11 saker du (antagligen) inte visste om Oscarsgalan

11 saker du (antagligen) inte visste om Oscarsgalan

Snart drar Oscarsgalan igång igen – men visste du detta?


Statyn heter inte Oscar, egentligen

Statyn fick officiellt namnet the Academy Award of Merit när den första galan gick av stapeln 1929. Men kort därefter utbrast akademins bibliotekarie Margaret Herrick att statyn såg ut som hennes farbror Oscar – och det blev sedan namnet på allas läppar. Läs allt om statyn här!


Allt är inte guld som glimmar – men statyn är!

Oscarsstatyetten är dryga 35 centimeter hög och väger 3,5 kilo. Den är gjord av solid brons och täckt av 24 karat guld. Värdet ligger på runt 700 dollar, däremot är den svårsåld. Ja, eller det är faktiskt olagligt att sälja den och vill någon bli av med sin statyett så måste de sälja tillbaka den till Academy of Motion Picture Arts and Sciences för 1 dollar.


Oscarsgalan har ökat rejält i populäritet

När den första galan hölls 1929 dök 270 tappra gäster upp. Och knappast kunde de anat att rekordåret 2014 såg hela 43 miljoner människor galan – bara i USA!


Oscarsgalan innebär stora pengar för vinnarna

Om din film vinner Best Picture så kan du räkna med att dra in mellan 20-50 miljoner dollar mer i biljettintäker till filmen på bio. Som exempel drog ”Titanic” in 100 miljoner dollar efter att de vunnit i den kategorin. Och om du vinner Best Actor eller Actress så ökar din framtida lön exponentiellt – Hilary Swank ska enligt rykten ha gått från att begära 1 miljon dollar till 8 miljoner dollar efter att hon vann Best Actress för ”Million Dollar Baby” 2005.


”Och Oscarn går till…” antagligen en vit man

2016 gjorde Esquire en sammanställning av alla som fått en Oscar. Då konstaterade de att av 2 900 kandidater genom åren har bara 32 priser gått till svarta pristagare. Det blir dock bättre och 2017 var första året svarta skådespelare fanns nominerade i alla skådespelarkategorier.
GoldDerby gjorde 2018 en liknande sammanställning över hur många kvinnor och hur många män som nominerats och vunnit en Oscar. Av 11 490 nominerade har bara 1 280 varit kvinnor. Och när man ser till vinnarna har 2 121 män kammat hem statyetten jämfört med 256 kvinnor.


Tre filmer har fått flest Oscars

Hela 11 statyetter har faktiskt tre filmer gått hem med från galan. ”Ben Hur” (1959), ”Titanic” (1997) och, oväntat nog eftersom fantasyfilmer sällan vinner, ”The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003). ”The Return of the King” är dock den enda filmen någonsin som vunnit i varenda kategori filmen var nominerad i.


Du nomineras av dina kollegor

Vilka som nomineras och vinner på Oscarsgalan är det American Academy of Motion Picture Arts and Sciences som avgör. I akademin ingår cirka 9 000 medlemmar och de nominerar filmer från deras eget fält – regissörer röstar om regissörer, till exempel. Vinnarna utses sedan i en andra omröstning som alla medlemmar får vara med och rösta i.


Det skiljer 70 år mellan äldsta och yngsta vinnaren

Den äldsta vinnaren någonsin var 82-åriga Christopher Plummer som vann priset som Best Supporting Actor 2012 för sin roll i ”Beginners”. Och den yngsta vinnaren var Tatum O’Neal som bara var 10 år när hon vann pris i samma kategori 1974 för rollen i ”Paper Moon”.


Katharine Hepburn är den skådespelare som vunnit flest skådespelarpriser

Hela 12 gånger har hon varit nominerad men fyra av dem gick hon även hem med priset: 1933 för ”Morning Glory,” 1967 för ”Guess Who’s Coming the Dinner”, 1968 för ”The Lion in Winter” och 1982 för ”On Golden Pond”. Hon har dock själv bara varit på galan en enda gång – 1974. Då delade hon ut ett hederspris men efter sina minuter på scen kastade hon sig in i en limousine och åkte därifrån. Hon ska ha sagt: ”Prizes are nothing. My prize is my work”.


… och flest nomineringar har en annan legend

Såklart är det ingen mindre än självaste Meryl Streep som innehar rekordet för flest Oscarnomineringar. Hela 21 nomineringar har hon fått genom åren – och 3 gånger har hon vunnit! Det är inte omöjligt att hon en dag är den som lyckas bräcka Katharine Hepburn.


Bara en skådespelare har tre vinster i Best actor

Föga förvånande är det mannen med tusen ansikten – Daniel Day-Lewis. Den brittiska skådespelaren vann sin första Oscar 1990 för rollen i ”My Left Foot”, 2008 fick han för ”There Will Be Blood” och 2013 för sin karaktärisering av president Lincoln i just ”Lincoln”.


Flest vinster någonsin tog dock Walt Disney

Walt Disney här den som tagit hem överlägset flest antal priser. Under sitt liv fick han ta emot hela 22 Oscarsstatyetter och 4 hederspriser. Totalt var han nominerad 59 (!) gånger. Den nu levande person som blivit nominerad flest gånger är kompositören John Williams som ligger bakom filmmusiken till storfilmer som ”Jurassic Park”, ”Hajen”, ”Star Wars”, ”Harry Potter” och ”Indiana Jones”.

Läs mer:

10 filmer du aldrig kunnat ana var Oscarsnominerade

Vem är den där Oscar? Historien om namnet bakom filmpriset

Källor: FQ, MSN, Reader’s Digest.