Ladda upp med tv-maraton – 11 serier alla snackar om

Ibland hinner du knappt kolla på tv – ibland har du massa tid men vet inte vilken serie du borde se. Här är elva tv-serier som dina vänner inte kan sluta tjata om.

Läs mer: Sett allt på Netflix? Här är alla nya filmer och serier som kommer i april

Kanske är du en tv-serie-junkie som ser allt som kommer ut – kanske hinner du inte riktigt med det men önskar att du visste vad du skulle kolla på när du väl har tid. Ta tillfället i akt när du har en massa ledig tid och kom igång med de där serierna som dina vänner alltid pratar om.

Klicka in i bildspelet nedan för elva serietips!

Black mirror. En brittisk, psykologisk thriller som på olika sätt handlar om en framtid där ny teknik har påverkat våra liv. Varje avsnitt är helt fristående och handlar om helt olika personer och platser. De första två säsongerna bestod enbart av tre avsnitt men i slutet av oktober i år släpptes sex nya på Netflix. Emellanåt är den riktigt obehaglig och ofta kommer en twist mot slutet som man mycket sällan kan förutse.

The Crown. En amerikansk-brittisk drama serie som handlar om när Storbritanniens drottning Elizabeth II började sin regenttid. Första säsongen släpptes i början på november i år och består av tio entimmesavsnitt. För den historieintresserade är serien en självklarhet – men många skulle nog vara intresserade av hur historien om Englands längst sittande regent tog sin början.

Narcos. Den amerikanska tv-serien om knarkkungen Pablo Escobars liv hade premiär på Netflix under 2015. I september släpptes andra säsongen. Serien utspelar sig mestadels i Colombia och på spanska berättar den om sanna berättelsen om hur Pablo byggde upp sitt kokainimperium – och hur det föll. Serien är även förlängd med ytterligare två säsonger. Narcos är oerhört spännande och även om man känner till historien är det ofta man blir överraskad när man faktiskt inser vilken makt Pablo hade över Colombia.

Stranger things. Den amerikanska science fiction-horror-serien utspelar sig i 1980-talets USA och är fullpackad med referenser till populärkultur från den tiden. Historien handlar om hur en ung pojke mystiskt försvinner en natt. Mer än så borde du inte veta när du trycker på play för den här serien tjänar på att du inte vet någonting och låter mysteriet nysta upp sig framför dig. Men ta med en kudde för det blir riktigt otäckt – och serien har kanske de bästa barnskådespelarna någonsin.

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story. Tv-serien släpptes i februari i år och handlar om den verkliga rättegången mot skådespelaren O.J. Simpson som var åtalad för att ha mördat sin ex-fru och hennes vän. Serien har vunnit flertalet priser och för den som fastnade för ”Making a murderer” är detta nästa serie att se. 

Westworld. Den amerikanske science fiction-western handlar om den fiktiva parken ”Westworld” i en teknologiskt avancerad framtid. I parken får besökarna uppleva en vilda västern-värld befolkad av oerhört människolika robotar – och det finns inga regler. Serien påminner i stil om ”Game of thrones” – och det är minst lika obehagligt och spännande. Och det man trodde sig förstå till en början visar sig snart vara helt fel.

Broad City. En amerikansk sitcom som producerades och spelas av Ilana Glazer and Abbi Jacobson.  Serien handlar om deras riktiga vänskap och deras försök att lyckas i New York. Som producent står komikergeniet Amy Poehler och efter tre säsonger kommer snart ytterligare två. Massor att titta på, med andra ord!

The Fall. En brittisk krimserie som utspelar sig på Nordirland med Arkiv X-strjärnna Gillian Anderson och 50 nyanser av honom-Jamie Dornan. Serien följer Gillian som polischefen Stella Gibson parallellt med Jamie som seriemördaren Paul Spector. Nyligen släpptes säsong tre på Netflix – och om du trodde spänningen skulle avta hade du väldigt fel.

Love. En amerikansk, romantisk komedi skapad av Judd Apatow, som bland annat gjort kultserien ”Nollor och Nördar”. Serien är en väldigt ”down-to-earth” bild av att dejta och den utforskar både män och kvinnors bild av förhållanden. Serien var en sådan hit att två säsonger till redan är beställda.

Luke Cage. Marvel-serien baseras på seriealbumet med samma namn och handlar om den före detta fången Luke Cage som får superkrafter och nu slåss på de godas sida i Harlem. Cage syns även i Marvel-serien ”Jessica Jones” och framöver kommer alla serier mötas i en The Defenders-serie. Till skillnad från andra serier i samma universum tas frågor som ras, politk och Black lives matter-rörelsen upp och diskuteras.

Master of None. En amerikansk drama-komedi skapad av komikern Aziz Ansari, känd från ”Parks and recreation” och han spelar även huvudrollen. Serien handlar om hur han som Dev försöker ta sig fram som skådis i New York men tar även upp frågor om rasdiskriminering, relationsproblem och familjeliv. Varje avsnitt har ett tema och serien är ofta smartare än man först trott.