12 viktiga ögonblick ur tredje avsnittet av Game of Thrones säsong 8

Baaam recapar allt du behöver ha koll på från tredje avsnittet ur Game of Thrones sista säsong.

OBS! Spoilers för tredje avsnittet på säsong 8 av Game of Thrones!

Efter två avsnitts upptakt var så äntligen kriget mot de döda här. Och i och med det även den längsta kringsscenen i både tv- och filmhistorien (japp, längre än till och med Helms Deep-slaget i Sagan om de två tornen!). Något som också var tydligt rätt snabbt var att The Lord of Light sannerligen inte haft något med ljussättningen i avsnittet att göra. Det var bokstavligt talat kolsvart nästan hela tiden och emellanåt riktigt svårt att se. Märkligt. Men ni kan se bilderna i den här artikeln som ett slags syntest!

Det var en hel del som hände under avsnittet och Baaam har i vanlig ordning sammanställt en recap med de viktigaste ögonblicken från avsnitt tre. Håll tillgodo!


Dothrakis brinnande svärd – och undergång

Tidigt i avsnittet får vi ett (kärt?) gammalt återseende då Melisandre a.k.a. The Red Woman rider in mot Winterfell. På vägen dit stannar hon till och med sin kraft från The Lord of Light ger hon alla Dothrakisoldater brinnande svärd att hjälpa dem i kampen mot de döda. Eggade av detta rider de in i mörkret – och alla ljus slocknar. Man kan ju här undra lite varför inte de två drakarna bara tog en repa över de dödas armé och eldade upp dem? Men då skulle det ju såklart inte vara så mycket till drama kvar i avsnittet. Oavsett känns detta onödigt och som ett forcerat slut för det folk som hjälpt Dany bli den hon är i dag.

Dany och Jon blev drakryttare – och inte mycket mer

Snart nog insåg dock Drakdrottningen och Jon Snow att det kanske var en bra idé att använda drakarna, trots allt. De klev därför upp på dem och gick till attack. I någon minut innan The Night Kings snöstorm tog över och de flög vilse. Efter att ha talats om drakarnas kraft och potentiella magi så länge var de oväntat odugliga. Gjorde de verkligen något särskilt i det här avsnittet? Det var varken de som tände eld på skyttegravarna (det var, återigen, Melisandre) och det var inte de som tog kål på de dödas armé. Och när de levandes armé inser att drakarna lämnat slaget retirerar resterande krigare in till Winterfell igen – förutom stackars Edd som slutligen möter sin undergång.

Bran wargar iväg

Borta i The Godswood står Theon redo att offra sig för familjen Stark och skydda Bran från de döda. Återigen är det väldigt otydligt vad Bran ser och förstår som The Three Eyed Raven. Han lämnar i alla fall sin kropp för att warga in i ett gäng korpar och… flyga runt? Kul för honom.

Lyanna Mormont möter sitt öde


Game of Thrones allra tuffaste karaktär får i detta avsnitt tyvärr möta sin undergång. Och den är stor. En gigantisk zombiejätte grabbar tag i henne och krossar hennes lilla kropp men med en sista kraftansträngning lyckas hon hugga jätten i ögat och på så sätt rätt många som den skulle kunnat döda. Vi kommer sakna dig, Lyanna.

Arya leker kurragömma – och Beric går under

Avsnittets kanske mest spännande episod innefattar varken drakar eller The Night King utan Arya och tystnaden. Inne i Winterfell hamnar nämligen Arya när hon kastar sig in undan en massa av zombies utanför. Väl inne är det dödstyst och runt omkring vandrar zombies i väntan på att hitta något att attackera. Arya får här verkligen användning för sina smygarskills och lyckas undvika att bli upptäckt länge. Men till sist går det inte längre och i panik tvingas hon fly. Men då kommer två favoriter till undsättning – The Hound och Beric med det brinnande svärdet. Det är fint för The Hound hade i skräck för elden utanför vägrat göra något men när han ser att Arya behöver hjälp trotsar han sin skräck och dyker in. Denna kamp mot de döda gör dock att Beric för sista gången lämnar detta jordelivet samtidigt som han räddar Arya. Slutligen har The Lord of Lights plan för honom slutförts och det verkar som att den hela tiden var att hålla Arya vid liv. Något man förstår senare i avsnittet.

Melisandre ger ett sista gott råd

Inne i Winterfell stöter Arya också på Melisandre som i allt kaos ger henne en sista push att orka kämpa. Hon säger: ”What do we say to the god of death?”. En blinkning till vad Aryas gamla svärdmästare brukade fråga henne och då svarade alltid Arya ”Not today”. Detta ger sannerligen en hint om att hon kommer att överleva och med den vetskapen rusar Arya iväg.

Kryptan var (såklart!!!) inte säker

Inte mindre än en handfull gånger i förra avsnittet sades det att kryptan var den säkraste platsen på hela Winterfell. Och när man hört det för kanske sjätte gången så började man ana oråd. Med rätta, skulle det visa sig, då The Night King reser alla döda igen och det inkluderar såklart alla som begravts i kryptan. Ur väggarna (som eventuellt var gjorda av papper) kryper nordens gamla kungar och drottningar och det ser plötsligt väldigt mörkt ut för Sansa och Tyrion. Över den vetskapen återförenas de i ett väldigt fint ögonblick där de konstaterar att de tillsammans kanske var det bästa som hänt dem.

