13 svenska stjärnskott 2018

13 svenska kändisar som klev in i rampljuset 2018

2018 närmar sig sitt slut och årssammanfattningarna avlöser varandra. Här följer en lista på några nya svenska kändisar som på riktigt gjort avtryck under året.

2018 har flera svenska kändisar klivit in i rampljuset. Vissa är nya talanger och andra har legat och puttrat i bakgrunden men nu fått sitt stora genombrott. Den gemensamma nämnaren på denna lista är i alla fall att samtliga stjärnskott har imponerat med sin talang och blivit riktiga snackisar under året.

Här är 13 kändisar som fått sitt stora genombrott 2018 – och som vi förutspår kommer briljera ännu mer under 2019:

Greta Thunberg

Greta Thunberg blev känd för sin klimatstrejk 2018

Foto: Hanna Franzén/TT

15-åriga Greta Thunberg från Stockholm har blivit uppmärksammad över hela världen efter sin skolstrejk utanför den svenska riksdagen tidigare i år. Därefter har hon fått möjligheten att vara med på klimattoppmötet i polska Katowice, där hon bland annat höll ett uppmärksammat tal. Times Magazine har dessutom listat Greta Thunberg som en av de 25 mäktigaste tonåringarna i världen.

Victor Leksell

Victor Leksell slog igenom 2018 med låten Tappat

Foto: Live Nation

Victor Leksell slog igenom i höstas med singeln Tappat, som sedan släppet i oktober har över 8,3 miljoner lyssningar på Spotify. Artisten har även varit förband till Hov1, Tjuvjakt och Molly Sandén och under 2019 ger han sig ut på sin första soloturné. ”För sju månader sedan visste jag inte hur man fick ut en låt på Spotify, så att ha en vårturné är en overklig upplevelse”, sade Victor i ett pressmeddelande från turnéarrangören Live Nation för ett par dagar sedan.

Imenella

Imenella debuterade på Grammisgalan 2018

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Rapparen Imenella gjorde sin scendebut på Grammisgalan 2018 och nu är hon själv nominerad till Årets nykomling och Årets hip hop på nästa års gala. Dessutom är hon nominerad till Framtidens artist på P3 Guld 2019. Imenella debuterade med låten Moves och ungefär ett halvår senare kom singeln Chagga som just nu har över två och en halv miljon lyssningar på Spotify. Till sommaren kommer hennes första album.

Christoffer Nordenrot

Christoffer Nordenrot debuterade som huvudrollsinnehavare i Den blomstertid nu kommer

Foto: Jessica Gow/TT

Christoffer Nordenrot har tidigare gjort mindre roller i tv-serier som Fallet och Blå ögon men i år är året då skådespelaren har fått sitt stora genombrott. I sommarens svenska storfilm Den blomstertid nu kommer fick Christoffer Nordenrot nämligen göra debut som huvudrollsinnehavare. Filmen handlar om hur Sverige hamnar under en mystisk attack och Alex (Christoffer Nordenrot) tvingas tillbaka till sin barndomsby. Där måste han försonas med sin far och sin ungdomskärlek, Anna, medan de gemensamt kämpar för att överleva.

Della Q

Podcasten Della Q blev en snackis 2018

Foto: Josefine Bäckström

Den nya podcasten Della Q har trots tuff konkurrens nått stora framgångar i poddbranschen. Första avsnittet kom i juli 2018 och programledarna Anna Björklund, Moa Wallin och Bianca Meyer har verkligen gjort avtryck med sin frispåkiga humorpodd. De kallar sig själva för ”Sveriges enda renodlade kvinnopodd” – och Della Q har verkligen delat landet i två läger. Vissa älskar och andra avskyr – men väldigt många lyssnar.

Albin Lee Meldau

Albin Lee Meldau fick sitt stora genombrott i Så mycket bättre i år

Foto: Roberto Finizio/TT

Albin Lee Meldau slog förvisso igenom för ett par år sedan med låten Lou Lou. Men 2018 är ändå året då han fick sitt stora genombrott. Albin gjorde succé i tv-programmet Så mycket bättre, och hans turné 2019 slog slut så fort att han valde att sätta in flera extrakonserter. Ett ytterligare bevis på att det här har varit göteborgarens år är det faktum att Albin knep en andraplats på sökjätten Googles lista över 2018 års mest sökta personer.

