Game of Thrones Recap: Season 8 Episode 4

10 viktiga ögonblick ur fjärde avsnittet av Game of Thrones säsong 8

Baaam recapar allt du behöver ha koll på från fjärde avsnittet ur Game of Thrones sista säsong.

OBS! Spoilers för fjärde avsnittet på säsong 8 av Game of Thrones!

Efter förra avsnittets dramatiska strid är vi nu på andra sidan kriget mot den döda armén. Nattkungen är borta och nu står människorna inför en intern splittring. Vem är egentligen rättmätig arvinge till tronen? Och hur ska de ens kunna ta sig an Cersei och Kings Landing med en så hårt decimerad armé?

Baaam har i vanlig ordning sammanställt en recap med de viktigaste ögonblicken från avsnitt fyra.


Den stela stämningen vid honnörsbordet

Vi börjar avsnittet där vi lämnade det sist, vid slagfältet och begravningen av alla de som inte gick levande ur det. Den långa natten är nu slut och Jon håller ett tal som är skrivet för att vara värt Aragorn i Sagan om Ringen – men visst är inte känslan densamma? Det verkar som att vi ska känna en himla massa i denna första scen men allt jag kan tänka på är om detta verkligen var ett slut värdigt Nattkungen som hotat en hel världs existens i åtta säsonger? Det känns futtigt. Nåja, vid vinnarmiddagen under kvällen är det inte direkt en munter stämning som råder. Vetskapen om Jons föräldrar väger tungt på Daenerys och när hon ser hur folket beundrar honom börjar hon åter smida politiska planer. Därför höjer hon sitt glas mot Gendry, som råkar passera i sin jakt att hitta den egentliga hjälten Arya, och säger att han härmed är en äkta Baratheon och därtill Lord of Storm’s End. Tyrion ser direkt igenom det som ett sätt att hitta lojala allierade i Westeros och Dany påpekar att det inte bara är han som är smart.

Bran avsäger sig Winterfell

Kort därefter dyker Tyrion upp vid Brans sida och påpekar att han ju är Lord of Winterfell nu – men han säger att han inte vill vara det. Han vill faktiskt ingenting längre (något som varit tydligt ett tag) men när Tyrion menar att det verkar skönt att stå över sådana världsliga saker visar Bran för första gången sedan han blev The Three Eyed Raven lite känslor och säger att han lever i det förgångna och det är inte något att avundas.

Gendry friar till Arya – och får nobben

Gendry hittar till sist Arya som firar på det sätt hon kan – genom prickskytte med pilbåge. Inte olikt hur hon och Jon stod och övade i det allra första avsnittet av den allra första säsongen. Gendry tycks helt uppfylld av deras natt tillsammans innan slaget och med sitt nyvunna lordskap i ryggen förklarar han sin kärlek till henne, går ned på knä och friar. Snabba puckar, much? Arya gör dock det förväntade och säger att hon inte är någon Lady, det har hon aldrig varit. Något som också är en callback till när Gendry för länge sedan brukade reta henne och kalla henne just ”lady” och hon svarade samma sak. Såklart kan inte Arya bli någons fru och vandra runt i ett slott i tunga klänningar, hon har fortfarande några namn på sin lista att stryka över.

Brienne och Jaime får ÄNTLIGEN till det

Ute i stora salen är Brienne, Jaime och Tyrion mitt uppe i en omgång av Tyrions favoritlek ”sanning eller drick”. Efter några oskyldiga rundor påpekar Tyrion att han tror att Brienne är oskuld och irriterad stormar hon ut. Tormund ser då sin chans men Jaime ställer sig upp, tackar honom och går efter henne. Han knackar på hennes rum och förklarar att om Tyrion hade rätt måste hon dricka. Hon ser irriterad ut men snart är det tydligt att det verkligen finns något mellan dem och efter många äventyr tillsammans landar de nu i sänghalmen. Detta är alltså inte bara första gången Brienne är med en man, det är också första gången Jaime är med någon som inte är hans egen syster. På tiden, kan tyckas.

