Baaam recap: Game of Thrones säsong 8 avsnitt 1

10 viktiga ögonblick ur första avsnittet av Game of Thrones säsong 8

Var det lite för mycket på en gång att återse alla älskade och hatade karaktärer i Game of Thrones? Lugn, Baaam har gjort en recap och här är de tio viktigaste ögonblicken ur säsongspremiären.

OBS! Spoilers för första avsnittet på säsong 8 av Game of Thrones!

Det har varit en – minst sagt! – lång väntan men äntligen än den åttonde och sista säsongen av Game of Thrones här. Och kanske var det något överväldigande att både komma ihåg vad sjutton det var som hände där i säsong sju (läs vår recap här!) och hänga med i vad som sker på skärmen.

Baaam har därför sammanställt ren recap med de tio viktigaste ögonblicken från säsongspremiären och varför de spelar roll.


Daenerys och Jon Snow anländer till Winterfell

Avsnittet börjar med att Daenerys och Jon Snow slutligen anländer till Winterfell. Medan de marscherar in står Arya gömd i folkmassan och får efter många, långa säsonger syn på sin bror – men han ser inte henne. Är det en hint om vad som komma skall för de älskade syskonen? Det går ingen förbi att nordborna inte är glada över att se varken drakdrottningen, hennes armé eller Jon Snow. Sist de såg honom lovade han nämligen, som King in the North, att hitta en armé och rädda dem från the White Walkers. Men nu återvänder han utan krona och med en ny drottning han svurit att tjäna. Det var inte en del av dealen och det är tydligt att Sansa, nu Lady of Winterfell, inte är ett dugg glad över att se Daenerys även om hon avmätt förkunnar att Winterfell nu tillhör henne.

Jon Snow och Arya Stark återförenas

Det låter kanske sjukt men Arya och Jon Snow har inte träffats sedan första avsnittet i den allra första säsongen. Men så nu, slutligen möts de två halvsyskonen under det inte oviktiga godswood-trädet. De kramar om varandra och Jon blir glad över att se att hans lillasyster fortfarande har kvar svärdet han gav henne när de sist sågs. När han frågar henne om hon använt det svarar hon kort att det väl hänt någon gång, om Jon någonsin får reda på vad Arya varit med om känns det som det kan bli något av en chock. Jon säger dock lite retsamt att Sansa inte verkar så glad att se honom. Hade det varit förr om åren hade nog Arya hållit med men istället säger hon att Sansa är den smartaste människa hon träffat och att hon bara försvarar sin familj. När Jon påpekar att han också är en del av den familjen svarar Arya menande: ”Glöm inte det”.

Euron Greyjoy och det Gyllene Kompaniet är framme i King’s Landing

På andra sidan landet, borta i King’s Landing, har Euron Greyjoy återvänt tillsammans med det Gyllene Kompaniet och dess kapten Harry Strickland. De meddelar Cersei Lannister att de nu har 20 000 män, 2 000 hästar och… noll elefanter till drottningens förfogande. Cersei verkar varit väldigt inställd på kringselefanter, kanske trodde hon att det slutligen kan klå Daenerys drakar, men får nu tänka om. Euron försöker förföra drottningen som svarar: ”Om du vill ha en hora, köp en. Vill du ha en drottning, förtjäna henne”. Men hon tycks ändra sig snabbt och de dyker ned i sänghalmen. Precis innan Euron går igen stryker han mycket otäckt över Cerseis mage och säger att han ska ge henne en prins. Vad han inte vet är att där redan gryr ett barn. Frågan är om Cerseis hastigt ändrade åsikt om Euron har att göra med att hon vill dölja att hennes brother-lover är far till barnet?

Bronn får ett svårt uppdrag

Bronn, som lovades guld och gröna skogar av Cersei men sedan såg sig lurad, blir nu också avlurad en härlig stund i sängen med tre prostituerade när Qyburn dyker upp. Han har nämligen ett uppdrag till Bronn. Även om det är otroligt att någon av Cerseis bröder överlever sina äventyr i the North vill hon ha garantier för att de aldrig mer sätter sin fot i King’s Landing. Bronn får därmed det otacksamma uppdraget att döda dem om de någonsin närmar sig staden och det med samma armborst som Tyrion dödade deras far med. Härlig familj, de där Lannister!

Theon Greyjoy räddar Yara

Medan Euron är upptagen med Cersei tar sig Theon Greyjoy ombord sin farbrors skepp och räddar sin syster Yara. Efter att först fått en käftsmäll av sin syster, rätt åt honom, hjälper hon Theon upp och de två syskonen flyr sjövägen. Yara tycker att de ska ta tillbaka the Iron Islands nu när Euron är upptagen men Theon har andra tankar. Yara ser att han verkligen vill till the North och hjälpa familjen Stark i kampen mot the White Walkers. Hon kramar om Theon och säger deras ordspråk: ”What is dead may never die” men tillägger att han ändå ska döda dem.

