13 omsnackade serier du borde se innan året är slut

13 omsnackade serier du borde se innan året är slut

Har tv-året bara flugit dig förbi? Stressa inte, det finns fortfarande gott om tid att titta ikapp innan 2017 är slut. Baaam listar 13 serier värda din tid.

Läs mer: 12 filmer alla snackade om 2017 (som du borde ha sett)

Vår tid är nu

Foto: SVT

En dramaserie på klassiskt SVT-manér som utspelar sig i Stockholm precis efter att andra världskriget tagit slut. Handlingen kretsar kring en anrik restaurang, familjen som driver den och personalen som jobbar där. Kolla för de vackra kostymerna, klasskildringarna och den över klassgränserna förbjudna romansen mellan Nina och Calle.

Game of Thrones säsong 7

Foto: HBO

Få kan väl ha missat den tokhajpade säsongen av Game of Thrones. I den näst sista säsongen någonsin har Daenerys äntligen tagit sig till Westeros. Beväpnad med drakar och armé har hon för avsikt att ta makten från Cersei. Vi får självklart fortsätta följa andra karaktärer som Jon Snow, Arya Stark, Jaime och Tyrion Lannister, Sansa Stark och Theon Greyjoy.

Mindhunter

Foto: Netflix

En nykomling på Netflix denna hösten som handlar om FBI-agenterna som var först med att prata om begreppet seriemördare. Serien utspelar sig på 80-talet när polisväsendet först började använda sig av psykologiska teorier i mordutredningar för att bättre förstå brottslingar och vad som driver dem. Mindhunter bygger på sanna historier och mördare och skildrar en avgörande tid i kriminalhistorien.

Läs mer: Allt vi vet om The Handmaid’s Tale säsong 2 (och då är Sverigepremiären)

The Handmaids Tale

Foto: Hulu

En serie olik många andra om en dystopisk framtid där en totalitär militärregim styr i dagens USA och fertila kvinnor tvingas in i slaveri för att föda barn åt högt uppsatta män i militären. The Handmaids Tale är lika bra som den är mörk och vi lovar att den inte kommer lämna dig opåverkad.

Big Little Lies

Foto: HBO

En miniserie från HBO som tog hem storslam på Emmy-galan i fjol. Handlingen kretsar kring en grupp kvinnor, deras familjer och liv i en lugn småstad i USA. Den visar vad som döljer sig under den till synes perfekta ytan och tar upp ämnen som mobbing, otrohet och mäns våld mot kvinnor. Se för de komplexa karaktärerna, det utmärka skådespeleriet och den fantastiskt varma och starka vänskapen mellan kvinnorna.

Stranger Things 2

Foto: Netflix

I oktober kom säsong två av en av förra årets mest hajpade serier. Den 80-talsdoftande serien är en perfekt blandning av mysig nostalgi och monsterspäckad spänning. I den andra säsongen försöker Will återhämta sig från sin tid i ”the upside down”, Nancy och Jonathan är på jakt efter upprättelse för Barb och Eleven återvänder.

The Deuce

Foto: HBO

En av manusförfattarna bakom kultserien The Wire har skapat det här HBO-dramat om legaliseringen och framväxten av porrbranschen i New York under 70- och 80-talet. James Franco och Maggie Gyllenhaal har huvudrollerna i detta mörka drama om misogyni, homofobi, sexuellt utnyttjande, rasism och sociala hierarkier.

Master of None säsong 2

Foto: Netflix

Otroligt mysig men är samtidigt träffsäker i sin skildring av rasism, invandring och hbtq-frågor. Efter ett uppbrott med sin flickvän tillbringar Dev några månader i Italien. Han blir vän med (och senare kär i) italienska Francesca men flyttar snart tillbaka till New York. Säsong två fortsätter i samma spår som den första med att skildra verkligheten för millenials. Det handlar om allt från tinderdejter och vänskap till familj och religion. Avsnittet ”Thanksgiving”, om Denise kamp för att komma ut och bli accepterad av sin familj, är särskilt bra.

Riverdale

Foto: The CW

Längtar du efter ett nytt tonårsdrama att sluka? Då är Riverdale något för dig. Baserad på serieböckerna om Archie handlar serien om en grupp tonåringar och deras familjer i ett litet samhälle. Kärleksdrama blandas med svek, lögner och mord och har den där perfekta balansen mellan lättsmält och spännande.

Twin Peaks: The Return

Foto: Showtime

Kultserien från 90-talet som banade väg för i princip alla andra tv-serier fick under hösten en länge efterlängtad uppföljare. Den nya säsongen utspelar sig 25 år efter den första. Alla gamla karaktärer som agent Cooper och Laura Palmer är tillbaka i serien som är knäppare än någonsin. Förvänta dig ingenting och allting på samma gång.

Girls säsong 6

Foto: HBO

Med sin sista säsong gick Girls ut med fanan i topp. Hannah, Marnie, Shoshanna och Jessa glider allt mer isär och de kämpar med sina karriärer, relationer och föräldrar. Den sjätte säsongen är ärlig, välskriven och hjärtskärande samtidigt som den är hoppingivande.

13 Reasons Why

Foto: Netflix

En av de mest omsnackade, och kontroversiella, serierna som dykt upp under året. Den börjar med att tonåriga Hannah tar sitt liv. Efter sig lämnar hon ett antal kasettband där hon berättar om de händelser och personer som har varit anledningarna till att hon tagit sitt liv. Serien fick kritik för att romantisera självskadebeteende och självmord, men den har även blivit hyllad för att våga ta upp tunga ämnen.

Orange is the New Black säsong 5

Foto: Netflix

Den senaste säsongen om fängelsedramat tog ett nytt grepp om berättandet. Istället för att, som tidigare säsonger gjort, utspela sig under en längre tid så tar säsong fem plats under bara ett par dagar. Handlingen är således mer koncentrerad till några få karaktärer och händelser.

Foto: HBO, Netflix