Jon och Daenerys talar ut om sina problem

I en annan del av slottet möts Dany och Jon. De tycks fast bestämda vid att ignorera all den information de nyligen fått och som verkligen kullkastar inte bara deras relation utan hela tronföljden i riket. Men efter ett kort hångel backar Jon och Dany påpekar att hon älskar Jon och hon har verkligen försökt glömma det hon fått höra, men att det är svårt. Vi fattar, det måste vara sjukt tråkigt att ha hittat din stora kärlek bara för att upptäcka att han är din egen brorson. Men Dany har en lösning. De ska helt enkelt inte berätta för någon om vem Jons riktiga föräldrar är och på så vis kan ingen ta tronen ifrån henne. Jon menar att han inte är ett dugg intresserad av tronen men att han måste berätta om detta för sina systrar, det är inte mer än rätt. Dany påpekar att det kommer förändra allt om han säger det men Jon menar, oerhört och oväntat naivt, att det inte spelar någon roll. Det tycks som att kriget gjort Jon lite dum och Dany än mer maktfullkomlig. Börjar det inte osa lite Mad Queen om henne?

En (helt galen och orimlig) strategi läggs fram

Så är det dags för strategimöte. Sansa ber Dany om att låta soldaterna vila ett par dagar så att de är redo att slåss men Dany vägrar och säger att hon inte tog sig norrut för Jons krig bara för att bli hindrad från att ta tronen hon drömt om hela sitt liv. Så trots att soldaterna är helt slut, nästan alla Dothrakis och halva Unsullied-armén är borta ska således en plan för att inta Kings Landing läggas. Eftersom de inte kan inta staden tänker de svälta ut den genom att omringa den, blockera transporter och låta drakarna bränna ned alla skepp som anländer till hamnen. Dany ska därför ta drakarna och de skepp de har till Dragonstone medan Jon och nordborna rider mot stan. Vad kan möjligtvis gå fel?

Jon berättar sin hemlighet

I The Godswood försöker Sansa och Arya prata allvar med Jon om att de inte litar på att Daenerys som drottning och vädjar till honom att tänka på sin familj. Det får Jon att göra som han tänkt och efter att han bett dem båda att svära på att det han berättar stannar mellan dem ber han Bran avslöja hans hemlighet. Hur det mötet går får vi dock aldrig se men ungefär 2 sekunder senare berättar Sansa vad hon fått höra för Tyrion och viskleken är igång. Några scener efter detta påpekar Varys att det inte kan räknas som en hemlighet längre eftersom för många vet, det är information nu. Frågan är bara vad de ska göra med den informationen, men Varys tycks ha en plan. Han har hela tiden sagt att han kommer att göra allt i sin makt för att skydda Riket och när han nu inte kan lita på Danys sinnestillstånd och inte kan luta sig mot tronföljden vill han göra myteri. Om du hittills tvekat om det kommer att bli en än större slitning mellan Jon och Dany kan du ju räkna med detta nu. Allt mindre talar för att de två kommer att kunna regera Westeros tillsammans.

Arya och The Hound slår följe

The Hound verkar vara trött på kylan och tar sin häst och börjar ritten mot Kings Landing. Men han hinner inte många steg innan Arya dyker upp och de två slår följe. The Hound säger att han har några saker kvar att lösa och Arya detsamma. Det verkar alltså som att det efterlängtade Cleganebowl kommer att ske! Denna episka kamp mellan The Hound och Zombie-The Mountain har det ryktats om i åratal men det var länge osäkert om det skulle ske. Men nu lever (nåja) de båda och det är dags att göra upp.

