Artikeln innehåller reklamlänkar
Långa böcker – här är 15 tips

15 riktigt långa (och bra!) böcker du äntligen har tid att läsa

Vi tillbringar just nu mer tid än någonsin hemma. Tur då att det finns riktigt långa böcker du kan lägga tid på! Här är 15 av dem – som dessutom är sjukt bra!

Coronaviruset COVID-19 har lamslagit världen. För att skydda riskgrupper och undvika att spridningen eskalerar i oönskad takt är rådet att stanna hemma så mycket som möjligt. Det är såklart en märklig och ny situation för många. Och vad ska man göra av all tid hemma när man sett allt nytt på Netflix, lärt sig göra en inbakad fläta och byggt sina drömmars ö i Animal Crossing?

Svaret är såklart enkelt. Du ska läsa böcker! Böcker tar ju nämligen en hel del tid att läsa och om du vanligtvis känt dig för stressad för att hinna med det mellan gympasset och middagen med vännerna har du ju nu tid över. Därför har vi på Baaam valt ut några riktigt långa (och riktigt bra!) böcker och bokserier som du kan beställa hem eller låna digitalt och sätta tänderna i direkt. Vi lovar att du kommer lämna karantänen mer beläst och säkerligen med en nyfunnen kärlek för läsandet efter detta.


15 långa böcker värda din tid:


Anna Karenina av Lev Tolstoj

Lev Tolstojs klassiker är denna makalösa kärlekstragedi om passion, otrohet, vedergällning och straff i det gamla Ryssland. En magnifik roman om vad som händer när Anna Karenina vänder sitt kärlekslösa äktenskap ryggen för den stora kärleken i en tid när detta var långt bortom samhällets normer.

Antal sidor: 864

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

Ifemelu och Obinze blir kära som tonåringar i Nigeria. Men Ifemelu får ett visum för att studera i USA och möter där problematiken som finns i att leva som afrikan – inte afroamerikan – i den amerikanska kontexten. Det är en historia om kärlek, rasism och klass.

Antal sidor: 585

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Blixtra, spraka, blända! av Jenny Jägerfeld

Penny Löwe var ett litterärt stjärnskott som knappt hann lysa innan hon slocknade. Efter att ha bränt hela förskottet till boken i London återvänder hon till Sverige tomhänt. Men vännen Lola har en lösning. Det är högt driv och psykologiskt djup om vänskap och kreativitet.

Antal sidor: 519

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Den mörka materian av Philip Pullman

Allt tar sin början när Lyras farbror, Lord Asriel, återvänder till Oxford med berättelser om en plats nära Nordpolen där man kan ana en annan värld genom norrskenet. Snart är hon indragen i ett farligt äventyr bland häxor och pansarbjörnar i en värld som påminner mycket om vår egen – men inte riktigt. I tre delar dras vi med i en rafflande spänning som ger en bok man inte kan lägga ifrån sig.

Antal sidor: 1364

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Den hemliga historien av Donna Tartt

När Richard Papen börjar college hamnar han snart i skolans innersta, intellektuella krets. Tillsammans lever de dekadent med alkohol, droger och dionysiska ritualer som en dag går för långt. Vem behöver ta skulden för det?

Antal sidor: 703

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Vi får följa de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Berättelsen spänner över flera decennier och växlar mellan nattsvart mörker och glimtar av ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta även för de som står honom närmast.

Antal sidor: 732

Läs mer och köp här. (länk till butik)


1Q84 av Haruki Murakami

När Aomames taxi fastnar i Tokyos rusningstrafik, hon kliver ned för en trappa och hamnar i en annan verklighet. Tengo drömmer om att lyckas som författare och får ett märkligt uppdrag. 1Q84 är Haruki Murakamis största litterära satsning och är lika delar fascinerade, obehaglig och spännande.

Antal sidor: 1358

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Svärdet och Spiran av Ken Follett

Här dyker vi ned i 1100-talets krigshärjade England och träffar en grupp människor vars öden sammanlänkas med byggandet av en praktfull katedral. Det är en värld av makthunger, religiös fanatism, skönhetstörst, okunskap och vanliga hyggliga människors försök att klara sig från den ena dagen till den andra.

Antal sidor: 1077

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Som pesten av Hanne-Vibeke Holst

Läkaren Karoline Branner flyttar med sin familj till Genève för att arbeta med pandemibekämpning för WHO. På kontoret möter hon där motstånd i den politiska organisationen – men så kommer signaler om en ny influensapandemi.

Antal sidor: 846

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Blonde av Joyce Carol Oats

Här ges röst åt den mytiska Marilyn Monroe – från barn till vuxen kvinna och så oundvikligen hennes undergång. Det är ett nära porträtt om hur Norma Jean Baker blev den nästan omänskliga Hollywoodikonen.

Antal sidor: 862

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij

Världens mest berömda roman och är en av världens mest lästa böcker. Sedan den kom ut 1866 har hundratals miljoner läsare följt den fattige studenten och mördaren Raskolnikov på hans febervandring genom S:t Petersburg.

Antal sidor: 646

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Samlade verk av Lydia Sandgren

I Göteborg förbereds en utställning om konstnären Gustav Beckers verk och vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischerna. Det är en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.

Antal sidor: 689

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Dune av Frank Herbert

I en avlägsen framtid är livet och rymdresorna beroende av en krydda som bara finns på planeten Arrakis, även kallad Dune. I boken får vi följa unge Paul Atreides från tiden då hans far mördas till dess att han upptäcker en stor hemlighet som påverkar både hans öde och framtiden för planeten.

Antal sidor: 577

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Kejsarens barn av Claire Messud

Vi möter vännerna Danielle, Marina och Julius på ett Manhattan strax efter millennieskiftet. Planen har ännu inte kraschat in i Twin Towers och New York-societeten dis­kuterar världsproblemen över ännu en cocktail. Det är underhållning och samtidigt en genomgripande analys av kön, klass och nation i sin skildring av det amerikanska imperiets sista timmar.

Antal sidor: 550

Läs mer och köp här. (länk till butik)


Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk

En vis man, en frälsare eller en kättare och bedragare? I mitten av 1700-talet, i det myllrande gränslandet mellan dagens Polen och Ukraina, splittrar den unge Jakob Frank den judiska gemenskapen med sina nya, utmanande idéer. Här är boken som fick Nobelpriset 2018 och som skildrar den historiska personen Jakob Franks häpnadsväckande livshistoria.

Antal sidor: 1063

Läs mer och köp här. (länk till butik)

Fler boktips hittar du här:
Flora Wiström: De här böckerna ska du satsa på under bokrean
10 fantastiska böcker om kärlek
9 böcker vi alla låtsas som att vi läst – och varför du bör läsa dem