Selam Fessahaye

Stylisten Selam Fessahaye fick en egen serie på SVTplay 2018

Foto: Anette Nantell/DN/TT

I år fick Selam Fessahaye ett eget tv-program på SVT Play. Programmet heter Salams stil och är en miniserie där man får följa Selam Fessahayes spännande arbete som modeskapare och stylist till bland annat Seinabo Sey, Sabina Ddumba och Gina Dirawi. Under hösten visade Selam Fessahaye dessutom sin första kollektion under Fashion Week Stockholm och många menade att det var modeveckans bästa visning.

Sebastian Walldén

Sebastian Walldén vann Idol 2018

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sebastian Walldén kammade hem titeln som årets Idol 2018 och vinnarlåten Everything blev därmed artistens första singel. Under Idolsäsongen utsågs Sebastian dessutom till den mest talangfulla deltagaren i programmets historia av jurymedlemmen Kishti Tomita. I framtiden vill Sebastian bli en folkkär artist och underhållare precis som förebilden Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Alba August

Alba August spelade Astrid Lindgren i filmen Unga Astrid

Foto: Erik Simander/TT

Som huvudrollsinnehavare i filmen Unga Astrid förutspådde många Alba Augusts stora genombrott. Och visst blev det så. Hennes tolkning av Astrid Lindgren imponerade på många och sedan premiären har hon blivit kallad ”En av Sveriges hetaste skådespelerskor”. Alba August har även spelat huvudrollen i Netflix storsatsning The Rain, och nästa år är hon aktuell med långfilmen Quick.

Fricky

Frickey är nominerad till Årets artist på P3 Guld 2019 och Årets nykomling och Årets låt (Aqua Aura) på Grammisgalan 2019

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fricky debuterade i juni 2016 med låten Kär, men 2018 var året då han på riktigt slog igenom. Han är en av årets mest omtalade artister och utsågs till årets stora genombrott av branschorganisationen Musikförläggarna. Fricky är även nominerad till Årets artist på P3 Guld 2019 och Årets nykomling och Årets låt (Aqua Aura) på Grammisgalan 2019.

Agnes Lindström Bolmgren

Agnes Lindstrom Bolmgren var med i Tårtgenrealen

Foto: Karin Törnblom/TT

I våras gick Agnes Lindström Blomgren ut Scenskolan och en kort tid därefter slog hon igenom med rollen som Åsa Sjöman i Filip och Fredriks Tårtgeneralen. ”Det var ganska bisarrt. Det är inte ofta man tar examen och veckan efter står på inspelning och skäller ut Persbrandt”, sade hon tidigare i en intervju med ELLE.

Junior Brielle

Bröderna Daniel och Gabriel bildar duon Junior Brielle

Foto: Anette Nantell/DN/TT

I november i år utsåg P3:s musikredaktörer Junior Brielle till framtidens artist. Ett pris som tilldelas artister de tror kommer vara musikvärldens stora namn om några år. Duon består av bröderna David och Gabriel från Brunflo i Östersund och förutom sin poetiska pop har de blivit kända för sina liveframträdande där de bland annat brukar slå sönder datorer.

Armand Duplantis

Armand Duplantis tog EM-guld i Berlin 2018

Foto: Michael Kappeler/TT

I idrottsvärlden slog stavhopparen Armand Duplantis igenom redan förra året. Då erövrade han det svenska rekordet såväl utomhus som inomhus – och slog juniorvärldsrekord med ett hopp på 5,90 meter. 2018 blev dock året då stavhopparen blev ett namn för hela svenska folket. Under EM i Berlin i somras kammade han nämligen hem guld efter att ha hoppat imponerande 6,05 meter. Det högsta en svensk någonsin hoppat – tillika ett nytt juniorvärldsrekord. Armand Duplantis har kallats landets största fridrottstalang och haft rubriker i både nationell och internationell press. Faktum är att det bara är två andra i världen som har hoppat högre än Armand Duplantis.

Läs mer:

Artisterna som spelar i Sverige 2019 – konserterna att ha koll på

Här är de bästa tv-serierna att se fram emot under 2019

Lill-Babs, Avicii och 22 andra kändisar som lämnade oss 2018