12 serieteckningar som visar varför din relation är ojämställd

Din partner kan diska, städa och laga mat – men först efter att du ber om hjälp. Franska Emmas serie om jämställdhet i hemmet är klockrent om heterosexuella relationer.

Läs mer: Expertens råd: Här är lösningen på ansvarsstrulet hemma

Det är alltid du som plockar undan i hemmet, alltid du som påminner om att diska och du som hela tiden planerar inköpslistan till mataffären. Känner du igen dig? Du är långtifrån ensam.

Franska konstnären Emma ligger bakom ”You Should’ve Asked” – en serie som visar exakt hur det är att bo med sin partner i en heterosexuell relation. I sin serie beskriver hon hur den ”mentala bördan” i hushållet ofta landar i kvinnans knä. Män hjälper till hemma, absolut. De lagar mat, dammsuger, tvättar och hämtar barn från dagis. Men för att lyckades med det här behöver de ofta påminnas och få instruktioner om exakt VAD och HUR de ska göra. De hjälper gärna till – men du måste först be om hjälp.


Kvinnan blir den som måste planera, organisera och hålla koll på hushållet – något som blir ett heltidsjobb. Det ojämställda i relationen ligger alltså inte i mängden hushållsarbete som de båda parterna utför rent praktiskt, utan i vem som faktiskt planerar och tar ansvar för det. Alla relationer ser naturligtvis olika ut men Emmas serie sätter fingret på ett mönster som går att hitta i många hem.

Kolla in några teckningar från serien nedanför!

Läs mer: Moas serie ”Stackars lilla Kukhuvet” – bland det bästa vi sett

Läs hela serien på Emmas hemsida. Teckningarna är publicerade med tillstånd från konstnären.

Bild: Emma