The Night Kings otäcka leende

Samtidigt som allt detta pågår sker också en drakjakt där Dany och Jon mest flyger runt i cirklar. Men när de inte gör det så försöker de få fatt i The Night King som förvandlat Danys drake Viserion till en isdrake. Efter en, lite lam, fajt lyckas till sist Jon att störta draken och The Night King landar på marken. Där gör Dany det man tänkt ska fungera hela tiden – hon ger honom en god rostning med sin drake. Men ur lågorna syns bara den leende Nattkungen som siktar med sitt spjut mot Dany som då flyr. Då börjar The Night King vandra mot Winterfell och Bran.

Jorah offrar sig för sin älskade Khaleesi

Samtidigt som allt ser ut att gå fullständigt åt helvete för alla och Winterfell står i lågor sveper Jorah in för att än en gång rädda Dany. Med sitt svärd lyckas han oskadliggöra en hel hord döda men till sist klarar han inte mer och med århundradets underdrift säger han: ”Jag är skadad”. Till sist offrade sig så Jorah för sin älskade och medan Dany sjunker ihop bredvid hans döende kropp slingrar sig Drogon runt dem för att skyla dem från omvärlden. Och det känns logiskt att det är så han slutar sin tid på den här jorden, hans karaktärsresa är slut, han har släppt sin avundsjuka på Tyrion och accepterat Jons kärlek för Dany. Det fanns helt enkelt inga fler historier att berätta.

Theon offrar sig för Bran

Till sist når The Night King Bran som väntar på honom i The Godswood och har slutat leka korp. Mellan dem står dock Theon som svurit att kämpa för sin gamla familj och med ett vrål kastar han sig mot Nattkungen som dödar honom som vore han inget. Han går förbi honom och fram mot Bran och de har en episk stirrtävling samtidigt som The Night King sträcker sig efter sitt vapen…

Arya dödar The Night King och räddar dem alla

Så händer det ingen förväntat sig. Ur skuggorna slungar sig plötsligt Arya mot The Night Kings rygg. Hann hinner dock reagera och vända sig om men tack vare sin träning överlistar Arya honom och hugger honom i magen med sin dolk av Valyriansk stål. Och så splittras Nattkungen i tusentals iskärvor och när han gör det faller hans drake och hela de dödas armé går under i ett slag. Kampen mot de döda är över – och visst gick det lite för snabbt? Och enkelt? Det känns som vi blivit lite lurade? Det finns dock en intressant historia bakom att Arya har just den dolken. Det är nämligen samma dolk som startade The War of the Five Kings långt tillbaka i säsong ett då en lönnmördare försökte döda Bran efter han sett Cersei och Jaime i tornet. Den dolken får sedan Bran av Little Finger i mitten av säsong sju och när Bran och Arya i denna säsongen återförenades gav han Arya dolken till henne under, ni gissade rätt, The Godswood. Kanske visste han hela tiden att hon skulle bli den som dödade The Night King.

Melisandre möter gryningen

När Melisandre dök upp tidigare i avsnittet sa hon till Ser Davos att han inte behövde mörda henne för hon skulle vara död innan gryningen. Och här kan vi snacka om att hon inte lever på marginalerna. Precis inför gryningen kliver hon ut i snön, tar av sig sitt magiska halsband och faller ihop i snön. Liksom med Beric verkar The Lord of Lights plan för henne vara slut och hon fyller inte längre något syfte i historien. Natten var verkligen mörk och full av ondska men nu gryr dagen i Westeros och det återstår att se vad de tre sista avsnitten kommer att bjuda på.


Frågor vi har efter avsnittet:

– Vad sjutton hände med Ghost? Han syntes i seriöst två sekunder i förra avsnittet och två sekunder i detta, men vad åstadkom han egentligen? Vi vet att han överlevde för han skymtar förbi igen framåt slutet men på riktigt – skulle inte jättevargar vara övernaturliga väsen? Kändes inte så nu.

– Typ ingen viktig karaktär dog? De vi vet är döda är Theon, Jorah, Beric, Edd, Lyanna och Melisandre. De vi vet klarade sig är Rhaegal, Birenne, Podrick, Grey Worm, Tormund och typ ALLA ANDRA. Det sjuka är att Walter Frey vid The Red Wedding dödade fler viktiga karaktärer än The Night King med hela de dödas armé. Osannolikt är ordet.

– Vad ville The Night King? Det har gått åtta (!) säsonger där hotet nummer ett varit just han och hans armé. Och nu dog han och alla de döda i ett slag och fortfarande har vi ingen jäkla aning om vad han ville eller varför. Så oklart!

– Och vad var grejen med Azor Ahai? Det var ju under alla säsonger en diskussion om det var Dany eller Jon som skulle bli den som räddar dem alla och vänder natten mot dag. Så blev det Arya men inget av profetian stämmer in på henne. Vi har så många frågor om detta vi hoppas att få svar på i avsnitten som finns kvar.

Läs mer:

11 viktiga ögonblick ur andra avsnittet av Game of Thrones säsong 8
10 viktiga ögonblick ur första avsnittet av Game of Thrones säsong 8
Spoilersäkra din arbetsplats inför Game of Thrones
Recap: 7 säsonger av Game of Thrones på 5 minuter

Foto: HBO