Baaam recap: Game of thrones säsong 8 avsnitt 2

11 viktiga ögonblick ur andra avsnittet av Game of Thrones säsong 8

Baaam recapar allt du behöver ha koll på från andra avsnittet ur Game of Thrones sista säsong.

OBS! Spoilers för andra avsnittet på säsong 8 av Game of Thrones!

Vilken lång vecka! Men i går kunde man äntligen (och i tid nog för att slippa bli spoilad av diverse amerikanska instagramkonton tack vare annandag påsk) se det andra avsnittet av Game of Thrones säsong 8. Vilket ju i mångt och mycket var en odyssé av ”Jaime möter gamla bekanta”. Har du redan glömt det? No worries, än en gång har Baaam skannat avsnittet och sammanställt en recap med de elva viktigaste ögonblicken från avsnitt två och varför de spelar roll.


Brienne står upp för Jaime Lannister

Det sista som händer i första avsnittet av Game of Thrones säsong 8 var att Jaime anlände till King’s Landing och för första gången sedan det allra första avsnittet fick syn på Bran Stark. Det är även här vi börjar avsnitt två. Jaime står inför Sansa Stark, Daenerys Targaryen och Jon Snow för att förklara varför han är i Winterfell helt utan den armé Cersei utlovat. Han berättar att han blivit lurad men att han svurit att slåss för de levande, med eller utan armé, och att trots att han vid flera tillfällen försökt döda flera av dem i rummet gjorde han det för att de låg i krig. Ordagrant säger han: “Everything I did, I did for my house and my family”, varpå Bran svarar: “The things we do for love”. Vilket såklart är en callback till att Jaime sa exakt de orden till honom i avsnitt ett innan han knuffade ut Bran genom ett fönster och förvisade honom till ett liv i rullstol. Brienne bryter dock den stela stämningen och säger att Jaime har räddat hennes liv och hon går i god för honom. Något som får Sansa att acceptera Jaime, Jon att hålla med Sansa och Daenerys att motvilligt gå med på att låta The Kingslayer slåss för dem.

Jaime och Bran talar ut

Så kom till sist det efterlängtade mötet mellan Bran Stark och Jaime Lannister. Jaime säger att han är ledsen för vad han gjort men Bran, som ju inte är Bran längre utan The Three-Eyed Raven, menar att han inte är arg på något längre. Så när Jaime frågar varför Bran inte berättade för de andra att det var han som knuffat ut Bran från tornet säger han bara: “You wouldn’t have been able to help us in this fight if I’d let them murder you first”. Jaime undrar då vad som kommer att hända efteråt varpå Bran svarar: “How do you know there is an afterwards?”. Minst sagt obehagligt svar med tanke på att The Three-Eyed Raven antagligen vet precis vad som kommer att hända dem alla under kriget och kanske är detta ett sätt att hinta om att det kan vara mörkret som går segrande ut ur slutstriden.

Tyrion och Jaime reder ut Cerseis lögner

När de två Lannisterbröderna äntligen får lite tid att prata med varandra väljer de såklart att diskutera deras syster. Jaime menar då att även om Cersei ljugit om mycket så är det sant att hon är gravid med hans barn. Tyrion får också lite mörka tankar om säger att om han dör i det här kriget ska han ta sig till King’s Landing och slita isär Cersei som en wight-zombie. Åh, syskonkärlek.

Sansa och Daenerys talar ut

Efter den kyliga starten tar sig Daenerys, uppmanad av sin gamla rådgivare Jorah, till Sansa Stark. Hon börjar smart nog med att prata om att de två är vana att styra män som inte vill styras av kvinnor – och det riktigt bra. Sedan frågar hon rätt ut varför de inte kan komma överens. Sansa medger då att hon är rädd att Dany använder Jons kärlek för henne för att manipulera honom. Dany svarar då att det väl om något är han som manipulerat henne eftersom hon nu är uppe i norr för att utkämpa hans krig istället för att ta järntronen hon velat ha i åtta säsonger nu. Stämningen blir snart bra mellan dem (de skämtar bland annat om hur kort Jon är) men när Sansa börjar pressa henne på vad som kommer att hända med deras självständighet i norr när kriget är slut ser Dany åter irriterad ut. Vad hon skulle svarat får vi dock aldrig veta för de blir avbrutna av en nyhet, nämligen att…

Theon anländer till Winterfell

Theon har verkligen inte haft det gött de senaste säsongerna. Även om han började som en kaxig kille som förrådde Stark-familjen har han sannerligen fått sona för det alldeles för många gånger om. Han har hånats, förnedrats, plågats till den grad av Ramsay Bolton a.k.a. ondskan själv nummer två (nummer ett är såklart Joffrey) att han tappade bort sig själv helt. Men han har också gjort rätt för sig, han räddade Sansa från sagda ondska och när de nu återser varandra kastar sig Sansa i hans famn i en väldigt kärleksfull kram. Det är tydligt att Theon är välkommen in i gänget igen.