Euron dödar Rhaegal

Så avbryts plötsligt alla funderingar när ett spjut från ingenstans träffar den redan skadade Rhaegal. I ett hav av blod störtar han i vattnet och försvinner. Vem gjorde detta? Euron, vem annars? Hade du verkligen trott att han skulle låta dem segla in i Kings Landing utan en fight? (Hade Dany verkligen trott det? För det är oroväckande i så fall). En strid utbryter och Euron fullständigt maler ned Danys skepp och de få soldater som överlever kravlar upp på Dragonstones strand. Väl där upptäcker de att Missandei tagits fången och Dany vill nu jämna Kings Landing med marken. Men nu ser också Tyrion och Varys sin chans att försöka medla mellan de två drottningarna och undvika ett inbördeskrig som kommer att drabba oskyldiga. Tyrion påpekar att hon inte kan rädda Kings Landing undan en elak envåldshärskare genom att massakrera alla i staden och bränna ned den till grunden. Dany verkar inte riktigt se det ironiska i sin plan men går med på att samtala med Cersei.

Samtalet går sådär – och Missandei tappar huvudet

Utanför Kings Landings gigantiska portar möts så återigen Cersei och Dany. Uppe på muren står Missandei farligt nära kanten och Cersei och Euron väntar slugt precis bakom henne. Tyrion och Qyburn agerar sändebud och har det omöjliga uppdraget att se till att det inte blir krig. Men när Qyburn verkar oberörd tar Tyrion saken i egna händer och vänder sig direkt till Cersei. Han försöker vädja till hennes medkänsla och hennes kärlek till sitt ofödda barn – men hon rör knappt en min. Istället beordrar hon The Mountain att hugga huvudet av Missandei som ges ett sista ord och då väljer att ropa ”Dracarys”. Något vi bör tolka som ”Bränn dem allihop”, eftersom det är vad som händer när Dany säger just det ordet till sin drake. Detta bådar inte gott för någon. Och var har vi hört de orden yttras förr..?


Frågor vi har efter avsnittet:

– Hur sjutton kunde en serie med en mångmiljonbudget glömma kvar en Starbuckskopp på inspelningen? Och sen inte upptäcka den i varken klippning eller efterredigering? Det är ett mysterium djupare än vad Nattkungen egentligen ville.

– Bronn dyker plötsligt upp hos Tyrion och Jaime och berättar att deras syster vill se dem döda men om de kan lova något bättre än vad hon lovat kan han låta dem leva. Frågan är ju bara hur sjutton han tog sig till Norden så fort? I säsong ett vandrade de från Winterfell till Kings Landing under typ hela säsongen men nu tycks alltså Bronn ha hittat en hemlig portal mellan de två slotten som gör att han kan ta sig dit på en kvart. Oerhört praktiskt! Hoppas han låter Jon få veta var den ligger så han hinner fram innan slaget är över.

– Hur kunde Jon bara överge Ghost utan att ens klappa honom? Det är det uppenbart mest elaka vi sett på tv sedan Ned Stark tappade huvudet i säsong ett.

– Och apropå att överge, inte menade Jaime det han sa om Cersei till Brienne innan han drog söderut, väl? Det kändes som en klassisk grej att säga för att hon inte skulle riskera sitt liv och följa efter honom. Jag tror nog han älskar Brienne och istället är på väg mot Kings Landing för att vara den som en gång för alla gör slut på Cersei. Vore inte det något?

– När Tyrion vädjade till Cerseis barn borde väl Euron ana onåd? För han hade ju bara minuter fått höra att hon var gravid – hur skulle Tyrion kunna veta det om det inte är så att någon annan än Euron är pappan?

Läs mer:

12 viktiga ögonblick ur tredje avsnittet av Game of Thrones säsong 8
11 viktiga ögonblick ur andra avsnittet av Game of Thrones säsong 8
10 viktiga ögonblick ur första avsnittet av Game of Thrones säsong 8
Spoilersäkra din arbetsplats inför Game of Thrones
Recap: 7 säsonger av Game of Thrones på 5 minuter

Foto: HBO