Jon Snow får flyga på en drake

Hur länge har vi väntat på att få se Jon Snow flyga på en av Daenerys drakar? Typ, hur länge som helst? Dany börjar med att påpeka att Sansa inte verkar gilla henne och Jon försöker tona ned det genom att säga att hon inte gillade honom heller när de var barn. Drakdrottningen verkar dock inte så glad i den saken och säger ödesmättat att Sansa inte måste tycka om henne men hon måste respektera henne annars… Som tur var blir hon där avbruten av sina Dothrakisoldater som påpekar att drakarna inte äter tillräckligt vilket får henne och Jon att gå och se till dem. Det är då det äntligen sker! Jon klättrar upp på Rhaegal, något motvilligt, och Dany tar sig an Drogon och de två flyger iväg över vinterlandskapet, landar vid ett vattenfall och börjar ”get down with it”, så att säga.

Arya Stark träffar Gendry

Samtidigt i Winterfell är Robert Baratheons oäkta son Gendry igång med att smida en drakglasyxa till The Hound. Drakglas är en av de saker som faktiskt kan döda White Walkers så det är förståeligt att The Hound vill ha en sådan yxa. Men medan de pratar om det dyker Arya upp och får inte bara ett utan två länge väntade återseenden. The Hound muttrar om att hon fortfarande lever men tycks ändå glad att se det. Men om han är glad är Gendry oerhört glad och därtill öppet flörtande med sin gamla vän – blir det de två till sist ändå? Arya ber då Gendry göra ett alldeles särskilt vapen till henne. Det är oklart exakt vad det är för något men det lär ha betydelse framöver.

Jon Snow får veta vilka hans riktiga föräldrar är

På plats i Winterfell är också allas vår älskade Sam Tarly som äntligen lämnat biblioteket för att avslöja något som kan komma att förändra allt. Men först ska han tackas av Daenerys för att han räddat livet på Jorah Mormont när ingen annan ville det. Det blir dock ett något märkligt tack eftersom det slutar med att hon berättar att hon dödat Sams far och bror. Sam störtar ut ur rummet och på borggården väntar Bran/The Raven som gubben i lådan och menar att det är dags att Sam berättar för Jon nu. Vad ska han berätta? Jo, att han upptäckt att Jon Snow inte alls är Ned Starks oäkting utan den sanna kungen av Westeros eftersom hans mor är Lyanna Stark och hans far är Rhaegar Targaryen. Sam går ned i kryptan där Jon står framför sin förmodade fars avbild och får där till sist höra sanningen. Att Jon är Aegon Targaryen, den enda sanna kungen, och när Jon protesterar och säger att Dany är drottning påpekar Sam att Jon övergav sin krona för att rädda sitt folk – skulle hon gjort samma sak? Fair point, får man nog säga eftersom Dany varit minst sagt besatt av att sitta på järntronen sedan säsong 1 och att ge upp det tycks inte ligga i hennes natur.

The Night King lämnar ett meddelande

Längre norrut får vi äntligen se att de Tormund, Beric Dondarrion (a.k.a. mannen med det brinnande svärdet) och vad som återstår av The Night Watch överlevt murens fall och nu undersöker en övergiven borg. Där får de syn på den unga Lord Umber uppålad på väggen, han skickades tidigare i avsnittet iväg av Sansa för att be sitt folk om hjälp men tycks alltså inte kommit så långt. Runt omkring honom är också olika kroppsdelar uppsatta i samma, virvlande mönster som vi sett i tidigare säsonger. Det verkar således vara ett meddelande från the Night King – och det blir än mer tydligt när pojken slår upp ögonen och visar en isblå blick. Han bränns då upp av Berics svärd samtidigt som han skriker obehagligt onaturligt. Frågan är om the Night King bara vill visa att han närmar sig eller om ”konstverket” har en djupare betydelse.

Jaime Lannister får syn på Bran Stark

I slutet av avsnittet sker så ett sista, oroväckande återseende. In i Winterfell rider nämligen Jaime Lannister för att ansluta sig till kampen mot de döda. Men knappt har han hunnit stiga av sin häst så får han syn på Bran som sitter och väntar på honom på borggården. Det tycks ta någon sekund innan Jaime känner igen honom men när det sker är det ren och skär skräck som strålar ur hans ögon. De två har inte setts sedan Jaime knuffade ut honom från ett torn i säsong ett när Bran kom på Jaime och Cersei i en incestuös sexakt. Men Bran är inte längre sig själv, han är The Raven nu och det återstår att se vad han vill Jaime.

Läs mer:

Spoilersäkra din arbetsplats inför Game of Thrones
Recap: 7 säsonger av Game of Thrones på 5 minuter

Foto: HBO