The Night’S Watch kommer till Winterfell

I förra avsnittet upptäckte de som överlevde murens fall att The Night King nått Last Hearth och förvandlat dem alla till kämpar för nattens sak. Nu anländer de till Winterfell och det blir ett kärt återseende för Jon Snow. Men lyckan är kortvarig och snart får han höra om Umber-familjens öde och att de döda kommer att nå Winterfell lagom till nästa gryning. Det är dags att ha ett strategimöte.

Planen: Att offra Bran

Okej, så nu är alla karaktärer man aldrig trodde skulle träffas och verkligen inte komma överens i samma rum och gör upp en plan för hur de ska besegra The Night King. För det är Jons plan, The Night King har skapat alla de andra wight-zombiesarna och om han besegras är det möjligt att han tar alla de andra med sig in i döden. Men han påpekar det alla nog redan insett: de kan inte besegra de döda i en öppen strid. De måste vara smartare än så. Och smart är precis vad Bran/The Three-Eyed Raven är. Han menar att det The Night King vill är att döda Bran eftersom han nu bär hela mänsklighetens minne inom sig och så länge han lever finns det hopp för världen. Därför tänker han lura ut The Night King till The Godswood och arrangera ett bakhåll där. Är det dock troligt att han kommer att gå på det? Det känns otroligt. Dessutom verkar gänget inte känna till att The Night King förvandlat en av Daenerys drakar till sin egen och därmed kommer att påvisa väsentligt mer motstånd än de förväntar sig. Det känns som att detta kommer att gå dåligt.

Brienne blir dubbad till riddare

Jaime och Brienne har äntligen fått återförenas och Jaime säger att det vore en ära att få slåss under hennes ledning. När de så samlas framför en brasa för att dricka sig genom den ångestfyllda natten fortsätter Jaime att (kanske omedvetet) cock-blocka Tormund, som verkligen vill ha sin stora kvinna, genom att dubba henne till riddare. Hittills har inga Ladys kunnat bli riddare men som Jaime påpekar krävs det ingen kung för det, det räcker med en annan riddare. Han ber Brienne att knäböja och när han avslutar ceremonin med “Arise, Ser Brienne of Tarth, a knight of the Seven Kingdoms” strålar Brienne av glädje över det hon önskat så länge, att få accepteras. Den som inte fällde en tår här har sjutton ett hjärta av sten. Kanske det finaste ögonblicket i många, många säsonger av Game of Thrones. Dessutom avslutas scenen med att Podrick (som verkligen askungeutvecklats sedan sist vi såg honom) sjunger en visa kallad ”Jenny’s Song”.

Arya och Gendry får äntligen till det

Några andra som passar på denna kanske sista natten de har är Arya och Gendry. Ända sedan säsong ett har hon sett på Robert Baratheons smidande bastard som hon aldrig sett på en annan man. Och nu tar hon tillfället i akt och säger rakt ut att hon inte vill dö utan att veta hur det är att få ligga. Kanske hade du också en kudde för ögonen under denna scen och ropade ”MEN HON ÄR ETT BARN!”. Lugn, Maisie Williams (som spelar Arya) är 22 år gammal och karaktären Arya har hunnit fylla 18 år.

Jon berättar för Daenerys om sina föräldrar

Så kommer ögonblicket vi alla väntat på. När det bara är minuter kvar till de dödas armé anländer till Winterfell bestämmer sig Jon för att förklara för Daenerys varför han betett sig något märkligt mot henne under hela avsnittet. Han har nämligen fått reda på att hans riktiga namn är Aegon Targaryen och hans föräldrar är inga mindre än Lyanna Stark och Rhaegar Targaryen, som alltså inte alls våldtog Lyanna utan älskade henne och de gifte sig i hemlighet. Danys ansikte går från misstro till chock till ilska. Hon säger då att “If it were true you’d have a claim to the Iron Throne” men påpekar i samma andetag att varför ska han tro på något som hans bror och hans bästa vän berättat för honom. Det är ju högst misstänksamt att ingen annan känner till detta. Längre än så hinner de inte komma för nu är de döda framme. Något Dany undvek att ta upp är att allt detta gör henne till Jons faster (urk, även om serien inte markerat annat än att incest förekommer, men ändå urk). Dessutom kan man ju tycka att Jon har något av en kass tajming, behövde han verkligen säga detta nu? Kunde han inte ha väntat?

De dödas armé är framme vid Winterfell

Avsnittet slutar med att vi ser de dödas armé med Winterfell framför sig. Det är nu slaget kommer att ske. Men vi är bara på avsnitt två än så länge och säsongen är lång. Kriget kan omöjligt pågå i 6 timmar i sträck så allt detta talar för att det kommer att hända mer den här säsongen som vi inte räknat med. Det är bara att vänta och se!

Bubblare! Ghost är tillbaka

Ni missade väl inte att Jon Snows jättevarg Ghost är tillbaka och med honom på Winterfell. Det känns tryggt och lär betyda att han kommer att ha en avgörande roll någonstans i säsongen.

Läs mer:

Spoilersäkra din arbetsplats inför Game of Thrones
Recap: 7 säsonger av Game of Thrones på 5 minuter

Foto: HBO