17 scener från OC jag aldrig glömmer

17 scener från The O.C. som vi aldrig glömmer

Intriger, varm humor och krångliga familjekonstellationer. Satt du också klistrad framför OC klockan 21:00 på torsdagskvällarna? Låt oss bli nostalgiska tillsammans!

The O.C. hade Sverigepremiär den 4 april 2004 och sändes på Kanal 5 fram till 2008. Handlingen kretsar kring de rika familjerna i Orange County i Kalifornien och framförallt tonåringarna Ryan Atwood, Seth Cohen, Marissa Cooper och Summer Roberts.

Sensmoralen är att mycket pengar inte är synonymt med ett lyckligt och problemfritt liv. Med ironi, ett banbrytande soundtrack och älskvärda karaktärer tog sig dramaserien rakt in i våra tonårshjärtan, för att stanna.

Baaam listar 17 minnesvärda scener från The O.C.


”Who are you?” ”Whoever you want me to be”


Ryan och Marissas första möte – början på allt! Eller början på en komplicerad kärlekshistoria. Oavsett så är denna scen både gullig och ikonisk! Och hur fint är det inte att de refererar till sitt första samtal i säsong två? Du vet, när de äter pommes och bestämmer sig för att börja om från början. Du hör ju, jag älskar allt med denna scen, till och med Ryans stela försök att vara sexig.

Summer dissar Seth

Den här scenen är GENIALISK. På mindre än två minuter sammanfattar den Seth och Summers relation och för storyn vidare. Den är också ett tydligt exempel på vilken fantastisk kemi och känsla för komisk tajming skådespelarna Rachel Bilson och Adam Brody har.

Sandy kör Ryan tillbaka till Chino

Bilfärd i motljus ackompanjerad av Honey And The Moon och med en viktig person i backspegeln. AJ vad den här scenen kändes i hjärtat. Om du behöver lite bakgrundshistoria: Familjen Cohen har tagit hand om Ryan i några dagar, men mamma Kirsten vill inte att han stannar. Kvällen före har Ryan räddat Marissa från att somna på uppfarten. Nu tvingas han åka hem till Chino, bara för att upptäcka att hans egen mamma har stuckit. Pilotavsnittet var verkligen ett virrvarr av händelser och känslor.

Seth förklarar sin kärlek till Summer

Kyssar till salu, en stor publik och en blyg kille som offentliggör sina känslor för skolans populäraste tjej. Kan det bli mer amerikanskt? Antagligen inte. Men håll med om att ”Acknowledge me now or lose me forever” är en av de starkaste replikerna någonsin.

”Welcome to The O.C, bitch”

Ryan är på sin första fest i Newport, Seth är på sin första fest i livet – och hamnar i sitt allra första slagsmål. Den här scenen avslöjar vilka skitstövlar Luke och resten av vattenpololaget är. Men framförallt ger den oss en av seriens mest ikoniska repliker.

Ryan får stanna hos familjen Cohen

Ryans mamma inser att hon inte kan ta hand om honom, men att familjen Cohen kan. Kirsten, som varit negativ till Ryan från början, får sig en ögonöppnare. Jag kan inte vara den enda som blir tårögd när Ryan för första gången ler och säger ”I’ll unpack later”?

Sandy retas om yogalates


Älskade du också morgonscenerna i familjen Cohens kök? När jag började skriva den här artikeln var det här den allra första scenen jag kom att tänka på. Seth har rört till det för sig, Ryan slänger ur sig oneliners och Sandy retar Kirsten för att hon ska på yogalates. Tv-guld!

Anna lämnar Orange County


Starka känslor, låten If You Leave och två av de mest älskvärda karaktärerna i hela serien. Inte ett öga är torrt när Anna flyttar till andra sidan kontinenten och Seth inser hur viktig hon är för honom.

Seth är full och ska smyga

En scen som över tio år senare fortfarande får mig att skratta. Okej, jag säger det – Seth Cohen ÄR en av tv-historiens bästa karaktärer. Han får till och med Ryan (som mest bara är svår och tystlåten) att lysa upp!

Gänget blir inlåsta i ett köpcentrum

Är det inte alla tonåringars dröm? Eller i alla fall Summers dröm. Att få ett helt köpcenter för sig själva! Kunna göra PRECIS vad man vill… Tills larmet går igång. Jag minns den här scenen som en frisk fläkt – glädjefylld i förhållande till alla dramatiska konflikter som ständigt pågick.

När Marissa ringer Ryan mitt i natten


När vi ändå pratar om dramatik. I andra säsongen har Ryan flyttat ihop med sin ungdomskärlek Theresa. Marissa är hjärtekrossad och dricker ensam på stranden i vanlig ordning. Men både du och jag vet ju att Ryan och Marissa hör ihop. Och det får vi ett tecken på i den här scenen.

Summer och Seths Spiderman-kyss

Andra säsongen sätter även Seth och Summers relation på prov. Summer dejtar vattenpolospelaren Zach, som Seth beskriver som ”en snyggare och mer populär version” av sig själv. Samtidigt har Marissa börjat dejta Alex och Kirsten misstänker att Sandy är otrogen. Men ett regnoväder och Champagne Supernova kan tydligen förändra allt.

Luke sjunger till Rooney

Att Luke är en douchebag har vi redan konstaterat, men i små ögonblick kommer hans mjuka sida fram. Hans tajming kanske inte är den bästa, men det är just det som gör de här scenerna så roliga. Hands up för karaktärer med många lager!

Marissa skjuter Trey

Ryan ska äntligen göra upp med sin stökiga och kriminella bror Trey, som nästlat sig in i hans liv igen. I familjen Atwood löser man inte konflikter genom samtal, det är sen gammalt. Och efter att Trey utsatt Marissa för ett våldtäktsförsök ser Ryan svart. Satt du också på nålar under hela den här scenen? Och sen fick vi snällt vänta på en tredje säsong. Kanske är det den sjukaste scenen i hela serien.

Summer räddar Chrismukkah

Visst känner du till Chrismukkah? Om inte så får du en kort recap av självaste Seth Cohen här. Ryan dejtar den nya tjejen Lindsay, som visar sig vara Kirstens syster. Classic OC – alla delar saliv eller blodsband. Samtidigt växer oron för att familjen Cohens älskade tradition inte kommer bli av. Det absolut bästa med den här scenen är de sista tio sekunderna, när Seth sjunger sin Chrismukkah-hymn.

Marissas död


I skrivande sekund klarar jag fortfarande inte av att se den här scenen. Det går bara inte. Den väcker så mycket ilska mot Volchock och sorg över att Ryan och Marissas relation aldrig fick ett värdigt slut.  Mitt 13-åriga jag sörjer fortfarande säsongsfinalen, som börjar med att gänget tar examen och slutar i Imogen Heaps version av Halleluljah. Om du är ett OC-fan VET du vilken betydelse låten haft för serien.

Summer kör ”the coffee chart”

Förutom att bearbeta Marissas död kämpar ungdomarna med att komma in på college. Summer kommer in på Brown, men inte Seth. Istället för att berätta det för henne gör han slut, för att hon inte ska ge upp sin plats och därmed sin framtid. Kommunikation existerar tydligen inte i Orange County? Men det gör nostalgi! Summer återskapar Seths kärleksförklaring (se punkt 4) och jag inser att min svaghet för The O.C. kanske bottnar i min svaghet för nostalgi.

Läs mer:

Det gör skådespelarna från The O.C idag

Gänget från One Tree Hill återförenas – se bilderna här

14 saker du minns om du spelade The Sims