14 feministiska sommarprat som alla borde lyssna på

14 feministiska sommarprat som alla borde lyssna på

Sveriges radios program Sommar i P1 har levererat en rad viktiga och feministiska sommarprat genom åren – Liv Strömqvist, Lisa Ekdahl, Maria Sveland och Annika Norlin för att nämna några av sommarvärdarna. Vi har valt ut 14 sommarprat som vi tycker att alla borde lyssna på.

Metoo-året 2017/2018 satte på ett unikt sätt kvinnors upplevelser och tankar på agendan, och konstigt vore det väl om inte det speglades även i de efterföljande sommarpraten i Sommar i P1. 2018 fick vi bland annat höra journalisten och författaren Katarina Wennstam förklara att det är farligare för kvinnor att göra slut med en våldsam kille än att gå ensam genom en mörk park på natten. Och Sara Danius fick hela landet att hålla andan när hon direktsände sitt prat om Svenska Akademien.

Vi har gjort en liten lista på sommarprat som vi tycker att alla borde ta sig tid att lyssna på. Och temat är självklart feminism.


14 feministiska sommarprat genom åren

Sara Danius, 2018

Svenska Akademiens före detta ständiga sekreterare Sara Danius valde äntligen att ge sin version av metoo och skandalerna i akademien som slutligen tvingade fram hennes avgång. Hon valde att direktsända sitt sommarprat, till skillnad från de flesta andra som spelar in i förväg – och det var ett nära på fläckfritt framförande.

”Jag lärde mig också andra ord under min tid som ständig sekreterare. Ord som ’golden shower’ och ’honey trap’. Jag tar dem igen. ’Golden shower’ och ’honey trap’. Handen på hjärtat: jag hade aldrig hört talas om dessa ord. Och det hade jag väl inte kunnat tro, att jag skulle bli tvungen att konsultera en pornografisk ordbok för att kunna sköta mitt ämbete som Svenska Akademiens ständiga sekreterare, därtill den första kvinnan att inneha denna befattning. Men så blev det.”

Här kan du lyssna på Sara Danius sommarprat.

Athena Farrokhzad, 2014

Poeten, dramatikern tillika litteraturkritikern Athena Farrokhzad citerar direkt ur SCUM-manifestet, spelar Ebba Gröns Beväpna er och talar om feminism, klass och rasism – och ingen har någonsin fått så många anmälningar till Granskningsnämnden emot sig efter ett sommarprat. Men trots att hon anmäldes över hundra gånger fälldes hon inte på en enda punkt.

Här hittar du Athena Farrokhzads sommarprat!

Liv Strömquist, 2013

MENS! Ja, det är faktiskt till väldigt stor del det som serietecknaren och radioprofilen Liv Strömquist pratar om i sitt program. Och tur är väl det – för vem gör det annars? Hon tar oss genom eror och åter eror av tabu och förtryck, från antikens Grekland till häxprocesserna och vidare till skoltiden på 90-talet.

Här hittar du Liv Stömquists sommarprat!

Lisa Ekdahl, 2017

”Jag heter Lisa Ekdahl och jag har haft turen att födas av en mamma som är feminist.” Så inleds programmet, och Ekdahl fortsätter sedan att berätta om hur hon vägrade prata om sin son för att hon inte ville bli definierad av sitt mödraskap istället för sitt konstnärsskap. Hon berättar om en mansdominerad musikbransch och hur hon upptäckte att egenskaper värderas olika beroende på om du är en man eller en kvinna.

Här hittar du Lisa Ekdahls sommarprat!

Katarina Wennstam, 2018

Mäns våld mot kvinnor står i centrum när författaren Katarina Wennstam sommarpratar. Hon bryter ner allt på ett argt men väldigt pedagogiskt sätt – från skammandet av kvinnlig sexlust till skulden som läggs på kvinnor när de våldtas av män.

Här hittar du Katarina Wennstams sommarprat!

Annika Norlin, 2015

Låtskrivaren, artisten och journalisten Annika Norlin pratar om ett av sina absoluta favoritämnen i sitt sommarprat: PMS och PMDS.

”Det är så märkligt när det som gör ont har en rytm och en förklaring. Man vet varför man känner som man gör och därför är det inte lika farligt. Men om man skulle hugga av ett ben och veta att det skulle växa ut igen imorgon så skulle det ändå göra lika ont.”

Du hittar Annika Norlins sommarprat här!

Maria Sveland, 2013

Författaren och journalisten Maria Svelands sommarprat från 2013 sändes på tvåårsdagen efter Utöya. Hon tar upp Breivik och hans största hat: feminismen. Något som inte alls har uppmärksammats särskilt mycket i media, och varför blev det så?

