaime och Cersei finner varandra

Inne i slottet får Jaime till sist fatt i Cersei och om man bara sett det här avsnittet av serien skulle man kunna tro att de är två sedan länge separerade äkta hälftar (vilket de i och för sig på sätt och vis är) som är hjältarna man hejade på hela tiden. Nu vet vi ju att det inte är så men deras återförening blir ändå fin. Alla vi som trott att Jaime gett sig iväg till Kings Landing för att döda Cersei fick fel och det går inte att undvika att det känns märkligt att Jaimes hela karaktärsutveckling bara tog tvärstopp för att gå tillbaka till ruta ett. Och alla som trott att Jon Snow, Daenerys eller kanske Arya skulle bli den som avslutade Cerseis liv fick också se sig lurade. Det var en tegelsten som blev hennes fall. Värdigt? Nej. Rimligt? Nej.

Arya överlever allt och hittar en vit häst

På något sätt har Arya överlevt att dö ungefär 100 gånger i det här avsnittet och i slutet ses hon täckt av aska vandra genom Kings Landing som nu ser mer ut som Pompeji. Så får hon syn på något. Mitt på vägen står en vit häst helt oskadd och väntar på henne. Mer skriva på näsan-symbolik går knappast att skapa. Hon är hjälten på den vita springaren som säkerligen kommer rädda dem alla i nästa avsnitt. Samtidigt ses Jon be sina styrkor att kapitulera och fly. Att det är upplagt för en fajt mellan ice och fire nästa avsnitt kunde inte vara tydligare.


Frågor vi har efter avsnittet:

– Varför blev Dany helt plötsligt galen? Vad drev henne att bränna ihjäl tusentals, miljontals oskyldiga människor? Kom inte och säg att det var för att Jon inte ville ligga med sin egen faster! Eller att det var Missandeis död, det är bara för orimligt. Allt vi kan hoppas på är att det var en tillfällig psykos som inträffade.

– Vad ska Jon göra nu? Blir det inbördeskrig eller kan han bara ge upp allt och dra norrut till sin varg istället?

– Vem ska Daenerys ens styra över nu när hon bränt upp allt och alla?

– Så, de hade råd med det här avsnittet men att låta Jon klappa Ghost var för dyrt för att kunna fixa? Yeah, right.

– Bonusfråga: Hur känner alla som döpt sina barn till Khaleesi nu? Bra förebild, hörni!

Läs mer:

Twitters bästa reaktioner på avsnitt 5 av Game of Thrones säsong 8
10 viktiga ögonblick ur fjärde avsnittet av Game of Thrones säsong 8
12 viktiga ögonblick ur tredje avsnittet av Game of Thrones säsong 8
11 viktiga ögonblick ur andra avsnittet av Game of Thrones säsong 8
10 viktiga ögonblick ur första avsnittet av Game of Thrones säsong 8

Foto: HBO