13 saker som alla som var tonåringar vid millennieskiftet känner igen

13 saker som alla som var tonåringar vid millennieskiftet känner igen

Du som var tonåring vid förra millennieskiftet kanske minns The Matrix, Justin Timberlakes frisyr och Nokia 3210. Bered dig på en nostalgitripp bland kulturfenomen, tech och millenniumbuggar.

Nu vid nyår är det tjugo år sedan millennieskiftet och du som var tonåring då är i dag mellan 33 och 39 år gammal. Redo för lite nostalgi? Här listar vi 14 fenomen som du förmodligen känner igen från din tonårstid.

Livet i Sex and the City

Sex and the City

Snygga skor och vinlunch – drömmen om New York.

Du trodde att folk i New York faktiskt levde som i Sex and the City. Serien, som hade svensk premiär på TV3 1999, fick alla tonårstjejer att drömma om livet i New York eftersom man på allvar trodde att det bara krävdes en resa över Atlanten för att man skulle få gå i skor från Malono Blahnik, dricka cosmopolitans och ha sex! För visst var det väl så alla levde där då?

Datordrömmen iMac G3

iMac G3

En sådan här på flickrummet och livet var komplett!

Du dreglade över färgbomben iMac G3 som på allvar var den coolaste dator du någonsin sett. Det var som att se in i framtiden. I framtiden kommer alla att ha gigantiska plastpjäser i grälla färger på sina skrivbord – och de kommer att älska det. Nej, så blev det inte. G3:an slutade tillverkas 2003 och ersattes med den helt vita G4:an.

Hetaste nallen Nokia 3210

 

Nokia 3210

Upptill en veckas batteritid. Hörde ni det, Apple!?

Du drömde dag och natt om supermobilen som kom 1999 och som fortfarande röstas fram som den bästa mobilen någonsin eftersom den inte gick att ha sönder och hade en batteritid på upp till en vecka! Dessutom var den utrustad med nymodigheter som inbyggd antenn och det nya skrivsystemet T9 som gjorde att du inte behövde trycka tre gånger på tvåan för att få fram ett C.

Skräckisen Blair Witch Project

Blair Witch Project

Vi vågar fortfarande inte lova att filmen inte var på riktigt.

Alltså, filmen var ju bara på låtsas, det visste du ju. Men det såg ju ruggigt verkligt ut. Och kunde man vara riktigt säker på att man inte hade hittat den där inspelningen i skogen? Hur skulle man kunna vara säker på det!? Många sömnlösa nätter…

Justins rimliga frisyr

Justin Timberlake 1999.

Inget konstigt med den här frisyren.

Om man sjunger i NSYNC, ett av världens då största pojkband, kan ingen – alltså ingen – komma och säga att man har en oklädsam frisyr. Punkt. Millennieskiftet var nära och det var inget konstigt med Justin Timberlakes frisyr.

Dåtidens sökmotor CD-ROM

CD-ROM

Det var ju så smidigt att ha böckerna på CD-ROM.

Uppsatsdags i skolan och du laddade in CD-ROM-skivor med uppslagsverket Nationalencyklopedin på. Man ville ju göra sin research ordentligt och du var SÅ förbi att slå i böcker. Internet? Jo, visst fanns internet, det var ju årets julklapp redan 1996. Det fanns till och med wifi, som faktiskt kom just 1999, men vem sökte på internet när all världens kunskap fanns på några skivor?

Punkdrömmar med Blink 182

Enema of the State med Blink 182.

Skatepunkscenen var stor vid millennieskiftet.

Om du var tonåring strax före millennieskiftet kan du ha levt i villfarelsen att du var punkare för att du hade Enema of the State med skatepunkbandet Blink 182 på CD. Det var du inte. Du var eventuellt skejtare.

Eftermiddagsunderhållning med Buffy the Vampire Slayer

Buffy the Vampire Slayer

Buffy var coolare än kanske någon annan på tv 1999.

Hem från skolan och direkt på med tv:n, för där rullade Buffy the Vampire Slayer så gott som dagligen. Vi fick inte nog av att slacka i soffan med en Risifrutti och se Sarah Michelle Gellar sparka vampyrrumpa och slakta demoner i rollen som Buffy Summers.

Pinsam American Pie-bio

American Pie

Vi skämdes och skrattade samtidigt.

Ok, filmen var både rolig och bra, men visst fick du lite röda kinder under nyckelscenen där Jason Biggs först stoppar in fingrarna och sedan en annan kroppsdel i en varm äppelpaj? Fnittret från generade kompisgäng ekar fortfarande på biografer världen över.

Smygkriminalitet med Napster

Napster-logotyp

Napster är nu en sajt där du kan köpa musik.

Nu var det inte många som kom år fildelningssajten Napster redan 1999. Det var inte förrän ett par år senare som Napster peakade med över 26 miljoner användare 2001 som helt oblygt och olagligt delade mp3:or med varandra. Störst uppståndelse väckte sajten år 2000 när Madonnas Music läcktes via Napster innan den ens var släppt.

Iprenmannen var den bästa reklamen

 

 

 

”Jag är Ipren den intelligenta värktabletten!” Ja, det är 20 år sedan den lilla vita och blå Iprenmannen kom in i våra hem första gången med sin gitarr och sina löften om snabb smärtlindring. Efter drygt tio år av trallvänlig reklam fick både publiken och skådespelaren Johann Neumann nog och lämnade rollen för att istället bli ansiktet utåt för humorprogrammet Raw där han i introt skrattar så mycket att han sprängs. Rollen som Iprenmannen har gjort det svårt för honom att få andra roller. ”Mitt ansikte är sönderbränt. När de ser mitt ansikte ser de bara Iprenmannen”, sa han i en intervju med Expressen.

Du höll på att tappa förståndet av The Matrix

The Matrix

Om man bara hade en tiondel av Trinitys coolness.

På riktigt. Hur cool kunde en film bli!? Och hur gjorde de den där bakåtlutningsgrejen där Neo kommer undan supersnabba och farliga kulor? Filmen hade premiär i juli 1999 och innan sommaren var slut hade alla, vi menar alla, testat hur långt bakåt man kunde luta sig. Men vad handlade filmen egentligen om? Vad var verklighet och vad var det inte? Och vad betydde det? Det här var frågor vi inte gärna svarade på eftersom det även efter att man hade sett den var lite oklart, men filmen hade tillräckligt mycket lack, läder, kolsvarta solglasögon och coola scener för att ändå vara vår bästa film genom tiderna.

Skräcken för millenniumbuggen

Millenniumbuggen

Kom ihåg! Datorn av före nyår! Och ett häfte om hur man skulle anpassa sig till millenniumbuggen, utgiven av den brittiska regeringen till alla brittiska hushåll.

Klockorna räknade ner och vi skulle fira att ett nytt årtusende inleddes. Och det är klart att det inte skulle hända något med vår elektronik eller våra vitvaror eller flygplan bara för att det bytte år. Eller hur? Utåt skrattade vi åt farhågorna, men innerst inne växte paniken, skulle 3210:an bara lägga av vid midnatt!? Och vid tolvslaget var det många som ängsligt tittade upp mot himlen för att se om flygplanen skulle regna ner och som tacksamt tänkte på sina millenniumsäkrade vitvaror.

Foto: TT, Shutterstock, Warner Bros, HBO, Universal Pictures, Apple, Nokia, Mutant Enemy Productions

 

Läs mer: 

Quiz: De här filmerna hade premiär 2019 – hur många har du sett?

Bildspecial: Så ser Vänner-skådisarna ut idag

Bildspecial: Så ser Gossip Girl-skådisarna ut idag