”När Breivik i sitt manifest ska förklara för världen varför han mördat alla dessa oskyldiga människor så är det feministerna han börjar med. Det är feministerna, menar Breivik, som förstört samhället genom att ömma för mångkultur och lära män att byta blöjor istället för att hantera vapen.”

Du hittar Maria Svelands sommarprat här!

Linnéa Claeson, 2017

Sedan Linnéa Claeson slog igenom med sitt Instagramkonto Assholesonline har fyra politiska partier försökt värva henne – men hon har sagt nej. Hon vill inte verka partipolitiskt. I stället passar hon på att framföra en politisk önskelista i sitt sommarprat: Inför samtyckeslag; Hårdare straff för sexualbrott; Inför obligatorisk sexualkunskap.

Du hittar Linnéa Claesons sommarprat här!

Agnes Wold, 2014

Många kanske anser att det här programmet inte är direkt feministiskt – men det är det. Indirekt. Allas vår favoritprofessor Agnes Wold älskar att mygga av hälsomyter som leder till onödig stress och oro, kanske framför allt bland kvinnor. I sitt sommarprat radar hon upp tio myter, bland annat dessa:

  • Amning skyddar mot allergi.
  • Det finns så få kvinnliga professorer för att kvinnor inte funnits så länge i universitetsvärlden.
  • Kvinnor (och män) gör sämre akademisk karriär om de blir föräldrar.
  • Kvinnliga forskare kommer inte fram för att de är osjälvständiga
  • Kvinnor vågar inte söka attraktiva tjänster inom forskarvärlden
  • Man ska vara glad och utvilad – annars fungerar immunsystemet dåligt
  • Städning hjälper mot allergi

Du hittar Agnes Wolds sommarprat här!

Sanna Lundell, 2015

Journalisten programledaren Sanna Lundell berättar att anpassning har varit det största hindret i hennes liv. Att anpassa sig för patriarkatet och andra människors beroendesjukdomar. Här får vi bland annat höra om Lundells feministiska uppvaknande.

Du hittar Sanna Lundells sommarprat här!

Emma Molin, 2018

”Hur känns det att vara tjej och samtidigt vara rolig, eftersom det finns så få roliga tjejer?” frågade en kille Emma Molin när de gick på gymnasiet. Emma Molin är en kvinna i ett humorpatriarkat, och hon blev i och med det uppmärksammade avsnittet Ladies Night i Grotesco en viktig person under Metoo-hösten 2017.

”Vi kvinnor drillas från barnsben att endast en kvinna i taget kan vara framgångsrik. […] Ur mitt perspektiv så var det här det absolut största med hela #meetoo och framförallt #tystnadtagning. Att vi kvinnor inte spelade med i det där dassiga revytänket. Vi accepterade inte längre att ställas emot varandra och jämföras. Vi gick ihop enade och backade upp varandra.”

Du hittar Emma Molins sommarprat här!

Sara Mohammad, 2016

Sara Mohammad berättar om könsstympning och hennes arbete för att bekämpa hedersrelaterat förtryck inom alla religioner. Hon talar om islamofobi och Pela och Fadime, och hon talar om sin egen uppväxt i irakiska Kurdistan.

Här hittar du Sara Mohammads sommarprat!

Seinabo Sey, 2015

Med genuin utgångspunkt ger hon tips till en brun, ensam flicka i Sverige– för hon saknade själv representation och förebilder i media när hon var liten. Seinabo Sey beskriver också hur hennes kropp är under ständig attack, och hur hon började banta redan som 8-åring då hon kom till Sverige.

Du hittar Seinabo Seys sommarprat här!

Zara Larsson, 2015

I sitt sommarprat tar då 17-åriga Zara Larsson isär de strukturer som drabbar både kvinnor och män. Hon berättar hur hon hatar machokulturen för att den uppmuntrar till våld, och förklarar varför kvinnor är rädda när de går ensamma hem på natten.

Du hittar Zara Larssons sommarprat här!

Cajsa von Zeipels, 2018

Konstnären Cajsa von Zeipels skulpterar starka, överdimensionerade kvinnor som aldrig ser så där hjälplösa eller försiktiga ut som kvinnor ofta har porträtterats historiskt. Hon berättar om relationen till sin pappa som allt har varit feminist, och hur hon plötsligt insåg att hon var homosexuell.

Du hittar Cajsa von Zeipels sommarprat här!

Artikeln publicerades först på ELLE.